• El cap de l’Executiu assegura que “el procés català continua i se sent reforçat perquè està fonamentat en el concepte de votar”
  • El president pregunta a Mariano Rajoy si “és menys Catalunya que Escòcia per tractar-la de manera tan negativament diferent” i demana a l’Estat espanyol que “tingui el mateix respecte i sentit democràtic” que l’Estat britànic
  • Artur Mas destaca que “votar uneix” i que “el que separa és no poder votar”, i remarca que “a Madrid estan equivocats si creuen que només utilitzant traves legals poden parar la voluntat política de la majoria dels catalans”
El president Mas durant la compareixença
El president Mas durant la compareixença
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha agraït aquest migdia al poble escocès i al poble britànic haver mostrat a Europa i al món “el bon camí i l’únic per resoldre les diferències i cobrir les aspiracions i els anhels d’una població”. “Gràcies per ensenyar el camí a d’altres”, ha declarat el cap de l’Executiu, que ha insistit que, amb el referèndum d’Escòcia, independentment del resultat, “el missatge que s’envia des del Regne Unit a tot el món és potent, fort i, a més, clarament positiu”.
 
En una roda de premsa per valorar el referèndum celebrat ahir a Escòcia, a la qual hi han assistit més d'una vintena de mitjans internacionals, Artur Mas ha fet notar que “el procés català continua i va endavant” i que el ‘no’ d’Escòcia “no és un pas enrere” perquè “el procés català se sent reforçat, ja que està sobretot fonamentat en el concepte de votar, i a Escòcia ho han fet”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha insistit que el seu compromís no és la independència sinó “fer la consulta i deixar a la gent de Catalunya votar i decidir el seu futur”. “Poder votar uneix, el que separa és no poder votar”, ha reblat el president, i ha afegit que “la gran lliçó del Regne Unit és que aquests tipus de conflictes es resolen votant”.
 
 
Respecte i sentit democràtic
 
Dirigint-se a les institucions de l’Estat, Artur Mas ha destacat que el primer ministre britànic podria haver bloquejat el referèndum, com pretén fer el govern espanyol, però que, com a “bon demòcrata, sap que té la necessitat i l’obligació de trobar camins de diàleg, concertació, negociació i marc legal per poder canalitzar correctament les aspiracions polítiques d’un poble”.
 
Mas ha assegurat entendre i respectar que Rajoy s’hagi alegrat del resultat final, però l’ha convidat a “no tenir por de la democràcia real, de Catalunya, que és una societat dialogant”, i ha demanat a l’Estat que tingui el mateix “respecte i sentit democràtic” que ha mostrat el Regne Unit en el procés.
 
“Una pregunta al president Rajoy: és menys Catalunya que Escòcia, és menys nació? Té menys Parlament? O menys majoria parlamentària a favor del referèndum per tractar-la de manera tan negativament diferent?”, ha dit el cap de l’Executiu.
 
El president ha insistit que “a Madrid estan equivocats si creuen que només utilitzant traves legals poden parar la voluntat política de la majoria de catalans”. “Igual que els escocesos, nosaltres volem fer la consulta d’acord amb l’Estat espanyol”, ha reiterat el president, destacant que “el sentit de la consulta és que cadascú, legítimament, pugui defensar la seva posició i accepti el resultat”. “Jo respectaria molt un Estat espanyol que jugués a favor del no i que deixés votar”, ha reblat.

4  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la compareixença davant els mitjans de comunicació

Fotografia del president Mas durant la compareixença davant els mitjans de comunicació 596

Fotografia del president Mas davant els mitjans de comunicació

Fotografia del president Mas davant els mitjans de comunicació 622

Fotografia de la compareixença del president de la Generalitat davant els mitjans de comunicació

Fotografia de la compareixença del president de la Generalitat davant els mitjans de comunicació 852

Fotografia del president Mas a l'inici de la compareixença davant els mitjans

Fotografia del president Mas a l'inici de la compareixença davant els mitjans 1166