La majoria de l'activitat urgent a les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i l'Aran es fa en l'àmbit d'atenció primària
El gerent de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Pifarré, ha fet avui una valoració en roda de premsa del pla d’estiu i l’atenció als serveis d’urgències durant aquest període al territori. Pifarré ha destacat que la coordinació entre els diferents recursos sanitaris del Servei Català de la Salut (CatSalut) en ambdues regions ha estat clau en la normalitat de l'activitat durant els mesos de juliol i agost de 2014.
 
Així mateix, Pifarré ha explicat els compromisos que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va exposar ahir dimecres a la tarda en la compareixença davant de la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya. En aquest sentit, ha explicat que a desembre de 2014 tots els centres hospitalaris a les pantalles informaran a les seves pantalles de la situació en termes d’espera i volum de malalts atesos i que al 2015 està previst que donin també informació de l’atenció continuada i CUAP de l’àrea d’influència de l’hospital.
 
Balanç de les urgències hospitalàries a l'estiu 2014
 
Josep Pifarré ha explicat les dades d'urgències hospitalàries durant els mesos d'estiu, que han augmentat lleugerament respecte l'any anterior, amb una disminució del percentatge d'ingressos del 7,22%. En concret, de l'1 de juliol al 25 d'agost, les urgències hospitalàries ateses a la Regió Sanitària Lleida han estat 13.486, mentre que al 2013 se’n van atendre 13.163.
 
Balanç de les urgències d'atenció primària a l'estiu 2014
 
Pel que fa a les urgències ateses al CUAP de Prat de la Riba, al juliol i agost de 2014 en dies laborables s'han atès de mitjana diària menys pacients que el 2013, en concret han estat 121 pacients (128 el 2013) i en dies festius han estat 276 de mitjana, dada pràcticament igual a la del 2013. Cal destacar que enguany el CUAP ha comptat amb un equip més de metge i infermera que l’any passat.
 
Pifarré ha destacat que la majoria de l'activitat urgent a les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i l'Aran es fa en l'àmbit d'atenció primària i ha donat la xifra del 2013 de 346.000 visites entre el CUAP i els Punts d'Atenció Continuada (PAC). A més, ha explicat que ambdues regions sanitàries "compten amb una atenció primària potent i resolutiva gràcies a una xarxa extensa de CAP i consultoris locals que apropen l'assistència sanitària als usuaris en un territori amb unes especificitats de dispersió geogràfica i d'envelliment i sobre-envelliment poblacional que el fan diferent a la resta de regions sanitàries de Catalunya".
 
En la línia de la coordinació assistencial contemplada al Pla de Salut 2011-2015, a Lleida i a l'Alt Pirineu i l'Aran els centres d'atenció primària i els d'hospitalària treballen amb la Història Clínica Compartida (HC3) i, a més, utilitzen el mateix sistema informàtic facilitant així la interacció dels professionals i els fluxos de pacients.
 
Més llits d'hospitalització per atendre les necessitats
 
Per aquest estiu es va preveure un reagrupament de llits planificat en funció de les necessitats assistencials del 2013, la disminució de l'activitat adaptada als professionals que estan fent vacances, i a la programació quirúrgica. Els reagrupaments s'han mantingut en funció de les necessitats assistencials, tenint una hemiplanta de l'hospital que ha fet d'efecte acordió en funció d'aquestes.
 
Per centres hospitalaris, a l'HUAV la 3a setmana de juliol es van utilitzar 30 llits més dels previstos a la planificació d'estiu per adaptar-se a les necessitats. De mitjana, durant el mes d'agost l'HUAV ha comptat amb 14 llits més dels previstos, segons les necessitats. Cal destacar que l'activitat del bloc quirúrgic de l'HUAV aquest estiu ha disminuït respecte a la resta de l'any, com tots els estius, però menys que l'any anterior.
 
A l'Hospital de Santa Maria de Lleida (HSM) durant la 2a quinzena de juliol s'ha comptat amb 12 llits més dels previstos; durant la 1a quinzena d'agost han estat 19 llits més; i durant la 2a quinzena d'agost han estat 18 llits més, segons les necessitats. A diferència de l'estiu de 2013, enguany el bloc quirúrgic de l'HSM no ha tancat durant els mesos d'estiu.
 
El pla d'estiu com a planificació flexible
 
El pla d'estiu és una planificació de l'estructura (llits d'hospitalització, quiròfans, hospital de dia, horaris d'atenció als CAP) que és flexible en funció de les necessitats assistencials. El pla d'estiu no es fa perquè disminueixin les urgències sinó perquè disminueix la programació. A més, es manté la programació quirúrgica prioritària i les urgències.
 
Els serveis d'urgències hospitalaris de l'ICS han disminuït l'activitat els darrers anys i els indicadors de qualitat demostren que els resultats són millors el 2014 que el 2009.
 
En aquest sentit, Pifarré ha explicat que el pla d'estiu és una mesura de gestió habitual que, en el cas de l'estiu 2014, no ha afectat l'activitat habitual dels serveis d'urgències al territori. A més, des de la gerència territorial s'ha agraït la feina dels professionals que treballen en els centres de salut, que han participat i participen activament en la reordenació dels centres fent que els resultats finals hagin estat satisfactoris en qualitat del servei, tracte i assistència als usuaris.