L’Hotel d’Entitats Sanfeliu de l’Hospitalet ha acollit la primera jornada territorial
 
Una trentena d’agents vinculats al programa Òmnia han reflexionat sobre la situació actual d'infants i adolescents en risc d'exclusió i han conegut accions que es duen a terme des d'entitats i els punts Òmnia per atendre’ls
El Departament de Benestar Social i Família ha iniciat avui el cicle de jornades que el programa Òmnia, d’intervenció social a través de les TIC, dedica a l’atenció d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. L’Hotel d’Entitats Sanfeliu de l’Hospitalet de Llobregat ha acollit la primera d’aquestes trobades que durant el mes de juny se celebraran arreu del territori, concretament a Terrassa, el Vendrell, Lleida i Banyoles.
 
El Departament, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha creat aquests espais de debat perquè els agents vinculats al programa Òmnia reflexionin i treballin sobre la situació actual dels col·lectius d'infància i adolescència en risc d'exclusió i sobre les accions que es duen a terme des d'entitats del mateix territori i els punts Òmnia per atendre’ls. En aquest sentit, cada jornada compta amb diverses entitats convidades que presenten les seves experiències d’èxit.
 
La ponència inaugural d’avui, que ha dut per títol Intervenció amb infància i adolescència, ha anat a càrrec de la pedagoga Elisenda Bosch, vinculada al Centre d’Esplai Xixell de l’Hospitalet. Tot seguit, el Punt Òmnia Fundació Marianao i el Punt Òmnia Centre d’Esplai la Florida han presentat els seus projectes en matèria d’atenció a infants i adolescents.
 
Pep Oliveras, dinamitzador de la Fundació Marianao, ha exposat l’experiència UEC+TIC: treball en xarxa amb adolescents en situació de risc. Aquesta intervenció socioeducativa va dirigida als participants de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Marianao, un grup de 12 joves d’entre 13 i 15 anys en situació d'exclusió del circuit del sistema educatiu. Oliveras ha explicat que en la creació d'aquest projecte i de forma prèvia, hi ha hagut una estreta coordinació amb diferents agents i entitats: EAP, EAIA, INS i Serveis Socials. Des del punt Òmnia que gestiona la Fundació, s'ha concretat l'acció amb diverses iniciatives vinculades a aspectes formatius i de millora del currículum (preparació ACTIC), introducció a la robòtica basada en el sistema LEGO Mindstorm i altres activitats creatives com el tractament d'imatge digital i creació de continguts.
 
Per la seva banda, Lourdes Lázaro, del Punt Òmnia Centre d’Esplai la Florida ha presentat Xarxa Jove, un projecte d'aprenentatge servei que pretén proporcionar a un grup de 9 estudiants de batxillerat de l’Institut Eduard Fontserè de l’Hospitalet de Llobregat una doble experiència: d’una banda, un aprenentatge per a millorar les habilitats comunicatives i, de l’altra, l’oportunitat de contribuir a millorar el seu entorn mitjançant el voluntariat. En aquest sentit, els joves imparteixen una formació al punt Òmnia del Centre d’Esplai la Florida sobre competències bàsiques en Tecnologies de la Informació i la Comunicació a un grup de vint d'adults.
 
 
44.162 persones usuàries del programa Òmnia
 
El programa Òmnia es va crear l’any 1999 per una iniciativa conjunta dels Departament de Benestar Social i el Comissionat per a la Societat de la Informació. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.
 
Actualment el programa compta amb 117 punts Òmnia a tot Catalunya que l’any passat van atendre un total de 44.162 persones usuàries.