- La mostra, impulsada per la Secretaria d'Universitats i Recerca, s'endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII
El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el rector de la UVic, Jordi Montaña, i el regidor de Ciutat del Coneixement i President de Creacció, Josep Arimany, han inaugurat avui a Vic la mostra Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714.
Durant l’acte, Claudi Alsina ha afirmat que “aquesta mostra ens porta la veu de la memòria històrica de la Catalunya universitària”. Jordi Montaña, per la seva part, ha destacat que “l’exposició reflecteix una història de perseverança per damunt les adversitats”.
La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII, i destaca els canvis substancials que va implicar la desfeta del 1714 per al model universitari i científic de l’època. Des de finals del segle XIII fins ben entrat el segle XVII, es van crear estudis generals a Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Solsona, els embrions de les universitats actuals.
En esclatar la guerra de Successió, la comunitat universitària de Catalunya es va decantar per l’arxiduc Carles. La derrota del 1714 va comportar el tancament de tots els estudis generals existents com a represàlia pel seu posicionament a favor de la casa d’Àustria. A canvi, la monarquia borbònica va crear la Universitat de Cervera com a única universitat per a tot Catalunya i es van crear diverses acadèmies, tot seguint el model francès. L’exposició pretén aproximar-se a l’organització dels estudis acadèmics d’aquella època i als diferents àmbits científics que es desenvolupaven al país.
La mostra, que serà itinerant i es podrà veure durant el curs en altres universitats, s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem», que vol promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història. La mostra s’exposa a la Casa de Convalescència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya Vic, on romandrà del 15 de setembre fins al 17 d’octubre. L’horari de visita és de dilluns a divendres de 8 a 20h i els dissabtes de 9 a 14h.
La mostra es podrà consultar també en línia al web de la secretaria d’Universitats i Recerca, a l’adreça: http://universitatsirecerca.gencat.cat/historia1714
5