• Al llarg de dimarts i dimecres les tempestes van afectar bona part de Catalunya i van acumular més de 100 mm en punts del Gironès i la Selva.

 

  • Els xàfecs i tempestes van anar apareixent intermitentment al llarg dels dos dies, afectant sobretot el quadrant nord est del Principat.
 
La presència persistent d’una borrasca a les capes baixes i mitjanes de l’atmosfera a l’Atlàntic, just a l’oest de la península ibèrica, va afavorir el flux humit de sud i sud-est i juntament  amb el pas d’un front van provocar que a partir de la tarda de dimarts 16 i durant la jornada del 17 de setembre apareguessin tempestes d’intensitat moderada i forta, sobretot a les comarques gironines i en zones del litoral i prelitoral central i sud.
 
Les primeres tempestes van aparèixer durant la tarda a la franja occidental del país, concretament a zones de la depressió Central, Pirineu i Prepirineu occidentals i a les Terres de l’Ebre. Entre dimarts a la nit i dimecres a la matinada, les tempestes van afectar gran part de les comarques del litoral i prelitoral, essent especialment quantioses a punts del Tarragonès, sud de les Gavarres i Terres de l’Ebre.  Es van recollir fins a 80,6 mm a Cassà de la Selva (el Gironès), 62,9 mm a Constantí (el Tarragonès) i 51,2 mm al Perelló (el Baix Ebre), quantitats acumulades en poc més de dues o tres hores, amb períodes d’intensitat notable com els 49,1 mm o els 43 mm recollits al Perelló i a Cassà de la Selva respectivament en només mitja hora.
 
Al llarg del matí del dimecres, els xàfecs i les tempestes es van concentrar a les comarques gironines, sobretot en punts del sud del Gironès, la Selva i el Baix Empordà. A partir de la tarda, la inestabilitat lligada a la zona postfrontal va generar alguns ruixats poc intensos en punts de les comarques interiors seguint la línia sud-oest nord-est (Terra Alta, Priorat i Osona), i moderadament intenses en alguns punts del Bages.
 
 
Cal assenyalar que en alguns casos les tempestes van anar acompanyades de ratxes de vent fort.
 
El mapa següent mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimarts16 i dimecres 17 de setembre. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de precipitació vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques):
EHIMI
 
Tot i que la  precipitació no ha estat abundant (<10 mm) a la major part del país, s’observen  àrees del litoral i prelitoral nord i sud amb acumulacions superiors als 50 mm.
 
Aquesta taula mostra les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han acumulat més de 30 mm entre el dimarts16 i el dimecres 17 de setembre:
 
 
 
taula
Pel que fa a la intensitat dels xàfecs, cal assenyalar que va ser durant la tanda de tempestes entre dimarts a la nit i dimecres a la matinada quan es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts) més abastament, fins i tot superant els 40 mm en 30 minuts en alguns punts. A continuació es llisten totes les estacions que van superar els llindars:
 
EMA
COMARCA
PPTx30min
el Perelló
Baix Ebre
49.1
Cassà de la Selva
Gironès
43.0
Constantí
Tarragonès
37.2
Gandesa
Terra Alta
36.5
Cabrils
Maresme
33.3
Vilassar de Mar
Maresme
28.6
Vilobí d'Onyar
Selva
28.2
Castell d'Aro
Baix Empordà
28.1
el Vendrell
Baix Penedès
26.6
Malgrat de Mar
Maresme
26.0
Alfarràs
Segrià
25.9
l'Ametlla de Mar
Baix Ebre
24.8
Cunit
Baix Penedès
24.3
Santa Coloma de Farners
Selva
24.3
Badalona - Museu
Barcelonès
23.0
Monells
Baix Empordà
20.4
Alguaire
Segrià
20.0
 
 
D’altra banda, la taula següent mostra les estacions que van arribar a enregistrar una precipitació màxima en 1 minut superior a 2 mm:
 
EMA
COMARCA
PPTx 1min (mm) episodi
el Perelló
Baix Ebre
3.7
Cunit
Baix Penedès
2.9
Cassà de la Selva
Gironès
2.8
Constantí
Tarragonès
2.8
Alguaire
Segrià
2.7
Gandesa
Terra Alta
2.6
Cabrils
Maresme
2.4
Alfarràs
Segrià
2.3
Malgrat de Mar
Maresme
2.3
Nulles
Alt Camp
2.3
Badalona - Museu
Barcelonès
2.1
l'Ametlla de Mar
Baix Ebre
2.1
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
2.1
 
En referència a l’aparat elèctric de les tempestes, durant els dos dies la XDDE (Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques) va enregistrar un total de 24.928 llamps núvol-terra, dels quals 2.977 van caure sobre el Principat. Per comarques, les més afectades van ser la Selva (540 llamps), el Baix Empordà (349 llamps) i el Baix Camp (230 llamps).
 
El mapes següents mostren la distribució espacial i temporal de les descàrregues elèctriques. S’hi pot veure com les primeres tempestes de dimarts 16 van afectar tota la franja occidental de Catalunya i ja a darrera hora de dimarts i matinada de dimecres 17, les tempestes van ser més actives al litoral i prelitoral nord i sud. Finalment, durant el migdia de dimecres l’activitat elèctrica es va concentrar en la zona nord-est del país.
llamps
Llamps
La predicció per divendres i dissabte indica que la nuvolositat serà variable, si bé serà més abundant a punts de la meitat oest i del litoral, on creixeran nuvolades. Deixaran xàfecs dispersos, localment forts i acompanyats de tempesta i calamarsa. Les temperatures seran molt semblants a les de dies anteriors. La situació meteorològica no canviarà durant els dies vinents, i fins a la meitat de la propera setmana els xàfecs apareixeran de forma dispersa a Catalunya. A partir de llavors els mapes a mitjà termini indiquen una tendència a l’estabilització de l’atmosfera.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

4  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 565

Mapa EHIMI

Mapa EHIMI
PNG | 284

Mapa Llamps 16 set

Mapa Llamps 16 set
PNG | 126

Mapa llamps 17 set

Mapa llamps 17 set
PNG | 126