Les Jornades Òmnia aposten per les noves tecnologies com a mètode d'intervenció social per infants i adolescents en risc
Benestar Social i Família ha celebrat la quarta jornada territorial que el programa Òmnia, d’intervenció social a través de les TIC, dedica a l’atenció d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. El director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Josep M. Forné, ha inaugurat la trobada, que ha tingut lloc a l’Equipament Cívic de Lleida i ha reunit una vintena de persones, entre dinamitzadors, coordinadors del programa i membres d’entitats gestores dels punts Òmnia.
 
El Departament, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha creat aquests espais de debat per reflexionar sobre la situació del col·lectiu d'infants i adolescents en risc d'exclusió i per tal que els agents vinculats al programa coneguin les actuacions que es duen a terme des d'entitats del territori i els punts Òmnia per atendre’ls. En aquest sentit, cada jornada compta amb diverses entitats convidades que presenten les seves experiències d’èxit.
 
El CRAE Llars Torre Vicens ha estat el centre convidat a pronunciar la ponència inaugural d’avui, que ha dut per títol Intervenció amb infància i adolescència. Tot seguit, el Punt Òmnia del Casal Cívic de l’AV Blocs Sant Carles i el Punt Òmnia de l’AV Pius XII han presentat els seus projectes en matèria d’atenció a infants i adolescents.
 
La banda de l’Òmnia és la iniciativa que promou el Punt de l’AV Blocs Sant Carles gràcies a la qual un grup de 12 nenes del barri de la Mariola de Lleida duen a terme activitats lúdiques, de reforç escolar i de coneixement de les TIC, un aspecte clau ja que fora de l’escola no hi tenen accés a cap altre espai. Alhora la dinamitzadora del Punt Òmnia també fa una tasca de suport i d’assessorament a les mares que formen part de l’AMPA de l’escola del barri.
 
Per la seva banda, el Punt Òmnia AV Pius XII de la capital del Segrià ha presentat la seva metodologia de treball per projectes. En aquest cas, 8 adolescents del barri assisteixen regularment al Punt on la persona dinamitzadora dissenya tallers de temàtiques diverses segons els interessos que manifesten les noies.
 
Després de l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i el Vendrell, la d’avui és la quarta trobada territorial d’aquest cicle, que finalitzarà el proper divendres amb la jornada de Banyoles.
 
 
44.162 persones usuàries del programa Òmnia
 
El programa Òmnia es va crear l’any 1999 per una iniciativa conjunta dels Departament de Benestar Social i el Comissionat per a la Societat de la Informació. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.
 
Actualment el programa compta amb 117 punts Òmnia a tot Catalunya que l’any passat van atendre un total de 44.162 persones usuàries.