- El cap de l’Executiu subratlla la voluntat de convocar la consulta i posar les urnes “de tal manera que s’entengui el resultat a tot el món”
- En una entrevista a RAC 1, Artur Mas afirma que després de la manifestació d’ahir l’Estat espanyol “hauria de reaccionar”
- El president assegura que farà “tot el possible” perquè no s’esquerdi la unitat d’acció política, però demana “responsabilitat compartida”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí en una entrevista amb el periodista Jordi Basté, al programa El Món a RAC1, que el repte democràtic que viu Catalunya “es resoldrà votant”. El cap de l’Executiu ha reiterat la seva voluntat de convocar la consulta del 9 de novembre, perquè “el primeríssim interessat en posar les urnes sóc jo com a president del país”. I ha insistit que “perquè tingui validesa, s’ha de fer amb totes les garanties democràtiques, perquè la gent a tot el món entengui el resultat”.
Artur Mas ha subratllat que “tenim data i pregunta” per fer la consulta, però “ens falta la resposta, que és fonamental”. “Com a president necessito urgentment aquesta resposta, perquè no és el mateix portar el país cap a un costat que cap a l’altre”, ha afirmat el cap del Govern, que ha remarcat que “aquest cop la decisió la prenem entre tots, no la pren un Govern, un president o un partit polític”.
Preguntat sobre l’actitud de l’Estat davant del repte democràtic que planteja el poble català, el president Mas ha recordat que fins ara “només ha estat el no a tot i l’estratègia de la por”, però ha afegit que el Govern espanyol “encara hi és a temps” i que després de la manifestació d’ahir “hi hauria d’haver algun tipus de reacció”.
En qualsevol cas, el president s’ha reafirmat en què “la consulta no es retirarà” i ha advertit l’Estat que “no inclinarem el cap, ni ens ajupirem, ni ens rendirem sense condicions”. Artur Mas ha assenyalat que hi ha dues opcions: “seure a la taula, negociar i entendre’ns com a bons veïns, com es fa en altres llocs del món”, o “de la manera que ho resolíem tradicionalment: anar el president de la Generalitat a la Moncloa a negociar amb un president del Govern espanyol, del PSOE o del PP, arribar a una sèrie d’acords, portar tot això al Parlament, i després venien els incompliments”. “Aquest cop la gent a Catalunya diu que això no es pot resoldre així”, ha reblat.
Sobre la possibilitat de la victòria del doble sí a la consulta, el cap de l’Executiu ha recordat que malgrat que “la consulta no és vinculant jurídicament, tenim un mandat polític per implementar aquest resultat, que vol dir seure a negociar primer a Madrid i després a Brussel·les”. Artur Mas ha insistit que “cal fer les coses bé” i que “un Estat de Catalunya no pot anar en contra d’Espanya ni de la UE, s’han d’acordar els termes a través d’una negociació perquè sigui bo per a tothom”.
Preguntat per Jordi Basté sobre com s’imagina la Diada del 2015, el president Mas contesta que “me l’imagino havent resolt aquest repte democràtic en majúscules, havent votat, pacíficament, civilitzadament i amb un resultat que espero que sigui el més clar possible”. “Si ens n’hem sortit bé, com espero, i segons el resultat, estarem en una negociació d’aquestes característiques, però això passa perquè hi hagi hagut un resultat en una direcció concreta”, ha explicat.
Crida a la responsabilitat compartida
En diferents moments de l’entrevista, el cap del Govern ha remarcat la importància de la unitat d’acció de les forces polítiques catalanes favorables al dret a decidir. En aquest sentit, ha fet notar que “una de les coses que ens reclama la gent als que estem en l’acció política és que no perdem el sentit del consens i la unitat” i ha assegurat que “un cop més recullo aquest guant i actuarem d’aquesta manera, com hem fet aquests darrers temps, perquè la nostra força és el consens i la unitat”.
Per això, el president ha assegurat que “faré tot el possible perquè la unitat no s’esquerdi”, però ha advertit que “el Govern no és l’únic responsable del consens, tothom hi ha de treballar”. I ha afegit que “quan la gent ens demana que no posem els interessos del patit per davant del país, crec poder dir que, també per decisions difícils en altres terrenys a banda de la consulta, moltes de les coses que estem fent no van directament en benefici del nostre partit, però poden anar en benefici del conjunt del país”. Per aquest motiu, Artur Mas ha demanat que “aquesta responsabilitat sigui compartida, perquè no es poden donar tots els cops sobre el mateix ase”.
Llei de consultes
El president de la Generalitat també s’ha referit a la llei de consultes que és previst que aprovi el Parlament de Catalunya la setmana vinent i on es concretaran qüestions com el cens electoral. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha subratllat que “totes les coses que ens podem anar trobant que són pedres en aquest camí estan pensades, el que hem de veure és si la nostra capacitat de reacció davant d’aquests obstacles és suficient per fer-ho i fer-ho bé”.
El president de tots
En un altre moment de l’entrevista, preguntat sobre la seva absència a la manifestació de la V, el president ha explicat que no hi va anar perquè es considera “president de tots els catalans, dels que estan a favor del sí, dels que estan a favor del no i dels que estan en contra de la consulta” i perquè la seva participació no donés peu a “una imatge esbiaixada respecte al que ha de ser el meu paper institucional”.
“No s’enfonsa ni es frena res”
D’altra banda, respecte a les veus que alertaven que la confessió de l’expresident Jordi Pujol podria afeblir el procés, el president ha respost que “és un entrebanc emocional, un cop sentimental per a molta gent, potser una decepció, però no canvia res respecte a la política del país, ni enfonsa res, ni esquerda res, ni frena res”.
En aquest sentit, ha respost al ministre Cristóbal Montoro que “nosaltres segurament no podem donar lliçons, però tampoc hem de ser alliçonats” i ha recordat que el PP té “casos de suposades irregularitats, amb gent condemnada i a la presó”.