- El conseller Homs adverteix l’Executiu espanyol que darrere les propostes que demà farà el president Mas hi ha “l’expressió democràtica del poble de Catalunya” i “iniciatives compartides pels agents socials”
- Homs titlla d’“error de percepció del que és Catalunya” considerar que els darrers fets relacionats amb l’expresident Pujol debiliten la posició del president Mas en la trobada de demà
- El Govern impulsa la recerca mèdica i les polítiques de prevenció de la sida amb l’aprovació d’una subvenció de 531.000 euros a la fundació privada Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa
El Govern encara la trobada de demà entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, “amb disposició a parlar de tot: de la situació de l’economia, de les estructures de l’estat del benestar, de les finances públiques, del compliment de totes les lleis i de la consulta, òbviament”, segons ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.
“El president Mas anirà carregat de propostes, moltes d’elles conegudes i parlades amb sindicats i patronals en els darrers dies” i “compartides per la societat catalana”, ha dit Homs. En aquest sentit, el portaveu ha advertit el Govern espanyol que darrere les propostes que el president de la Generalitat posi sobre la taula en la reunió de demà “hi ha una institució, uns plantejaments democràtics i gent molt diversa”.
“Pensar que amb el que ha passat això queda debilitat és un error de percepció del que és Catalunya en el seu conjunt”, ha afirmat el conseller, preguntat sobre si els darrers fets relacionats amb l’expresident Jordi Pujol poden debilitar la posició del president Mas en la trobada amb Rajoy. “Si algú continua pensant que el que pugui plantejar el president demà és un tema personal, vol dir que no està al cas del que passa o té un gran menyspreu per l’expressió democràtica del poble de Catalunya, de la qual el president i el Govern en són dipositaris”, ha afegit.
Homs també ha expressat la voluntat del Govern d’”escoltar el punt de vista del Govern espanyol més enllà del que coneixem a través dels mitjans de comunicació i del que s’hagi dit públicament”. “Ens agradarà escoltar de boca del senyor Rajoy les seves propostes”, ha assegurat.
El Govern impulsa la recerca mèdica i les polítiques de prevenció de la sida
El Govern ha aprovat una subvenció a la fundació privada Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de 531.000 euros amb la finalitat d’”impulsar i divulgar la recerca mèdica en l’àmbit de les ciències de la salut i l’epidemiologia i específicament en el camp de la síndrome de la immunodeficiència humana adquirida” (sida), ha detallat el portaveu Homs. Amb aquesta subvenció, el Govern col·labora amb les despeses de funcionament d’aquesta institució, ubicada a l’Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona.
IrsiCaixa, creat el 1995 amb el suport de la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, és un institut de referència internacional que té com a objectiu contribuir a millorar els coneixements i els tractaments de la infecció per la sida amb l’objectiu d’eradicar aquesta patologia. Irsicaixa realitza recerca bàsica per comprendre millor els mecanismes d’infecció i poder desenvolupar noves teràpies i vacunes. Paral·lelament, la institució participa en estudis clínics per tal d’avaluar noves estratègies terapèutiques i cooperar amb altres països amb la lluita contra aquesta pandèmia mundial.
Irsicaixa forma part del sistema de centres CERCA, organismes independents participats per la Generalitat de Catalunya, que tenen per objecte principal la investigació científica d’excel·lència.
La lluita contra la sida és una de les àrees d’intervenció generals del Pla de Salut i s’emmarca dins de les prioritats del sistema sanitari pel període 2011-2015. La malaltia de la sida s’aborda de manera interdepartamental amb la col·laboració amb altres institucions tot treballant amb les polítiques de prevenció i atenció als malalts d’aquesta patologia.
El Govern adquireix 4.225 equips de vestuari d’intervenció per al Cos de Bombers de la Generalitat
El Govern també ha acordat autoritzar el Departament d'Interior a modificar les anualitats autoritzades pel Govern el 17 de desembre de 2013 per a l’arrendament integral de 4.225 equips d’intervenció per al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Cada equip es compon d’una jaqueta i d’un sobrepantaló amb arnès incorporat.
