Imatge
  • Serà el primer autobús d’altes prestacions que s’implanta a les comarques de Girona, on n’hi ha previstos 6 més els pròxims anys
  • Amb els nous serveis els usuaris de les dues capitals de comarca disposaran de sortides cada 2 hores
  • Aquest estiu també es milloren les comunicacions entre els municipis de la Costa Brava i els aeroports de Girona i Barcelona
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el primer bus exprés.cat que es posarà en funcionament a les comarques de Girona. Comunicarà Olot i Girona a partir de l’1 de juliol amb 16 expedicions diàries (8 per sentit), de dilluns a divendres excepte agost. De les 16, 8 són completament noves. D’aquesta manera els usuaris disposaran de sortides cada 2 hores. Del total de 16 expedicions, 5 en sentit Girona i 4 en sentit Olot, tindran una parada intermèdia a Besalú, i la resta seran directes entre les dues capitals de comarca. A la demarcació de Girona hi ha previstes sis línies més de la xarxa d’altes prestacions exprés.cat, que ofereix millores de gestió i velocitat comercial: Blanes-Lloret de Mar, Figueres-Roses, Girona-Palamós, Girona-Santa Coloma de Farners, Girona-Lloret de Mar, Girona-Torroella de M.-l’Estartit.
 
La línia e1:Girona-Olot, operada per Teisa, és l’onzena que s’implanta a Catalunya (n’hi ha vuit a la demarcació de Barcelona i dues a Tarragona). Farà el recorregut entre Olot i Girona circulant per la C-66 i l’A-26. Amb les noves expedicions es dobla el nombre de serveis directes/semidirectes entre Girona i Olot. La demanda del corredor Olot-Girona l’any 2013 va ser de 80.500 viatgers, amb una ocupació mitjana per expedició d’11,8  viatgers.
 
L’empresa operadora Teisa ofereix abonaments multiviatge que suposen un descompte de fins al 42% del preu del bitllet senzill.
 
Informació a l’usuari
 
La informació a l’usuari és un factor cabdal en la configuració de la xarxa exprés.cat. En aquest sentit, es realitzarà un pla de millora de la informació estàtica mitjançant l’edició d’horaris de butxaca i de cartelleria, que s’instal·laran a les marquesines i pals de parada. A més, a les estacions d’autobusos de Girona i Olot es disposa de panells d’informació dinàmica amb les hores de sortida dels autobusos.
 
Els vehicles
 
El desplegament de la xarxa exprés.cat comporta la introducció de millores en la flota de vehicles per garantir la qualitat, comoditat i l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda. Les característiques principals d’aquests vehicles són: 100% adaptats, wifi a bord i premsa gratuïta. Els vehicles estan identificats amb la imatges de la xarxa exprés.cat, que aporta visibilitat al servei i facilita als usuaris la seva ràpida identificació.
 
La xarxa exprés.cat
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat està desplegant de manera progressiva des de l’octubre de 2012 les línies de bus ràpid. Aquest tipus de xarxa de bus exprés, que ja funciona a altres ciutats com París, Istambul,  Hamburg o Nantes, presenta un conjunt d’avantatges respecte les línies convencionals, com ara una reducció notable del temps del trajecte del recorregut, atès que els vehicles assoleixen velocitats comercials més competitives. Així, aprofiten infraestructures com ara carrils bus o prioritats semafòriques en els encreuaments, i compten amb poques parades al llarg del recorregut, per tal d’oferir un servei atractiu a l’usuari, amb millors freqüències de pas, informació en temps real dins i fora dels vehicles i una imatge corporativa comuna.
 
La xarxa de bus exprés estarà formada per 40 línies interurbanes que són les que concentren una major demanda de viatgers. Concretament transporten anualment 21,32 milions de passatgers, la qual cosa suposa el 40% de la demanda total, amb ocupacions mitjanes de 30 viatgers/expedició. A la demarcació de Girona, a part del Girona-Olot, està previst que s’implantin al llarg dels pròxims anys les línies: Blanes-Lloret de Mar, Figueres-Roses, Girona-Palamós, Girona-Santa Coloma de Farners, Girona-Lloret de Mar, Girona-Torroella de M.-l’Estartit.
 
Línies actualment en funcionament
 
A la demarcació de Barcelona ja funcionen l’e1:Barcelona-Sabadell; e2:Barcelona-Terrassa; e3:Barcelona-Cerdanyola; e4:Barcelona-Ripollet; e5:Barcelona-Igualada; e6:Vilafranca-Barcelona; e7:Barcelona-Vall del Tenes; i e8:Corbera-Barcelona. Aquestes vuit han transportat més d’1,7 milions de viatgers durant l’últim any. També estan en funcionament dues a l’àmbit de Tarragona: la que connecta Tarragona amb El Vendrell i Tarragona amb Valls, operatives des d’aquest març i abril, respectivament.
 
El creixement de la demanda de les línies de bus exprés des de la seva posada en marxa és important. Així, al corredor de Cerdanyola-UAB l’increment ha estat d’un 17% en l’últim any; al de Ripollet d’un 23%, amb un grau de satisfacció dels usuaris de 9,1 punts sobre 10; el corredor sencer d’Igualada ha crescut un 4% i la línia exprés de la Vall del Tenes un 57%, per posar alguns exemples. La valoració dels usuaris de les línies exprés.cat és superior al 8.
 
