exemplars d'oreneta morts i nous destruits
exemplars d'oreneta morts i nous destruits
 
El passat 28 de juny, membres del Cos d’Agents Rurals han aturat els treballs de destrucció il·legal de diversos nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) ubicats a la façana d’una nau industrial situada a la Carretera de Mata del municipi de Mataró (El Maresme), que estaven duent a terme operaris d’una empresa de pintura i rehabilitació.
 
Aquests treballs de rehabilitació de façanes s’estaven fent en plena època de reproducció d'aquests ocells protegits i a més amenaçaven amb la destrucció de tota la colònia, havent ja ocasionat la caiguda de 33 nius així com la mort de 10 polls. La intervenció dels agents rurals va aconseguir salvar la resta de nius de la colònia així com la vida de 2 polls caiguts encara vius que van ser traslladats immediatament al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, on se’ls va donar el degut tractament veterinari.
 
És fonamental tenir present que la majoria dels animals que es troben a la ciutat són fauna salvatge, malgrat que en un principi no ens pugui semblar així perquè viuen en un entorn urbà. A més, quasi tots són protegits.
 
Entre els ocells urbans protegits i que nidifiquen en edificis, destaquen l'oreneta vulgar (Hirundo rustica), l'oreneta cuablanca (Delichon urbicum), el falciot negre (Apus apus) i el ballester (Apus melba). Tots són ocells insectívors de gran valor que contribueixen al control de les poblacions d'insectes, com ara el mosquit tigre. Altres ocells protegits que també podem trobar en entorns urbans són la gralla (Corvus monedula), el xoriguer comú (Falco tinnunculus), el falcó pelegrí (Falco peregrinus), l'òliba (Tyto alba) i el mussol (Athene noctua), a més de molts ocells que es poden trobar en parcs o que estan de pas.
 
L’Oreneta cuablanca comença a arribar cap a la segona quinzena de març, però el flux migratori principal arriba al mes d'abril i es perllonga fins a la meitat de maig. La major part de les postes es fan cap a finals de maig i més freqüentment a primers de juny. No és estrany que dins una mateixa colònia alguns nius s'avancin o retardin, i que, mentre que algunes parelles comencen la posta, d'altres ja tinguin polls. També solen fer una segona posta, durant el juliol o l'agost. De vegades, les niuades s'endarrereixen molt, amb polls a punt de sortir del niu durant la primera quinzena de setembre. Marxen al setembre.
 
Als autors dels fets se’ls ha denunciat per infracció molt greu en base al Decret Legislatiu2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, pels fets de retirada il·legal de colònies i nius d’orenetes, així com la captura i mort d’aquests ocells protegits.
 
 
En aquesta mateixa línia, el passat 25 de juny, membres del cos d’agents rurals, arran de l’avís d’un ciutadà, varen poder actuar d’urgència i aturar els treballs de cablejat que s’estaven duent a terme a la façana d’un edifici del municipi de Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès) per evitar la destrucció de nius d’oreneta cuablanca presents. Durant l’actuació es va poder comprovar que ja s’havia procedit a la destrucció d’un niu d’aquesta espècie protegida, malgrat tot es van poder rescatar quatre polls d’oreneta cuablanca que havien caigut a terra i varen ser traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat de Catalunya.
 
Finalment, el passat 4 de juliol, membres del cos d’agents rurals varen denunciar un ciutadà de Torrelles de Foix (Alt Penedès) per haver destruït intencionadament 20 nius d’oreneta cuablanca ubicats a la façana d’un edifici del casc urbà. Per les dades recollides i la quantitat de nius destruïts s’estima que poden haver mort cap a 80 exemplars d’aquesta espècies.
 
Durant tot l’any el Cos d’Agents Rurals realitza diferents serveis de protecció d’orenetes i falciots destinats a la recollida d’exemplars caiguts i a la protecció dels seus nius per evitar que es puguin causar danys a aquestes espècies protegides.
 
En aquest sentit, també és molt important la col·laboració ciutadana així com facilitar informació de qualsevol sospita de treballs de rehabilitació que comportin la retirada il·legal de nius (Telèfon 24h. Cos d’Agents Rurals 93 561 70 00).
 
 
Barcelona, 11 de juliol de 2014.

1  

Fitxers adjunts

exemplars d'oreneta morts i nous destruits

exemplars d'oreneta morts i nous destruits
JPG | 2142