La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, en nom del Govern de la Generalitat, han felicitat avui les comunitats jueves per la celebració Rosh Hashanà, l’any nou jueu, que comença després de la posta de sol del 24 de setembre. Així mateix feliciten els jueus el Yom Qippur, dia de l’expiació, que té lloc el dia 4 d’octubre, i que també comença després de la posta de sol, del dia 3.
 
D’altra banda, també han felicitat les comunitats islàmiques de Catalunya en ocasió de la celebració de l’Id al Adha o Festa del Sacrifici, que enguany s’escau el dia 4 d’octubre.
 
Ja fa anys que la Direcció General d’Afers Religiosos envia aquestes felicitacions a les diferents esglésies i confessions, coincidint amb la diversitat de festivitats del calendari plurireligiós.
 
El Rosh Hashanà és l’any nou jueu, una festivitat que dura dos dies i que commemora la creació del món. Pels jueus es tracta d’un període de judici, durant el qual Déu fa un balanç de l’últim any de cada persona. El Yom Qippur és un dels dies més solemnes de l’any jueu i posa fi als dies de penediment iniciats amb el Rosh Hashanà, amb el perdó de Déu.
 
La Festa del Sacrifici commemora l’obediència que va mostrar Ibrahim (Abraham) quan Déu li va demanar que sacrifiqués el seu fill per mostrar-li la seva fidelitat (Déu, al darrer instant, va substituir el fill d’Ibrahim per un xai). Els musulmans commemoren aquest fet sacrificant un animal domèstic (usualment un xai), i distribuint-ne la carn entre la família, els amics, i les persones pobres.
 
D’acord amb la darrera actualització del Mapa Religiós de Catalunya, actualment hi ha 4 comunitats jueves i 231 comunitats islàmiques.