 
Millora de les comunicacions a la Costa Brava
 
D’altra banda, i tal i com preveu l’Estudi de millora del transport públic a la Costa Brava, aquest estiu es duen a terme una sèrie de millores en el servei públic de transport regular de viatgers per carretera als municipis de costa de Girona.
 
 
Millores en les comunicacions amb l’aeroport de Girona-Costa Brava:
  • Aeroport de Girona -  Costa Brava centre: A partir del dia 1 de juliol es posa en funcionament les comunicacions dels municipis de la Costa Brava centre (Palafrugell, Palamós, Calonge, Santa  Antoni,   Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro)  amb l'aeroport de Girona - Costa Brava. Es tracta de 16 expedicions al dia (8 per sentit)  que circulen de dilluns a diumenge, amb uns horaris que s'ajusten a la majoria d'aterratges i enlairaments dels principals vols programats per a aquest estiu a l'aeroport de Girona- Costa Brava. Per facilitar l'accessibilitat dels ciutadans al transport públic s'ha fixat un preu únic de 8 euros per trajecte, amb independència de l'origen i el destí. El bitllet es pot adquirir al propi vehicle o a les estacions d'autobusos de Palafrugell, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.
  • Aeroport de Girona- Costa Brava sud: A partir del 23 de juny es posa en funcionament les comunicacions dels municipis de la Costa Brava  sud (Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes) amb l'aeroport de Girona - Costa Brava. Es reforça el servei per a garantir fins a  18 expedicions al dia (9 per sentit), de dilluns a diumenge, des de Lloret de Mar a l'aeroport de  Girona, algunes de les quals arriben fins a Tossa de Mar i d'altres fins a Blanes i les poblacions del Maresme. Igualment, els horaris s’han programat per ajustar-se a la majoria d'aterratges i enlairaments programats per a aquest estiu  per a l'aeroport de Girona- Costa Brava. Per facilitar l'accessibilitat dels ciutadans al transport públic s'ha fixat un preu únic de 9 Euros per trajecte amb independència de l'origen i el destí, el bitllet es pot adquirir al propi bus  o a les  estacions d'autobusos de  Tossa de Mar,  Lloret de Mar o Blanes.
  • Girona- Aeroport de Girona: Els horaris d'estiu de la línia Girona- Aeroport de Girona han recuperat, des de l'1 d'abril, la regularitat en les 40 expedicions al dia (20 per sentit)  entre les 5 del matí i la 1 de la matinada, de dilluns a diumenge. El temps del recorregut és de 25 minuts i la tarifa del transport íntegrada tarifàriament a l'ATM de Girona,  tarifa que oscil•la entre els 2,75 Euros i 1,25 Euros segons el tipus de  títol de transport  que es faci servir.
 
 
Millores en les comunicacions amb l’aeroport de Barcelona:
 
  • Blanes, Maresme, Barcelona i Aeroport de Barcelona: Els horaris d’estiu del recorregut de transport públic que opera l’empresa Barcelona Bus SL entre Blanes/el Maresme i Barcelona i l’Aeroport de Barcelona s’han reforçat considerablement fins a garantir aquest estiu 24 expedicions al dia (12 per sentit), de dilluns a divendres, i 16 expedicions al dia (8 per sentit), els caps de setmana i festius.
  • Comunicació sense transbordaments entre Figueres i Girona amb l’Aeroport de Barcelona: Les comunicacions de Figueres i Girona amb l’aeroport de Barcelona (terminals T1 i T2) s’han reforçat des del 2 de maig fins a garantir 12 expedicions cada dia (6 per sentit) de manera directa sense transbordaments uneixen la capital de l’Alt Empordà i del Gironès amb  Barcelona i el seu aeroport amb parada a les dues terminals de l’aeroport.
  • Aeroport de Barcelona - Costa Brava centre: Durant els mesos de juliol i agost, 16 busos al dia (8 per sentit) uniran directament i sense transbordament les principals poblacions de la costa brava centre (Palafrugell, Palamós, Calonge, Platja d’Aro, Sant Feliu i Santa Cristina d’Aro ) amb l’aeroport de Barcelona, terminals T1 i T2. 
  • Aeroport de Barcelona - Costa Brava sud: A partir del dia 1 de juliol es reforcen les comunicacions de Barcelona amb Lloret de Mar i Tossa de Mar. Hi haurà fins a 72 busos al dia (36 per sentit) entre Lloret de Mar i Tossa de Mar, de dilluns a diumenge. Algunes expedicions es perllonguen fins a l’aeroport de Barcelona, terminals T1 i T2.
 
 
Millores en les comunicacions amb els càmpings:
 
  • L’Escala - Sant Pere Pescador - Figueres: Aquest estiu es recupera la circulació dels busos per a la zona dels càmpings de Sant Pere Pescador a la línia L’Escala-Figueres. El canvi en el recorregut  incrementa una mica el temps del transport però garanteix l’accessibilitat  als càmpings de Sant Pere Pescador, on a l’estiu hi ha més de 10.000 persones allotjades, i els garanteix la comunicació amb l’Escala, amb Sant Pere Pescador i amb Figueres.

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 125

Díptic amb els horaris

Díptic amb els horaris
PDF | 494

Imatge

Imatge
JPG | 338