• El conseller de Cultura ha inaugurat l’11è Congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans (AIEO), en el qual participen 170 experts
  •  El Departament de Cultura i la Universitat de Lleida signen un conveni per facilitar la recerca i la docència en occità

 

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell ha plantejat que Catalunya té tres obligacions principals respecte a les llengües: "donar valor al coneixement  de l’aranès, reforçar la llengua catalana, i enfortir la diversitat de les llengües que viuen a Catalunya, i en aquest cas l’aranès, doncs aquesta pluralitat és positiva per a la cultura del nostre país”.
 
Pel que fa a la primera qüestió, Mascarell ha remarcar “la importància del coneixement acadèmic, universitari, on la Universitat de Lleida fa un paper cabdal. Si sabem amb més aprofundiment la història i la realitat de la llengua occitana, podrem actuar de manera més clara i profunda”. En aquest sentit, ha destacat “l’existència d’una càtedra sobre l’aranès a la Universitat de Lleida i el grau universitari que sobre l’aranès allà s’hi imparteix”.
 
El conseller ha remarcat la necessitat de continuar reforçant la llengua catalana assenyalant que “el català, tot i disposar d’una història complexa i molt rica, encara ha d’afrontar enormes dificultats, motiu pel qual cal seguir treballant per tal que el català assoleixi les cotes de normalitat que precisa i que li permetran superar entrebancs com els atacs a la immersió a l’escola, que es posi en qüestió de la seva unitat, o que pateixi dificultats per al seu correcte desenvolupament general”.
  
Ferran Mascarell ha destacat “la importància de la diversitat lingüística del nostre país. Tal com ho reconeix l’Estatut de Catalunya, són tres les llengües oficials a tot el territori del país, i dues d’elles, català i aranès, són pròpies del país i  han de tenir la mateixa consideració oficial i el mateix tractament”.  En aquest sentit, Mascarell ha recordat “la importància que suposa que, des del 21 de gener passat, l’Institut d’Estudis Aranesi tingui reconeguda la seva condició acadèmia i autoritat lingüística de l’occità a Catalunya”.
 
El conseller de Cultura ha realitzat aquestes declaracions durant la seva intervenció en la inauguració avui de  l’11è Congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans (AIEO), en un acte  celebrat l’auditori del Centre de les Cultures i la Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.
 
En la inauguració, el conseller s’ha declarat convençut que “aquest congrés serà enormement important pel desenvolupament de la llengua catalana i l’aranesa,  ja que contribuirà a evitar plantejaments d’exclusió i a afavorir la concepció de pluralitat lingüística que desitgem per a Catalunya”.
  
A la inauguració hi participat també el rector de la UdL, Roberto Fernandez Díaz; el president de l’associació Internacional d’estudis Occitans, Walter Meliga. També hi seran preents la directora general de Política Lingüística, Ester Franques, i el coordinador del congrés i titular de la càtedra d’occità  a la UdL, Aitor Carrera.
 
El Congrés tindrà lloc entre avui i el 21 de juny i hi participaran 170 experts en llengua, literatura i cultura occitana, provinents de 60 universitats de 12 països: l’Estat espanyol, l’Estat francès, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Estats Units, Brasil, Rússia, Japó, Canadà, Bèlgica i Holanda.
 
La Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida organitza aquesta XI edició del Congrés, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Aquest és el primer cop que se celebra en un territori en el qual l’occità és llengua oficial.
 
En el marc del Congrés, el Departament de Cultura ha organitzat una taula rodona sobre política lingüística de l’occità a Catalunya, amb la participació de representants dels Departaments de Cultura i d’Ensenyament i del Conselh Generau d’Aran. També organitza dues comunicacions, una sobre “coneixement i ús de l’aranès”, a càrrec de la Direcció General de Política Lingüística i l’altre sobre “L’estatut jurídic de l’occità: de la protecció a l’oficialitat”, a càrrec de la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Eva Pons.
 
Les diverses ponències presentades al congrés tracten sobre occità modern, occità antic, literatura occitana medieval, literatura occitana moderna i contemporània, les polítiques lingüístiques de l’occitània, la Catalunya occitana i l’occitània catalana, i la cultura occitana.
 
Conveni de col·laboració amb la Universitat de Lleida

De manera complementària a les activitats del congrés, aquest any s’ha fet coincidir la inauguració de la Mòstra de Cinèma Occitan i la signatura d’un conveni de col·laboració amb la Universitat de Lleida per a facilitar la recerca i la docència en occità mitjançant la cessió dels materials de la Mòstra a professorat i alumnat de la Universitat de Lleida.
 
L’acte de formalització ha tingut lloc poc abans de la inauguració del congrés, a  la seu del rectorat de la Universitat de Lleida, amb la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
D’acord amb les disposicions del conveni, el Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, facilitarà a la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida l’accés al material de la Mòstra de Cinèma Occitan,  i la informació sobre les edicions passades i futures del cicle. També facilitarà la realització de sessions públiques i gratuïtes de la Mòstra en el marc de les activitats de difusió de la Càtedra.
 
El Departament de Cultura també ha organitzat la Mòstra de Cinèma Occitan amb l’objectiu d’oferir una panoràmica de la llengua i la cultura occitanes a través de la creació audiovisual. La col·laboració del Departament amb altres institucions i empreses permet que el cinema en occità sigui present a les sales dels territoris català i occità.
 

2  

Imatges

Moment de la Inauguració del Congrés

Moment de la Inauguració del Congrés 141

El Departament de Cultura i la Universitat de Lleida han signat un conveni per promocionar l'aranès

El Departament de Cultura i la Universitat de Lleida han signat un conveni per promocionar l'aranès 381