Així, el DAAM hi participa molt activament i organitza diverses activitats en el marc d’aquest certamen, que se celebrarà del 25 al 28 de setembre al recinte firal de la capital lleidatana i que inaugurarà el president de la Generalitat, Artur Mas
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, així com del director de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha presidit avui, a Lleida, la presentació de les activitats que el Departament organitza dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2014, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, que se celebra del 25 al 28 de setembre, que el president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat del conseller Josep Maria Pelegrí, entre altres autoritats, inaugurarà divendres, a les 18:00 hores.
Així, com ha explicat Domènec Vila, aquesta 60a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida integrarà fins a 9 jornades tècniques incloses en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAM, amb una previsió total d’assistència de més de 850 persones.
“La presència del Departament en la majoria de jornades tècniques d’aquesta Fira és una acció que reafirma la ferma aposta del DAAM per l’anomenada ‘Agricultura del Coneixement’, un pilar fonamental i indispensable per a estimular la innovació i la capacitat d’adaptació del nostre sector en un entorn cada cop més competitiu i amb grans reptes socials com la sostenibilitat ambiental i energètica”, ha remarcat Vila, qui ha incidit també en què el DAAM ofereix el seu suport a les jornades a través del PATT, l’instrument inclòs dins del Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020 de la Generalitat de Catalunya per la coordinació i l’impuls d’un programa integrador de les jornades de transferència tecnològica adreçades al sector agrari i agroalimentari català.
Les jornades tècniques es realitzaran entre els dies 25 i 27 de setembre en tres sales ubicades al recinte firal de Fira de Lleida, situat als Camps Elisis de la capital lleidatana, estan adreçades a totes les persones vinculades al món agrícola, ramader, agroalimentari, forestal, i del medi rural, i se centraran en temàtiques que giraran al voltant dels principals reptes actuals del món agrari català, en definitiva, de mantenir o augmentar la seva competitivitat amb el focus orientat a la sostenibilitat ambiental de la seva activitat.
Així, destaquen un any més les activitats realitzades en relació als regadius de Catalunya, amb l’organització de tres jornades sobre tecnologies i gestió dels regs i les comunitats de regants (‘Novetats tecnològiques per la millora de l’eficiència en les instal·lacions de reg’, ‘Què cal conèixer i saber en la gestió energètica de les Comunitats de Regants’, Què cal conèixer i saber en la gestió de les Comunitats de Regants i el compliment de els seves ordenances’, la primera de les quals presentarà Domènec Vila i les altres dues el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i que complementen la informació i el suport que el DAAM dedica als regadius i a les comunitats de regants de Catalunya a través de l’estand de l’Illa del Reg de la Fira. L’Illa del Reg té, entre els seus principals objectius, el propòsit d’informar de les accions que s’estan duent a terme des de l’Oficina del Regant per a millorar l’ús eficient de l’aigua de reg, i de mostrar a la societat civil que els regadius són sostenibles i permeten obtenir proveïment continuat d’aliments afavorint una seguretat alimentària al territori. L’Illa del Reg està concebuda com un espai dinàmic de transferència tecnològica on, a més de l’exposició de l’estand, s’hi ha organitzat un seguit de presentacions temàtiques amb la finalitat d’abordar d’una forma breu diferents aspectes d’actualitat que afecten als regadius de Catalunya.
En l’àmbit de l’agroindústria, en la jornada tècnica organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), del DAAM, el proper dijous, 25 de setembre, es tractarà de forma àmplia i diversa les tendències futures en productes transformats de la fruita fresca. La jornada comptarà amb ponències d’investigadors de l’IRTA i també d’especialistes d’empreses referents i amb experiència en aquest àmbit. Aquesta jornada, que clourà el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort, complementa els actes programats en la present edició del Saló Eurofruit, que s’organitza al Pavelló 4 de la Fira de Lleida els mateixos dies. La Fira Internacional de Proveïdors de la Indústria Fructícola - Saló Eurofruit és un certamen plantejat de manera exclusiva per a professionals, fabricants i distribuïdors del sector fructícola català, espanyol i europeu amb més de tres dècades d’història. Comptarà amb un ampli programa i exposició d’empreses relacionades amb la producció, la maquinària, i la promoció i comercialització de la fruita.
Juntament amb les temàtiques anteriors, les jornades del PATT a la Fira tractaran també aspectes relatius a l’eficiència en l’ús de recursos destinats al sector agrícola i el món rural com l’energia o la fertilització. Així, el conseller Josep Maria Pelegrí inaugurarà dissabte, a les 10:30 hores, la jornada ‘Energies renovables i desenvolupament rural sostenible i equilibrat. El projecte rural smart i com reduir la dependència energètica en l’economia rural’, en la cloenda de la qual participarà Jordi Sala. També s’abordarà, un any més, aspectes relatius a la sanitat vegetal en la ‘VII Jornada de referència de Sanitat Vegetal’, que Josep Maria Pelegrí inaugurarà divendres, a les 10:15 hores, i en el marc de la qual es presentarà el segon SmartFruit IPM International Congress, que se celebrarà a Barcelona, els dies 11 i 12 de març de 2015. Finalment, en les jornades del PATT a la Fira de Sant Miquel també s’exposarà les implicacions que la nova reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) tindrà sobre el sector oleícola. Toles les activitats preveuen comptar amb la participació oberta del públic assistent per mitjà d’espais d’intercanvi d’impressions en relació a les temàtiques tractades.
