El Departament de Benestar Social i Família ha distingit 2.150 alumnes de secundària i 86 tutors que han participat aquest curs en el programa ‘Delegats i delegades en 3D’. Aquesta iniciativa, adreçada a tots els centres educatius de secundària de Catalunya (Batxillerat i Cicles Formatius), contribueix a fomentar la cultura participativa entre l’alumnat i el professorat i augmentar la capacitat de comprometre’s i assumir responsabilitats.
Els alumnes i tutors guardonats pertanyen a 23 centres educatius de Catalunya i aquest matí han rebut el diploma que acredita la seva participació en el programa en un acte amb el director general de Joventut, Toni Reig. Reig ha assegurat que les institucions han de posar instruments de participació a l’abast de la ciutadania, “perquè sense participació ni ciutadans actius i compromesos amb l’esfera pública no hi ha qualitat democràtica”. En les cinc edicions anteriors del programa hi ha participat uns 11.500 alumnes i professors.
El programa ‘Delegats i delegades en 3D’ preveu que el delegat o delegada de classe, amb el suport del tutor o tutora i l’assessorament d’especialistes en participació, proposin a la resta de l’aula l’inici d’un projecte en el marc de l’institut. Una vegada escollit el projecte de manera consensuada, els estudiants assumeixen tasques i prenen decisions de manera conjunta al llarg del curs per posar en pràctica el valor de la responsabilitat i el compromís.
En edicions anteriors, alguns d’aquests projectes duts a terme van ser la millora de la convivència, la dinamització de l’hora del pati amb activitats per a la resta de cursos, la millora de la relació entre l’alumnat, l’organització participativa dels actes de final de curs, la millora del mobiliari de l’aula i del centre, l’organització d’una sala d’estudi o bé la dinamització de la biblioteca escolar.
El programa pretén que l’alumnat i el professorat adquireixin coneixements, eines i actituds per treballar i organitzar-se de manera participativa. D’aquesta manera aprenen a desenvolupar el debat, la dinamització i la decisió (3D), així com habilitats per a la ciutadania crítica i compromesa.
‘Delegats i delegades en 3D’ també reforça la figura del delegat i delegada com a interlocutor dels estudiants i del professorat. El programa es va dissenyar seguint les recomanacions de la Llei d’Educació i la Llei de Polítiques de Joventut, que preveuen que els centres educatius promoguin el diàleg i la corresponsabilitat en l’activitat educativa i fomentin la participació des d’una cultura democràtica i ciutadana.
Per tal d’aconseguir una òptima experiència participativa i d’aprenentatge, la Direcció General de Joventut (DGJ) posa a disposició de l’IES un especialista en participació, que es desplaça al centre per formar i acompanyar a delegats, delegades, tutors i tutores durant tot el procés. Així mateix, la Direcció General de Joventut aporta el material i els recursos necessaris per a un bon desenvolupament de les diferents fases del programa.
A més a més, la Direcció General de Joventut habilitarà de cara al curs vinent un lloc web que servirà d’entorn virtual d’aprenentatge i permetrà una major interacció entre els agents que participen al 3D perquè puguin desenvolupar el projecte participatiu de manera més amena i interactiva, i que els permeti coordinar-se i compartir experiències.
Els instituts interessats en inscriure’s a l’edició del curs vinent del programa poden fer-ho a partir del proper 23 de setembre a través d’aquest enllaç.
1