·        L’aparell, d’un sol ús i de la mida d’una targeta de crèdit, es podrà utilitzar en consultes mèdiques, farmàcies o a casa. 
 
·        El CEMIC-Centre d’Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control, creador del dispositiu, compta amb el suport de la Generalitat a través del programa Valtec, que impulsa el procés de valorització de la tecnologia perquè arribi al mercat.
 
·        Actualment el centre està desenvolupant un prototip d’aquest dispositiu amb l’objectiu de transferir la nova tecnologia per a una aplicació industrial el 2016.
 
El CEMIC-Centre d'Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control, de la Universitat de Barcelona (UB) i membre de la xarxa TECNIO, està desenvolupant un dispositiu portàtil de diagnosi molecular que servirà per a la detecció de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o immunològiques com el VIH.
 
El nou aparell serà d’un sol ús i capaç de detectar diferents biomarcadors de malalties en una única anàlisi. Reduirà la mida dels grans equips òptics que s’utilitzen actualment fins a fer-lo portable, ja que ocuparà el volum d’una targeta de crèdit. Això permetrà el seu ús en consultes mèdiques, farmàcies o fins i tot a casa.
 
El projecte compta amb el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana- i del programa Valtec, que té l’objectiu d’impulsar els processos de valorització de la tecnologia per tal que arribi al mercat.
 
L’aparell integrarà diferents microtecnologies i consta de dues parts: un sensor òptic on es situen les mostres (com la sang o l’orina) i un biomarcador que emet llum per analitzar el contingut.  El temps de diagnosi serà de pocs segons, molt inferior al temps mitjà actual que es situa en uns 30 minuts.
 
Segons Ángel Diéguez, investigador i professor titular de la UB, “el programa Valtec ens està ajudant a aconseguir una aplicació industrial de la nostra tecnologia”. Actualment el CEMIC està desenvolupant un prototip amb la previsió de transferir aquesta tecnologia i iniciar la industrialització i posterior comercialització l’any 2016. “El resultat final es podrà fabricar a gran escala i, per tant, el cost del dispositiu serà més baix que el dels aparells actuals”, diu Diéguez.
 
Programa Valtec de valorització tecnològica
 
El programa Valtec d’ACCIÓ  impulsa projectes que transformen el coneixement científic en una tecnologia útil pel mercat industrial.  Així, es pretén donar valor comercial a una nova tecnologia perquè sigui transferida a les empreses. En els últims 4 anys, Valtec ha destinat 10,5 milions d’euros a projectes majoritàriament del sector biotecnològic.