Les jornades del PATT realitzades en el marc de l’edició d’enguany de la Fira de Sant Miquel estan organitzades per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) –que com cada any també hi serà present a l'estand IRTA-DAAM-Fira de Lleida-Mostra Fructícola al pavelló EUROFRUIT i que participa en altres activitats del certamen firal, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL), el sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), i diferents unitats del DAAM, entre altres entitats i associacions.
El programa detallat de les jornades impulsades en el marc del PATT en la 60a edició de l’esmentada Fira es poden consultar en el portal RuralCat (www.ruralcat.net), i la programació general de jornades que es realitzaran en el context del certamen es pot consultar al web www.firalleida.com.
D’altra banda, val a dir que també en el marc de la Fira de Sant Miquel el conseller presidirà divendres, 26 de setembre, a les 12:00 hores, la presentació pública conjunta amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) de la primera fase del Pla marc de cooperatives agràries de Catalunya, i dissabte, a les 10:00 hores, inaugurarà el 2on Congrés d’ASAJA-Lleida.
Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020
El Pla estratègic de R+I+T agroalimentària de Catalunya 2013-2020 és un pla d’actuacions del Govern de la Generalitat de Catalunya per a l’impuls de la recerca, la innovació i la transferència tecnològica al servei del sector agroalimentari; i està emmarcat en les principals polítiques relacionades amb la innovació de la Unió Europea (UE) per al període 2014-2020: programa marc Horizon 2020 de la UE, l’Estratègia d’especialització intel·ligent (RIS), o el Programa de Desenvolupament Rural (PDR).
Aquest Pla, aprovat per Acord del Consell de Govern de la Generalitat el 18 de juny de 2013, té el propòsit d’atendre tots els agents i sectors econòmics que participen en la cadena de valor agroalimentària i, , per tant, engloba els agents del sistema de R+D+I de les universitats, centres de recerca, centres tecnològics, empreses i administració pública que orienten la seva activitat en sectors com l’agricultura, la ramaderia, la pesca, l’aqüicultura, l’alimentació, el forestal i el medi natural, o la indústria transformadora d’aliments i begudes.
El desenvolupament del Pla s’impulsa des del DAAM i compta amb la participació molt activa d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya com el d’Empresa i Ocupació, a través d’ACC1Ó, que aporta la visió més empresarial del sistema de R+D+I, i el Departament d’Economia i Coneixement, a través de la Direcció General de Recerca, amb el coneixement del sistema en l’àmbit de la recerca de Catalunya. A part dels departaments implicats, també hi participen l’IRTA i la UdL.
L’impuls i el desenvolupament del Pla s’estructura en 6 objectius estratègics que es preveuen assolir a través de 42 línies d’actuació. Els 6 objectius estratègics són:
1. Impulsar la formació i la professionalització de la R+D+I.
2. Facilitar el coneixement i la col·laboració entre els agents del sistema de R+D+I agroalimentària.
3. Valoritzar els resultats de la recerca, la transferència tecnològica i la divulgació de coneixement en el sector agroalimentari de Catalunya.
4. Captar més recursos pel sistema de R+D+I del sector agroalimentari de Catalunya.
5. Augmentar la inversió en R+D+I del teixit productiu i empresarial agroalimentari.
6. Incrementar el reconeixement i la rellevància internacional del sistema de R+D+I agroalimentària de Catalunya.
Val a dir que una de les actuacions més rellevants realitzades actualment en el marc del Pla estratègic de R+I+T agroalimentària és la creació del Consell Català de la Innovació Agroalimentària a través del Decret 109/2014, de 22 de juliol, del sistema de formació, transferència tecnològica i innovació en el sector agroalimentari a Catalunya, Decret que estableix, entre altres aspectes, la composició i les funcions del Consell, el qual està constituït per una àmplia representació d’entitats vinculades amb la R+D+I agroalimentària de Catalunya. Així, hi són presents representants de l’àmbit universitari, de la recerca, del món empresarial, d’organitzacions sindicals, i de la pròpia administració; i entre les seves funcions figura vetllar pel compliment del Pla estratègic de R+I+T agroalimentària de Catalunya.
Pla Anual de Transferència Tecnològica
D’altra banda, el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) és l’instrument del DAAM per a l’impuls de la transferència tecnològica i la divulgació de coneixements al sector agrari, pesquer, forestal, alimentari, i rural de Catalunya. És un programa anual que es coordina i s’elabora a partir de les propostes i necessitats expressades per més de 100 entitats i organitzacions del sector.
En el marc del PATT s’ha organitzat, durant el primer semestre del 2014, 350 activitats de transferència tecnològica (jornades, seminaris, visites tècniques...), fet que representa un augment de prop del 20% respecte el mateix període de l’any anterior. Aquest augment també s’ha reflectit en el número d’assistents assolint fins a 17.423 persones (mitjana d’aproximada de 50 persones per activitat). I s’ha realitzat més de 1.000 ponències de temàtiques diferents. Aquestes activitats han estat divulgades a través de l’apartat específic de Transferència Tecnològica del portal RuralCat (www.ruralcat.net/web/guest/tt) i per mitjà de més de 250.000 correus electrònics.
En la darrera edició (2013), el PATT va comptar amb l’assistència de prop de 25.000 persones en les 516 activitats de transferència tecnològica realitzades. S’hi varen impartir 1.659 ponències, la majoria de les quals són accessibles a través de l’esmentat apartat de RuralCat.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2