La incorporació d’aquest nou equip d’intervenció és una aposta del Departament d’Interior per incrementar la seguretat del seu personal operatiu, principalment en les intervencions d’interior i urbanes, que són serveis en els quals és essencial la utilització d’un equip de protecció individual (EPI) adequat a les necessitats actuals i als requeriments normatius.
Tot el personal operatiu del Cos de Bombers de la Generalitat, tant els bombers funcionaris com els voluntaris, disposarà d’aquest nou equip d’intervenció.
El nou equip millorarà la protecció davant el foc, l’ergonomia i el rendiment en els serveis de llarga durada i la protecció personal, entre d’altres avantatges. A més, donada la resistència mecànica i tèrmica, l’equipament personal gaudirà d’una vida útil més llarga.
El Govern també ha acordat autoritzar a realitzar despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs, per un import total de 16,602 milions d’euros per a l’arrendament amb opció de compra de 394 vehicles per a la Direcció General de la Policia.
El Govern dóna suport al turisme de neu i muntanya dels Pirineus per impulsar l’economia de la zona i estimular la creació d’ocupació
El Govern de la Generalitat està treballant en un pla de viabilitat que presentarà abans de finals d’any per a la principal empresa de l’Alta Ribagorça, Promocions Turístiques de la Vall, SA, responsable de la gestió de l’estació d’esquí i de muntanya Boí-Taüll. L’estació és el principal actiu econòmic de la comarca, i garantir la seva viabilitat repercutirà en el conjunt de l’economia de la zona com a element dinamitzador.
Mentrestant, com a mesura d’urgència, l’Executiu català ha aprovat avui, a través d’Avançsa, la concessió d’un crèdit pont de 600.000 euros a aquesta empresa amb la finalitat de mantenir l’activitat d’estiu i hivern i preservar els llocs de treball. Amb aquest acord, el Govern formalitza la decisió del Consell d’Administració d’Avançsa, que dimecres passat va aprovar la concessió del préstec a Boí-Taüll per tal d’encarar la temporada amb suficiència econòmica. Aquest préstec tindrà un tipus d’interès de mercat i es retornarà amb el 50% de la venda de forfets durant la temporada 2014-2015.
D’altra banda, el Departament d’Empresa i Ocupació aportarà 1,7 milions d’euros per tal de reparar la carretera d’accés a Port Ainé. Aquesta aportació es farà a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i es preveu que la reparació de la carretera estigui enllestida abans de l’inici de la temporada d’esquí.
Aquestes accions s’emmarquen en la voluntat del Govern de la Generalitat de Catalunya de donar suport a l’oferta turística de neu i muntanya dels Pirineus per tal d’impulsar l’economia de la zona i propiciar la creació d’ocupació.
El Govern prioritza proveir de personal subaltern els centres de secundària que en necessiten amb vista al nou curs
En l’àmbit de l’educació, el Govern ha aprovat proveir de personal subaltern 40 centres de secundària que es consideren prioritaris de tot Catalunya per al curs 2014-2015 amb l’objectiu de garantir el seu correcte funcionament davant la prohibició d’incrementar les plantilles de personal.
Aquest personal farà tasques pròpies del personal subaltern de centres, com ara custodiar el material, el mobiliari i les instal·lacions de l’equipament educatiu, i atendre els alumnes.
Cal recordar que, els darrers anys, la Generalitat de Catalunya ha estat aplicant, en les diferents lleis de pressupostos, uns criteris de racionalització de la despesa que han impedit tramitar expedients d’ampliació de plantilla.
A més, el Govern ha aprovat la creació del Centre de formació de persones adultes Tramuntana, situat al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres. El Centre, adscrit al Departament d’Ensenyament, impartirà cursos de llengua catalana, castellana i anglesa; educació secundària, i prepararà per a les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà, entre d’altres. L’oferta educativa, que anirà a càrrec de deu docents, pretén facilitar als interns la reeducació i la reinserció social i laboral, i, especialment, la promoció acadèmica.
El centre Tramuntana s’ha creat a partir de la fusió dels centres de formació d’adults Pompeu Fabra i Josep Pla, que funcionaven a les antigues presons de Girona i de Figueres, les quals s’han reunificat en el nou centre Puig de les Basses.