- Respecte al comunicat del matí s’amplia l’afectació de l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya a les comarques del Vallès Oriental i al Maresme fins les 20 hores
- Els ruixats més forts i amb més quantitat d’aigua en poc temps s’esperen a les comarques del Berguedà, Osona, Ripollès, Garrotxa i Selva fins al vespre
- Fins al moment s'han registrat 222 trucades al telèfon d'emergències 112, destacant 50 trucades del Baix Llobregat aquesta tarda.
- Protecció Civil recomana precaució sobretot en els desplaçaments en vehicle i també en totes aquelles activitats a l’aire lliure a les zones de risc
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en ALERTA el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT d’acord amb l’actualització de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), respecte les previsions emeses aquest matí augmenta el grau d’afectació al Vallès Oriental i al Maresme fins a les 20h del dia d’avui. S’espera que les tempestes que s’han format a Osona i la Selva puguin baixar fins a les comarques del Vallès Oriental i el Maresme. Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa i pedra. En moments de xàfecs el vent podrà ser ratxejat i fort.
La resta de previsions emeses aquest matí per a avui i per a demà es mantenen igual, amb la probabilitat de superar els 20 litres/m2 en 30 minuts durant la tarda a qualsevol punt del país, però amb més probabilitat les comarques del Berguedà, Osona, Ripollès, Garrotxa i Selva per la tarda fins al vespre.
S’han detectat precipitacions intenses durant aquesta tarda als municipis d’Esparreguera i Olesa de Montserrat així com als municipis del Ripollès i la Garrotxa, que han deixat superacions del llindar d’intensitat a la Vall d’en Bas (Garrotxa) on s’han enregistrat 25,3 l/m2 en 30 minuts.
Durant l’episodi de pluges que afecta Catalunya des d’ahir, el telèfon d’emergències 112 ha rebut, fins les 18:00 hores un total de 222 trucades, la gran majoria des de la comarca del Segrià (150) en motiu de la tempesta de la matinada i del Baix Llobregat (50) pera tempesta de primera hora de la tarda. També s'han rebut del Bages (5), Vallès Occidental (4), Barcelonès 3, Anoia 3, Ripollès 2, Garrotxa (2), Priorat (1) i Garraf (1).
Per municipis, destaquen Lleida (94), Torrefarrera (25) i Alcoletge (13) al Segrià i Esparreguera (30), Olesa de Montserrat (12) i Abrera (8) al Baix Llobregat.
D’aquestes trucades el telèfon d'emergències 112 ha derivat als Bombers de la Generalitat 39 avisos relacionats amb la pluja d’aquesta tarda, entre les 16.00h i les 18.00h. La majoria d’ells, 33, al Baix Llobregat (20 a Esparreguera, 10 a Olesa de Montserrat i 3 a Abrera). La resta, 3 a la Regió d’Emergències de Girona, 1 a la Centre, 1 a la de Lleida i un avís més a la Metropolitana Nord. En tots els casos es tracta d’inspeccionar propietats on queia aigua pel sostre, baixos i aparcaments subterranis inundats i carrers que baixaven plens d’aigua. En cap cas no hi ha hagut víctimes. Acumulat des de les 00.00h el telèfon d'emergències 112 ha derivat 117 avisos als Bombers de la Generalitat.
Davant la previsió de xàfecs intensos per avui, Protecció Civil de la Generalitat ha informat als municipis afectats per la previsió i als serveis d’emergència, i demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l’entorn de rius i rieres i zones inundables en general. També cal seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.
Cal també allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns.
En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja.
Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar els embornals, desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.