La consellera de Benestar Social i Família ha intervingut avui en la cloenda de la Setmana dels Horaris, que ha organitzat la Iniciativa per a la Reforma Horària-Ara és l’Hora amb el suport del Govern
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha intervingut aquest matí en la cloenda de la Setmana dels Horaris. Durant una setmana, la Iniciativa per a la Reforma Horària-Ara és l’Hora, ha organitzat, amb el suport del Govern, un seguit d’actes per conscienciar a la societat de la necessitat d’impulsar un canvi horari per a fer-los més racionals, més humans i més cívics.
 
Durant la seva intervenció, la consellera de Benestar Social i Família ha justificat el suport del Govern a aquesta iniciativa per “la necessitat de dotar-nos d’un sistema d’organització del dia a dia que faci les coses més fàcils, que ens equipari a la lògica dels horaris europeus, trencant 70 anys d’anomalia”. Perquè segons Munté, “ja fa anys que ens hauria d’haver sobtat col·lectivament el fet que els països del nostre entorn, tant del sud, com del nord, com de la conca del nostre mar, ningú més tingui una organització del temps com la nostra”.
 
La consellera ha recordat que a Catalunya es treballen moltes més hores que a la majoria de països d’Europa i, en canvi, la productivitat és més baixa: “Fem uns horaris on molta gent allarga fins tard, amb els efectes en cascada que això té a tots els nivells, ja siguin de salut, familiars, de mobilitat, de pensar, d’educació dels fills, d’implicació en la vida associativa o de descans”. La qual cosa és degut, ha dit Munté, a “l’herència d’uns canvis principalment establerts durant la postguerra espanyola que ara cal revertir, evitant que aquests canvis suposin cap precarització de llocs de treball”.
 
El canvi d’horaris, un camí per sortir de la crisi
 
Neus Munté ha apuntat que “els qui han volgut impulsar un canvi i un retorn a la normalitat que durant segles havíem compartit amb la resta d’Europa, han estat menystinguts i rebatuts amb arguments diversos, darrerament amb l’excusa que degut a la crisi ara no pertocava plantejar un canvi d’horaris”.
 
Però a la fi, ha dit la consellera de Benestar Social i Família, molta gent ha entès que “precisament aquest canvi i racionalització d’horaris és un camí per sortir de la crisi”. Munté ha afirmat que aquesta reforma tindrà 3 efectes sobre els treballadors: en primer lloc, millorarà la productivitat; en segon lloc, evitarà valorar el treball per la presencialitat i ho farà pels resultats; i en tercer lloc, provocarà un increment de la satisfacció del treballador perquè tindrà un marc flexible i adequat a les seves circumstàncies i interessos. “Tot plegat”, ha dit Munté, “fa aquesta reforma positiva per a sortir de la crisi, perquè les nostres entitats, empreses i administracions siguin més eficients, intel·ligents i competitives en un món global”.
 
Sensibilització i programes des del Departament
 
La consellera Munté ha recordat que des de la Secretaria de Família del Departament es contemplen diferents línies estratègiques pel que fa a la importància de la gestió del temps en relació a la família o a les polítiques familiars, com són:
  • Els programes de parentalitat positiva, on es destaca la importància de la gestió del temps en relació a la coresponsabilitat de tots els membres de la família, ja que això ajuda a millors relacions i més saludables entre tots els seus membres.
  • El programa Créixer en Família, que té per objectiu orientar, reforçar i donar eines a les famílies per exercir el seu paper educatiu de forma positiva, potenciant el reconeixement i la confiança en les pròpies capacitats dels progenitors, amb espais de reflexió i intercanvi d’experiències entre pares, mares i fills d’edats similars guiats per un professional expert en formació de famílies, per què educar i com fer-ho. Entre 2013 i enguany 3.227 famílies i s’han fet a totes les demarcacions de Catalunya.
  • Els Àpats en Família, un programa formatiu que començarà a implementar-se properament, que oferirà eines a les famílies, fomentant la importància de l’àpat familiar com a activitat quotidiana de gran valor que actua com font d’aprenentatge per a fills i filles i com a temps compartit en família. Es basarà en l’adquisició de recursos i estratègies personals, emocionals i educatives que facin dels àpats un model relacional adequat i orientarà sobre la importància nutricional dels aliments, promocionarà un consum de qualitat i econòmic sostenible.
  • El programa Vacances en Família, que facilita les vacances i l’oci compartit en els Albergs de la Generalitat a uns preus molt reduïts i amb preus especials per a famílies nombroses i monoparentals.
 
La consellera de Benestar Social i Família ha destacat que “cal impulsar una nova política del temps per afavorir i millorar la conciliació de la vida laboral i familiar de les persones treballadores tenint en compte, entre d’altres aspectes, la coresponsabilitat i incidir en la importància del temps compartit en família”.
 
Finalment, la consellera de Benestar Social i Família ha assegurat que “tots aquests programes, així com la creació de nous Serveis d’Atenció a les Famílies i mesures de suport a la conciliació familiar es contemplaran en el nou projecte de llei de suport a la Família, de la qual el dia 2 de setembre passat el Govern va aprovar la memòria preliminar”.