- El cap de l’Executiu defensa que el decret que ha signat és “impecable des del punt de vista jurídic i legal” i confia que “el Tribunal Constitucional actuarà com a àrbitre imparcial”
- Artur Mas referma que “tenim i tindrem instruments per resoldre aquest repte votant” i destaca que farà tot el possible per mantenir la unitat i reforçar el consens
- El cap del Govern es mostra convençut que “estem fent el que ens toca fer, el que volem fer, el que tenim dret a fer i el que ens convé”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat fermament el decret de convocatòria de la consulta que ha firmat aquest matí i ha assegurat que compleix el compromís que va assumir de fer-lo de manera “impecable des del punt de vista jurídic i legal” per poder assolir l’objectiu de votar el 9 de novembre.
En una entrevista a TV3 conduïda per la periodista Mònica Terribas, el cap de l’Executiu ha assegurat que avui “hem escrit una pàgina important de la història, però no la darrera” i s’ha mostrat ferm en què “s’han fet les coses bé fins al darrer moment perquè al 9N sigui una realitat”. “Si el Tribunal Constitucional en algun moment aixeca la suspensió, el Govern ha d’estar preparat perquè finalment es pugui votar”, ha afegit.
El president ha assegurat que si s’acabava suspenent la llei i el decret “serà perquè ho enfonsen tot, i no per una decisió de pulcritud jurídica”, i s’ha mostrat confiat en què “el Tribunal Constitucional actuarà com un àrbitre imparcial”.
El cap del Govern ha insistit que “tenim i tindrem instruments per resoldre aquest repte votant” i ha subratllat que les decisions que s’hagin de prendre davant de qualsevol escenari les prendrà d'acord amb les forces polítiques a favor del dret a decidir. “Tots som responsables que això vagi bé”, ha dit.
En aquest sentit, Artur Mas ha insistit en la importància de la unitat entre totes les forces polítiques que donen suport a la consulta i ha assegurat que “el consens s’està aconseguint i totes les passes que hem donat les hem fet amb un consens polític important”. “Faré tot el possible perquè es mantingui la unitat i el consens estigui reafirmat i reforçar”, ha afegit.
El president ha subratllat que, “si l’Estat actua com diu que ho farà, quedarà en evidència davant de tota la comunitat internacional” i ha afegit que els líders europeus i mundials “no tindran més remei que posicionar-se quan haguem votat, igual que s’han hagut de pronunciar amb Escòcia”.
“Si la decisió del poble de Catalunya arribés al punt de voler un Estat independent, ens ho juguem en el reconeixement internacional”, ha afirmat Artur Mas, que ha reiterat que és “fonamental” que el resultat de la consulta sigui “ben entès, ben valorat i acceptat com un resultat democràtic, amb prou garanties com perquè es pugui considerar inapel·lable”.
“Fem el que volem fer, el que tenim dret a fer i el que ens convé”
“Ara tenim un instrument potent, la llei de consultes i el decret; tenim un gran consens polític i un gran suport ciutadà i municipal. Juguem les nostres cartes i a mesura que ells vagin prenent les seves decisions, nosaltres prendrem les nostres”, ha reblat el president. I ha subratllat que aquest procés, en la mesura que depengui d’ell, “s’acabarà votant”.
Per aquest motiu, el cap del Govern ha demanat al poble català que no tingui por, sinó “la seguretat que estem fent el que ens toca fer, el que volem fer, el que tenim dret a fer i el que ens convé”. “Aquest procés no mira cap enrere, és referma en les arrels profundes del país, però és un procés per als catalans i les catalanes d’ara i de demà”, ha assegurat.
En aquest sentit, ha demanat “capacitat de resistència” davant un repte que “no és gens fàcil”, “fer pinya” i que, en el seu moment, “es pressioni des de la societat civil perquè no s’esquerdi el procés”.
Sobre la possibilitat que s’hagin d’assumir determinats riscos o sacrificis, Artur Mas ha afirmat que “hi ha coses que no tinc dret a demanar”, però ha fet notar que “sí que puc fer una cosa, que és assumir sobre el Govern i la meva persona tots els riscos necessaris”. “Estic disposat a assumir tots els riscos, fins i tot en solitari”, ha reblat.
Dotar Catalunya d’instruments
El president ha remarcat que la consulta i el canvis d’estatus que ha de tenir Catalunya es fa precisament per donar resposta a tota aquella gent que passa per una situació econòmica delicada, perquè ha subratllat que, com que “no hi ha miracles ni solucions màgiques”, l’única manera de millorar és poder dotar Catalunya de tots els instruments.
El cap del Govern ha insistit que “les autonomies de l’Estat s’estan convertint en grans unitats gestores administratives sense autonomia real”, i ha remarcat que “no és un problema de victimisme”, sinó que es tracta de “tenir o no tenir els instruments elementals”. “Hem fet tots els sacrificis polítics i electorals perquè hi hagi la menor afectació possible sobre els serveis públics”, ha recordat, i ha insistit que “hem arribat al límit” de reducció de la despesa.