· Artur Mas ha insistit que el pla perquè els catalans puguin decidir el seu futur s’ha de dur a terme amb “democràcia, lleis i diàleg” i ha demanat al Govern central que “respecti” la llei de consultes
· En la roda de premsa de balanç del primer semestre d’enguany, el cap de l’Executiu ha destacat que “la recuperació econòmica del conjunt de l’Estat té accent català”
· El president ha subratllat que “estem al costat de les persones especialment vulnerables” i ha remarcat que “no podem fer més retallades, estem fent tot i més per no haver-les de fer”
· El cap del Govern ha assegurat que “hem fet tots els deures que havíem de fer i estem preparats per completar la fase que culmina el 9-N”
· El president de la Generalitat ha apel·lat a la “fortalesa psicològica i la força de caràcter” del poble de Catalunya per superar totes les proves
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet avui una compareixença informativa en la qual ha fet balanç del primer semestre del 2014 i l’ha detallat en quatre blocs: recuperació econòmica, garanties per a les persones, transparència i consulta. El cap de l’Executiu ha insistit que en el procés pel dret a decidir no hi ha plans B, C o D, perquè “de pla només n'hi ha un, que és votar” i aquest pla “està al costat de tota la resta, de l’economia, la creació de feina, del benestar i de les polítiques públiques i la transparència”.
Artur Mas ha explicat que el Govern vol dur a terme aquest pla sota tres grans paràmetres: “democràcia, lleis i diàleg” i ha subratllat que “no es tracta només de lleis i diàleg”, com s’apel·lava dies enrere des del Govern central, sinó també de democràcia.
En aquest sentit, el president ha recordat que “sempre he dit que la consulta seria legal, si les institucions de l’Estat no la transformen en il·legal”. “Depèn de les institucions de l’Estat que la legalitat es pugui mantenir”, ha dit, i ha instat al Govern central ha respectar la llei de consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya. Artur Mas ha remarcat que “estem parlant de demanar l’opinió de la gent, no de declarar la independència”.
En aquest procés pel dret a decidir, el president Mas ha afirmat que “hem fet tots els deures, tots els que havíem de fer” i ha afegit “estem a punt i preparats per completar la fase en què ens trobem i que culmina en la votació del 9 de novembre”.
“Fortalesa psicològica i força de caràcter”
Davant les dificultats que hi ha i hi haurà al llarg del procés, el cap del Govern ha apel·lat a “la fortalesa psicològica i la força de caràcter” del poble de Catalunya, perquè “tindrem molts desafiaments i proves en les properes setmanes i mesos”. “O tenim fortalesa psicològica com a país o acabarem abaixant el cap”, ha advertit.
Recuperació amb accent català
En l’apartat dedicat a la creació d’ocupació i al creixement econòmic, el president de la Generalitat ha fet notar que “la recuperació econòmica del conjunt de l’economia espanyola té accent català”. Ha recordat que Catalunya lidera la creació d’ocupació a l’Estat, l’exportació, el turisme estranger, les patents i la producció científica.
En aquest sentit, el president ha fet notar que “aquesta Catalunya que sovint és jutjada amb severitat i tremendes exigències, és la que està fent possible la recuperació, encara que no prou intensa, de l’economia espanyola en el seu conjunt”.
El cap de l’Executiu s’ha referit en diversos moments de la compareixença a les retallades dels fons de l’Estat que arriben a Catalunya. “Aquí ens retallen molt”, ha afirmat, però ha afegit que “una part del que perdem de l’Estat ho hem d’intentar recuperar d’Europa, si fem una bona estratègia de captació de fons europeus” i ha posat l’exemple els destinats a la garantia juvenil.
“La presa de pèl de la llei de la dependència”
Durant la seva compareixença, el president Mas ha volgut deixar clar que una de les prioritats del Govern són les persones més vulnerables. En aquest sentit, ha reiterat les seves crítiques a la llei de la dependència aprovada el 2006 pel Govern espanyol, i que ha qualificat de “presa de pèl”. Ha recordat que l’Estat hauria de pagar la meitat del que aportin les comunitats autònomes, però ha assenyalat que en aquests moments la Generalitat està aportant el 83% i l’Estat només el 17%. “L’Estat fa lleis, obliga a prestar serveis i després no posa els diners”, ha conclòs.
Artur Mas també ha destacat els esforços que està fent l’Executiu català en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social, amb una aportació de 950 milions d’euros. També ha dit que en l’àmbit de la renda mínima d’inserció s’ha passat d’una dotació de 130 a 173 milions; que s’ha arribat arribant a les 70.000 beques menjador, i que s’ha fet una aportació de 44 milions als centres especials de treball.
El president ha subratllat que la Generalitat “està fent tot i més per no haver de fer noves retallades” i ha assegurat que les dures polítiques d’austeritat que s’han aplicat a Catalunya li confereixen “autoritat per dir que no podem anar més enllà, perquè si ho fem posem clarament en perill les polítiques públiques essencials, que són aquelles que van directament lligades a l’estat del benestar”.
Artur Mas també ha destacat en el balanç del primer semestre els àmbits de l’ensenyament i la sanitat. Pel que fa al primer, s’ha mostrat convençut que “s’està començant a guanyar la batalla de l’èxit escolar”, com ho demostra el fet que en els darrers sis anys s’ha passat d’un fracàs escolar del 20 al 14% o que l’abandonament escolar prematur ha passat del 33 al 24%. El president ha posat en relleu l’aportació dels mestres i professors, que “cobrant menys han treballat més, obtenint un millor rendiment”.
“Defensem la sanitat amb ungles i dents”
Pel que fa al camp sanitari, el cap de l’Executiu ha insistit que “mai” el pes del pressupost de salut en el conjunt del de la Generalitat havia estat tan alt i ha assegurat que “l’estem defensant amb ungles i dents en condicions molt precàries”. Així, ha explicat que, tot i disposar de menys recursos, s’està incrementant l’activitat quirúrgica programada un 4,2% i s’han reduït un 9,8% les llistes d’espera.
A més, Artur Mas ha recordat que la Generalitat és l’únic territori de l’Estat que sotmet a l’avaluació dels ciutadans els serveis sanitaris. Segons aquesta avaluació, 9 de cada 10 catalans se’n mostren satisfets i 8 de cada 10 consideren que tenen bona salut.
Més transparents
Un dels quatre apartats en què ha dividit el president el balanç de l’activitat del Govern aquest primer semestre de l’any ha estat el de la transparència. En aquest sentit, ha recordat que en un any Catalunya ha passat de ser la desena comunitat de l’Estat en índexs de transparència a ser la primera, juntament amb el País Basc i Castellà i Lleó, segons el barem de Transparència Internacional. “Ara el gran repte és mantenir-nos aquí”, ha dit.
El president ha remarcat l’aposta del Govern de la Generalitat per la concertació i el diàleg per arribar a acords. En aquesta línia ha posat com a exemple que, “gràcies a l’Agència Catalana del Consum, mitjançant pactes i arbitratges, s’han retornat 282 milions d’euros per part d’entitats financeres a unes 25.000 persones que havien caigut en la trampa de les preferents”.
1
Vídeos
4