Aquest passat cap de setmana ha tingut lloc l’acte de presentació d’‘El quadern d’en Pierre’, una iniciativa promoguda pel Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i el Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb la col·laboració del Camí dels Bons Homes, i que té com a objectiu promoure el coneixement i la valoració d’aquests dos espais naturals protegits, situats a ambdós costats de la frontera administrativa dels Pirineus. Es tracta d’un joc creat, dins d’un projecte transfronterer, amb tecnologia mòbil i geocaching, que convida a conèixer cinc zones situades en aquests parcs (tres al Cadí-Moixeró i dues als Pirineus catalans. El patrimoni natural, cultural, històric i gastronòmic són el principal atractiu per a descobrir, a través d’aquest joc, dues grans àrees naturals de les nostres muntanyes.
L’acte, celebrat a la Vila de Bagà, amb la col·laboració de l’Ajuntament, es va desenvolupar al pati d’armes del palau dels Pinós, on la Coral Transfronterera de la Cerdanya, dirigida per Daniel Martín i acompanyada per l’Orquestra de Cambra Adagio, van delectat les més de 150 persones presents amb un concert i cant coral en l’espectacular marc d’aquest edifici històric envoltat de les muntanyes del Parc natural del Cadí-Moixeró. La coral i l’orquestra la composen persones de la Cerdanya nord, la Cerdanya sud, Andorra, el Pais Valencià i Barcelona, com a exemple de col·laboració entre els dos costats de la frontera.
La segona part de l’acte es va realitzar en una de les sales amb pintures vuitcentistes del Palau de Pinós, obertes per als diversos actes desenvolupats dins de la Setmana Medieval de Bagà. En la mateixa, els creadors del joc ‘El quadern d’en Pierre’ van explicar la dinàmica del joc i van convidat els assistents a participar en la recerca d’un tresor amagat per a la ocasió en els carrers de Bagà, amb l’ajut del telèfon mòbil i d’una aplicació per a mòbils.
‘El Quadern d’en Pierre’ és una iniciativa sorgida a partir de la col·laboració entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i el Parc natural regional dels Pirineus Catalans, principalment a nivell d’intercanvi de dades i seguiments tècnics en flora i fauna, i que ara ha fet un pas més enllà gràcies a aquest projecte transfronterer, que pretén dinamitzar social i econòmicament de forma conjunta dos espais naturals protegits molt pròxims, amb elements del patrimoni, problemàtiques i objectius similars. Amb aquest joc basat en les noves tecnologies es vol incentivar que els joves i les famílies tinguin ganes de visitar aquests dos parcs, per a descobrir els tresors que el joc proposa descobrir, a la vegada que puguin gaudir de la natura i de l’entorn humà, autèntic tresor dels Pirineus. En el Parc Natural del Cadí-Moixeró el joc es fa a l’entorn dels itineraris naturalístics existents de “La mallerenga petita”, a Gósol, i “Les plantes medicinals”, a Tuixent, mentre que el tercer indret és la vila medieval de Bagà. S’aprofita així l’entorn natural per a divulgar diferents aspectes del patrimoni natural d’aquest espai natural protegit de muntanya, alhora que es divulga el seu important patrimoni històric medieval, i el paper de la població local en la gestió d’aquestes valls i muntanyes. L’activitat tradicional de les trementinaires de les Valls de La Vansa i Tuixent hi és present. I en el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, el joc es desenvolupa a l’entorn de les dones d’aigua / fades de Porté-Puymoren i la transhumància a la vall de Campcardós vora de Porta. S’incideix en aquest cas en les llegendes pirinenques i en una altra activitat tradicional com és la transhumància de muntanya vinculada a la gestió dels ramats domèstics. El proper 30 d’agost es durà a terme una nova presentació del joc, aquesta vegada a la part francesa.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
3