El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, va assistir ahir, a la subdelegació del Govern a Lleida, a una reunió convocada pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) per analitzar el procediment per activar els mecanismes de retirada de mercat per a la distribució gratuïta per la via de la transformació en sucs.
 
La finalitat d’aquesta reunió va ser analitzar les possibles solucions per a la crisi de preus de la fruita de pinyol i donar una sortida als excedents per la via de la retirada del mercat, a través de la industrialització mitjançant els sucs per distribuir-los a beneficència.
 
Van assistir a aquesta reunió els principals representants del sector, AFRUCAT i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la indústria de la transformació. Per part del Departament, es va arribar al compromís que s’activaran les mesures excepcionals immediatament per aturar la crisi que actualment afecta la fruita de pinyol, un cop les organitzacions de productors de fruita i hortalissa (OPFH) i les entitats benèfiques presentin les sol·licituds pertinents.
 
L’activació d’aquest mecanisme s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de les indústries transformadores ubicades principalment a la demarcació de Lleida i a la bona predisposició dels Bancs dels Aliments. Uns i altres han d’acordar definitivament el model de contracte que ha de permetre l’activació d’aquesta mesura, contracte que haurà de ser supervisat pel Servei de Regulació de Mercats (SERMA) de la Direcció General d’Alimentació.
 
Es preveu que la setmana vinent ja es puguin iniciar les retirades per aquesta via un cop les organitzacions de productors de fruita i hortalissa (OPFH) ho sol·licitin i estiguin validats els models de contractes. La supervisió i control de tot el procés serà a càrrec del SERMA mateix en coordinació amb el FEGA.
 
La reunió es va produir l’endemà que la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM mantingués una reunió a Madrid amb la Direcció General de Mercats Agraris del MAGRAMA per abordar aquesta qüestió i posar a disposició del sector tots els mecanismes possibles.
 
El preu que rebran les OPFH per aquesta retirada és, segons els reglaments europeus, de 0,269 €/kg (atès que es destina a beneficència). El volum a retirar dependrà de cada OPFH, i caldrà que mantinguin els límits previstos en la normativa europea.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.