- El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre l’acte commemoratiu del 25è aniversari de l’Institut Europeu de la Mediterrània
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) “és un exemple de l’esperit pioner i modernitzador de la política exterior de Catalunya”. Una política, ha dit, que “és la que ens correspon fer i hem fet” i que és la que ha permès que, “avui, Catalunya estigui més present que mai a nivell de projecció internacional”, donant “un exemple de correcció institucional i de moviments cívics i democràtics que són portada i interès a tot el món”.
“Quan ara algunes veus ens situen en la residualització, el provincianisme o el tancament de mires, recordem aquest esperit pioner i modernitzador que Catalunya ha tingut i té”, ha reblat Artur Mas durant l’acte commemoratiu del 25è aniversari de l’IEMed.
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha subratllat que l’Institut és una mostra evident de la doble vocació que també té el país, caracteritzada per “un cordó umbilical amb Europa, combinat amb una matriu mediterrània”. I ha afegit que “un gran esperit pacífic inspira l’actuació de l’IEMed”, de la mateixa manera que inspira la política de Catalunya.
Des de la data de la seva creació, el 16 de febrer de 1989, l’IEMed ha desenvolupat un vast programa d’actuació amb l’objectiu i el compromís de contribuir a l’estabilitat, el progrés, la cooperació i el diàleg a la regió mediterrània. L’any 2002, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Afers Exteriors i l’Ajuntament de Barcelona van acordar constituir el consorci IEMed per reforçar l’acció de l’Institut i convertir-lo en una entitat de referència internacional d’estudi i d’impuls de projectes per a la construcció de la regió euromediterrània.
Artur Mas ha destacat que, a dia d’avui, i en un temps relativament curt, “l’IEMed s’ha transformat en el primer think thank de tota la Mediterrània”, i això demostra fins a quin punt “quan ens proposem de fer les coses ben fetes, en moltes ocasions els resultats són prou bons”.
Un dels trets més exitosos de l’Institut, ha dit el cap del Govern, és que és “una història de bona col·laboració institucional”, entre l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d’Afers Exteriors i el Govern de Catalunya. “Els tres hi hem cregut i hi creiem”, ha destacat el president, que ha subratllat que, malgrat la complicada situació econòmica, la Generalitat aporta una mica més dels dos terços del pressupost de l’IEMed, fent “un esforç gran per anar acomboiant el seu funcionament, també en els temps actuals”. En aquest sentit, Mas ha destacat també com a tret positiu la “continuïtat institucional, amb governs diferents” que, en els 25 anys d’existència de l’organisme han donat suport a la iniciativa, independentment del seu color polític.
En l’acte, celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, també hi han intervingut el president executiu de l’IEMed, Senén Florensa; l’ambaixador en missió especial per a Afers de la Mediterrània, del Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació, Gabriel Busquets; el secretari general adjunt de la Unió per la Mediterrània, Yilgit Alpogan; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol.