- El conseller de la Presidència s'ha expressat així en la cloenda de l’acte de constitució de la Federació d’Associacions d’editors de premsa, de revistes i de mitjans digitals en català
- El portaveu del Govern ha qualificat la signatura de la nova Federació com “una contribució molt positiva” “a nivell conceptual d’idea de país”
- Pel secretari de Comunicació del Govern, aquesta nova federació permetrà “fer més coses” com el llibre blanc de la comunicació a Catalunya
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha presidit l’acte de constitució de la Federació d’Associacions d’editors de premsa, de revistes i de mitjans digitals en català que integra l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i Local (ACPC).
El portaveu del Govern, que també ha estat l’encarregat de cloure l’acte, ha agraït la constitució d’aquesta federació en nom del Govern i ha remarcat que “des d’un punt de vista institucional, ens interessa un sector fort”. En aquest sentit, Homs ha afirmat que “a nivell conceptual d’idea de país crec que això d’avui és una contribució molt positiva”.
La creació d’un nou ens català format per tres associacions de premsa ha portat al conseller Homs a compartir amb els assistents una doble reflexió; d’una banda, sobre la llengua catalana com a llengua de futur i, de l’altra, sobre la idea de saber sumar. Com ha admès el mateix conseller, aquesta voluntat de sumar ha estat present en les intervencions anteriors a càrrec dels expresidents de les associacions de premsa i dels directius de la nova federació.
Tot fent “una mirada des de la perspectiva dels atacs que ens venen de les instàncies de l’Estat espanyol”, el conseller Homs ha qualificat de dramàtic el fet “que ara hem d’anar a defensar coses que donàvem per consolidades fa trenta anys enrere”. Davant d’aquesta situació “lamentable”, Homs ha destacat la necessitat “de saber-li fer front”, amb la perspectiva en “el català, com a llengua de futur” des de tots els àmbits.
El conseller Homs ha insistit en anar més enllà de la defensa dels atacs perquè “la nostra força és la capacitat de generar un projecte col·lectiu”. Ha volgut emfasitzar aquesta idea que, d’acord amb paraules del portaveu, la nova Federació creada avui “testimonia” de manera molt clara i s’ha adreçat a ells com la representació de “la potència, el projecte de futur que incorpora la llengua catalana”. I extrapolant aquesta idea a la societat i al moment actual, el conseller ha afirmat “n’hi ha uns que amenacen i n’hi ha d’altres que procurem fer un projecte”.
L’altra reflexió que el conseller de la Presidència ha dut a terme en la cloenda de l’acte ha estat sobre la suma fa la força. Homs ha posat en valor el testimoni de la nova federació de practicar, precisament, “un discurs de suma des de la identitat de cadascú, des del projecte individual de cadascuna de les associacions”. Segons el portaveu del Govern, en el naixement d’aquesta federació “hi ha una praxis d’aquest discurs d’unitat que fa la força” i ha recordat que “això és la fórmula que ens convé com a país”.
Aquest sumar amb un interès comú –que, com ha dit el conseller, queda representat en el naixement d’aquesta federació—per avançar, també cal “aprendre a fer política, en el sentit més noble, i saber prioritzar, saber identificar un compromís i actuar amb generositat perquè es prioritza un interès que es comú” i “fent les coses d’aquesta manera, podrem assolir les fites que ens proposem”.
El secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí --que ha fet l’explicació de l’acta fundacional-- en la seva intervenció ha reconegut que la creació de la federació ha estat un “camí llarg, gens fàcil” però que ha valgut la pena perquè “podrem fer més coses” com el Llibre Blanc de la Comunicació a Catalunya, que “a més, lluirà més perquè s’adreçarà a un sector més gran”.
A l’acte, també han intervingut els tres expresidents de les associacions de premsa: l’expresident de l’APPEC, Francesc Dalmases; l’expresident de l’ACPC, Antonio Garrido; l’expresident de l’AMIC, Ramon Grau; el president de la Federació, Lluís Gendrau i els vicepresident primer i segon de la nova federació, Alfons Udina i Carles Ayats, respectivament.