Imatge
 
  • L’acord amb l’Associació Trenca permetrà preservar la timoneda d’Alfés, única a Catalunya i de gran valor ecològic
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha signat avui un conveni amb el president de l’Associació Trenca, Silverio Cerradelo, per fer compatible l’ús de l’aeròdrom d’Alfés, propietat de la Generalitat des de l’any 2000, amb la conservació dels elements naturals i paisatgístics de l’espai protegit de Secans de Mas de Melons-Alfés. Aquesta zona està inclosa al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) des del 1992 i a la xarxa europea Natura 2000 des del 2003 com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). La finca de la Generalitat on hi ha l’aeròdrom d’Alfés està ocupada, principalment, per una comunitat vegetal, la timoneda, única a Catalunya i de gran valor ecològic. I és hàbitat d’una espècie d’ocell, la trenca. El projecte pretén, també, recuperar la finca per a la cria d’aquesta espècie.
 
Aquest acord de custòdia del territori permet l’entitat dur a terme treballs de conservació del patrimoni natural a tota la finca, de 112 ha., inclosa la zona de seguretat aeroportuària, on es mantindrà la vegetació natural a una alçada adequada per a la seguretat dels aterratges, fet que també és beneficiós per a les aus que hi habiten. En queda exclosa la zona d’ús estricte de l’aeròdrom. Les actuacions estan orientades a assolir els següents objectius:
 
·         Conservar i potenciar la vegetació pròpia de la finca, en especial, de la timoneda.
·         Conservar i potenciar, les poblacions de fauna i flora pròpies d’aquests ambients.
·         Conservar els elements naturals d’interès de la finca.
·         Ordenar i racionalitzar l’ús públic de la finca.
·         Ordenar els accessos per garantir la seguretat aeronàutica i evitar l’accés de vehicles a la pista d’aterratge i altres zones de la finca d’accés restringit,.
·         Establir un règim de gestió de la finca que possibiliti la conservació i millora dels seus valors naturals, paisatgístics i socials compatibles amb l’ús de l’aeròdrom.
·         Mantenir la vegetació en baix port a tota la superfície de l’aeròdrom dedicada a l’activitat aeronàutica.
·         Netejar d’escombraries i runa tota la finca i, en concret, a la zona de l’aeròdrom, eliminant obstacles de la pista per tal de protegir les aeronaus que utilitzin l’aeròdrom per realitzar aterratges fins i tot en cas d’emergències.
 
 
Valors naturals de l’espai
 
La finca propietat del Departament de Territori i Sostenibilitat on hi ha l’aeròdrom d’Alfés conserva les característiques d’una estepa àrida continental, caracteritzada per una geomorfologia d’altiplà (uns 200 m sobre el nivell del mar). Hi ha un seguit de valors naturals d’excepcional interès a nivell local i a nivell nacional dels quals en destaquen:
 
¡ñ Vegetació: a més d’una extensió uniforme poblada de gramínies del gènere Stipa i de timó (Thymusvulgaris), s’han comptabilitzat més de 300 tàxons vegetals diferents, entre els quals s’hi troben plantes endèmiques i rareses vegetals.
 
¡ñ Fauna: En l’actualitat la timoneda d’Alfés és un hàbitat molt important per a diverses espècies d’ocells, entre les quals hi destaquen els alàudids i la major part dels ocells esteparis existents a Catalunya, com ara la ganga (Pteroclesalchata), el torlit (Burhinusoedicnemus), la calàndria (Melanocorypha calandra), la terrerola vulgar (Calandrellabrachydactyla), l’alosa vulgar (Alaudaarvensis), la cogullada fosca (Galeridatheklae), el sisó (Tetraxtetrax) i més rarament la xurra (Pteroclesorientalis). També és hàbitat freqüentat per nombroses espècies d’ocells rapinyaires, com ara l’esparver cendrós, el xoriguer comú i el milà reial. Destaca pel seu grau d’amenaça, la trenca (Laniusminor), una espècie migradora que ve des dels seus quarters hivernals del sud d’Àfrica a criar al nostre país i que presenta l’única població coneguda a l’entorn d’Alfés.
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1041

Fotografia

Fotografia
JPG | 277