Des del passat mes de febrer, el Departament de Salut manté reunions amb diferents col·lectius de la societat lleidatana per donar a conèixer el nou consorci sanitari públic de Lleida i el Pirineu que està previst que comenci a operar a principis del 2015.
 
Més de 2.000 persones ja s’han trobat amb el gerent de les regions sanitàries (RS) de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré; el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS),Jaume Capdevila; i altres responsables i tècnics del departament per conèixer els detalls, fases i evolució del procés de constitució del sistema integral de salut que unificarà, sota la titularitat d’un únic ens jurídic (consorci), de naturalesa pública, tots els dispositius assistencials vinculats a l’ICS i a la empresa pública GSS a les terres de Lleida.
 
Associacions d’usuaris, col·legis professionals (medicina, infermeria, treball social, odontologia, psicologia…), sindicats, representants del món local (presidents dels consells comarcals, alcaldes, regidors) així com els professionals sanitaris, entre altres, han tingut l’oportunitat conèixer de primera mà els passos progressius que s’estan duent a terme en relació al consorci sanitari públic.
En les reunions s’exposa els objectius del consorci; s’explica la titularitat, gestió i finançament 100% públics, els terminis de les diferents fases del procés i posada en marxa, quins ens integren el consorci, el model jurídic, que les condicions laborals del professionals es mantindran, els òrgans de govern, direcció, coordinació i participació previstos, així com els avantatges que suposarà la integració de serveis que permetrà millores en l'atenció a la salut dels ciutadans.
 
Entre les millores es destaquen que el territori disposarà de més especialistes i serveis en els centres hospitalaris i CAP que reduiran desplaçaments i derivacions fora de Lleida; més suport als CAP on està previst realitzar més proves com ecografies i radiografies; més suport als hospitals amb noves especialitats com cirurgia infantil, cirurgies oncològiques complexes o cirurgia plàstica, o disminució de les llistes d’espera d’intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i consultes externes. De cara al professional, el nou consorci suposarà que les decisions es podran prendre des del territori on els professionals són qui millor coneixen les necessitats dels centres, serveis i usaris de Lleida i el Pirineu; serà un territori més atractiu per a nous professionals i amb un finançament més equitatiu i eficient.
 
Pifarré i Capdevila es mostren satisfets pel resultat de les reunions, "les persones i col·lectius amb qui ens hem trobat agraeixen les trobades informatives", explica el gerent de les RS. Així mateix, incideix en què "continuem oberts a fer totes les reunions que calguin per continuar informant del procés, ja que el nostre objectiu i voluntat, des del primer moment, és donar tota la informació i detalls als agents implicats i a qui ho demani amb la màxima transparència".
 
Per la seva banda, Capdevila detalla que "ens hem desplaçat per les comarques de Lleida i el Pirineu i continuarem fent trobades i reunions fins que el procés acabi i es posi en marxa el consorci". Avança també que "el proper pas és elaborar els plans funcionals de les especialitat, amb què comptarem amb una important participació dels professionals, tant de l’atenció primària com de l’atenció especialitzada». Pifarré i Capdevila defensen que "són els clínics els que, juntament amb el ciutadà, han de tenir el protagonisme en aquest nou paradigma d'atenció sota el sistema sanitari integral".