Infografia

Des de la dècada dels 80 Catalunya ha mirat cap al món. La internacionalització catalana es va iniciar amb la promoció de la creació del grup conegut com els quatre motors d’Europa, una aliança amb les regions de Llombardia, Baden-Wurtenberg i Rhone-Alpes, líders en l’àmbit industrial i amb una fort vocació d’obertura i internacionalització. L’objectiu d’aquesta aliança era treballar per la internacionalització de la indústria del país i els resultats han estat d’allò més positius. Tant és així, que l’exportació ha esdevingut una dels principals motors de l’economia catalana actual i les inversions continuen arribant a Catalunya a un bon ritme. Cal recordar que el 2013 Catalunya va captar més de la meitat de les inversions fetes a l’estat.


Després de l’èxit d’aquella experiència, Catalunya impulsa des de l’any 2012 una estratègia similar en l’àmbit del coneixement amb Califòrnia, Massachusetts i Israel. En aquest cas la voluntat principal és obrir noves relacions científiques i consolidar les ja existents. Així, el Govern, encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, ha tancat acords en recerca i innovació amb centres de referència a Massachusets (2012), Israel (2013) i Califòrnia (2014).


Aquesta setmana el president Mas ha encapçalat una viatge a Califòrnia per impulsar un programa de cooperació amb dos objectius:
•    Aprofundir la relació universitària i incrementar les oportunitats per a professors i estudiants catalans.
•    Incorporar al nostre sistema el coneixement de les universitats californianes en innovació i emprenedoria científica.

Es tracta d’un programa bilateral Califòrnia–Catalunya en l’àmbit acadèmic, amb un especial èmfasi en les institucions universitàries. Califòrnia és un estat aproximadament cinc vegades més gran que Catalunya (38 milions d’habitants) i té una llarga tradició acadèmica d’alta qualitat: 3 universitats entre les 10 millors del món, i suma fins a 10 universitats en el rànquing de les 50 millors del món. Un posicionament que és una clara mostra de la potència acadèmica del territori californià.


En producció científica, Califòrnia amb el 0,5% de la població mundial produeix el 5% dels articles que es publiquen arreu del món.  En aquest sentit, la proporció és similar a la de Catalunya, que amb un 0,1% de la població mundial, publica l’1% dels articles científics d’arreu del món. Entre 1995 i 2009, Catalunya ha publicat uns 100.000 articles a revistes científiques, dels quals prop de 12.000 han estat en col•laboració amb els Estats Units.


A banda d’aquesta gran capacitat científica, i igual que Massachusetts o Israel, Califòrnia ha estat capaç de convertir aquest actiu en avantatge competitiu per activar l'economia, i avui mostra indicadors espectaculars en creació d'empreses i de llocs de treball: possiblement el més conegut és tota la zona del Sillicon Valley, on es calcula que anualment s’inverteix gairebé la meitat del capital risc que opera a tot Estats Units.
Ahir el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va signar un acord amb la Universitat de Califòrnia que emmarca la col•laboració amb els diferents campus de la Universitat, tant en els aspectes estrictament acadèmics com d’intercanvi de professorat, emprenedoria científica, etc. El sistema universitaris de la Universitat de Califòrnia està considerat el millor sistema universitari públic del món i compta amb centres de renom internacional com la Universitat de Berkeley i la UC Irvine.


Altres acords que es tancaran en els propers dies són:
•    CALIFORNIA COUNCIL ON SCIENCE AND TECHNOLOGY
Prof. Susan Hacwood, Executive Director of the CCST
Acord amb el Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) per portar a Catalunya el programa CCST Policy Fellowship, que fa possible que científics joves treballin d’assistents als membres més rellevants del Senat de Califòrnia. Aquest programa facilita els ponts entre el món científic i el polític i legislatiu, i es planteja desenvolupar en el marc del Consell Assessor del Parlament de Catalunya sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT).
•    STANFORD UNIVERSITY
Ms. Christine Kurihara, Director of Biodesign global fellowship programs
Aquest curs s’ha posat en marxa a Barcelona la primera edició del programa d’emprenedoria científica Design Health (d-health), fruit d’un acord entre el programa Biodesign de la Stanford University i Biocat, amb el finançament del Govern de la Generalitat. Aprofitant el viatge de la delegació catalana, es presentaran els resultats de la primera edició i les característiques de la segona edició que començarà el proper setembre, fruit de la renovació de l’acord amb Stanford.
•    UC BERKELEY
Prof. Andre Marquis, director of the Lester Center for Entrepreneurship
L’acord amb el Govern inclou portar a Catalunya el programa de formació per a científics emprenedors, que la National Science Foundation nord-americana desenvolupa des de l’any 2011 arreu dels Estats Units. UC Berkeley coordina aquest programa a la Costa Oest, i l’implementarà a partir del proper octubre als 25 millors projectes de noves empreses que sorgeixin del món acadèmic, seleccionats per un procés competitiu internacional.
•    UC IRVINE
Prof. Michael P. Clark, Vice-Provost
Prof. Gregory Washington, Dean of the School of Engineering
La relació de les Universitats catalanes amb UC Irvine té una llarga tradició, gràcies especialment a l’impuls que durant més de 15 anys ha permès el programa bilateral recolzat per Pete Balsells, empresari català establert a Califòrnia des de ben jove. Gràcies a aquest programa, un centenar de joves catalans han desenvolupat el seu màster o doctorat als Estats Units, molts d’ells a UC Irvine. En aquesta ocasió, es formalitzaran dos acords. D’una banda, un acord bilateral entre UC Irvine i el Govern, amb el qual es presentaran les noves propostes de col•laboració acadèmica entre ambdues parts (Visiting Scholars i Joint Scientific Meetings). De l’altra, un acord entre la Universitat Politècnica de Catalunya (en particular, amb el seu Campus del Besos) i UC Irvine (amb la seva Escola Henry Samueli d’Enginyeria) per establir una col•laboració internacional en enginyeria. L’objectiu d’aquesta col•laboració és dissenyar i oferir un programa acadèmic (Joint Academic Program) amb una forta orientació a la innovació, per formar graduats i postgraduats en enginyeria capaços de crear nous productes i processos en la frontera del coneixement, dins d’un conjunt de camps emergents en enginyeria.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 344