Les estades dels pacients crònics complexos disminueix un 22% a l’hospital d’aguts del Baix Empordà
Segons una mostra de pacients crònics complexos (PCC) de l’hospital d’aguts del Baix Empordà, les estades d’aquests pacients han disminuït un 22% en els darrers dos anys, tal com s’ha presentat a les II Jornades del Pla de salut 2011-2015 a les Regions Sanitàries de la Catalunya Central i Girona dutes a terme dimecres passat, 2 de juliol, a Olot. La presentació de l’experiència s’ha dut a terme en la taula sobre cronicitat amb el títol “Resultats en la implementació d’un model d’atenció a la cronicitat”.
 
Pel que fa a les visites d’aquests pacients a l’atenció primària, s’han reduït un 14,6%, seguides per la baixada d’un 14,3% dels ingressos als hospitals d’aguts. A més, els reingressos hospitalaris als 30 dies posteriors de l’alta han disminuït un 6,9%, mentre que el nombre de receptes dispensades també s’ha reduït en un 6,7%.
 
Els indicadors d’hospitalització d’aguts (hospitalització, estades hospitalàries i hospitalitzacions urgents) mostren bons resultats a la comarca del Baix Empordà, i es mantenen per sota de la mitjana de Catalunya, segons ha transmès el doctor Marc Pérez, director d’Atenció Primària dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà. Alhora, ha recordat “la importància de potenciar una cultura orientada a l’atenció del PCC”, un cop identificats a la història clínica compartida per l’equip d’atenció primària.
 
Aquest projecte ha permès orientar l’abordatge dels PCC, establir i revisar mecanismes de coordinació entre centres i definir plans d’intervenció individualitzats compartits, que milloren el procés d’atenció dels pacients crònics, perquè tots els dispositius sanitaris disposen de la mateixa informació clínica, amb un accés 7 dies a la setmana per 24 hores al dia, per dur a terme una bona presa de decisions.
 
Aquests resultats incrementen l’eficiència del sistema i la capacitat resolutiva de l’atenció primària, així com la millora d’accés a l’atenció especialitzada. El canvi en la cultura organitzativa potencia aspectes de coordinació entre àmbits mitjançant programes específics i planteja estratègies assistencials proactives i adaptatives.
 
 
Pla de salut 2011-2015
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.