La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, acompanyada del delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Francesc Xavier Pallarès, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha presentat aquest matí a Tortosa l’aplicatiu ww.carrersdones.cat, una eina col·laborativa i oberta a tothom que permet construir el mapa dels carrers de Catalunya dedicats a dones. L’objectiu és donar visibilitat a les aportacions que fan les dones a la nostra societat i promoure la seva visibilització i reconeixement públic a través dels nomenclàtors de les poblacions.
La presidenta de l’ICD ha destacat que la nova eina “facilitarà que es detecti i es corregeixi la flagrant discriminació que representa que els personatges il·lustres d’una localitat siguin gairebé sempre masculins”. Gatell ha subratllat que “es moment d’obrir la mirada, fer justícia, i reconèixer tal i com es mereixen les dones que han contribuït a construir una societat. Només així enriquirem i equilibrarem l’imaginari històric que s’alimenta dels carrers per on passem cada dia i evitarem que arribi el missatge simbòlic de que les dones no són prou dignes de la memòria pública”.
L’alcalde de Tortosa ha explicat que l’existència d’una menor proporció de noms de dones en els carrers s’explica perquè “tenim una història masculinitzada”, i ha qualificat la nova eina que s’ha presentat avui com un “instrument fonamental per contrastar una realitat que no sempre tenim present i que de ben segur que ens ajudarà a prendre decisions”.
La nova eina permet identificar sobre el mapa de Catalunya els carrers que tenen nom de dona de cada localitat. Per utilitzar-la només cal registrar-se com a persona usuària i llavors l’eina permet informar i/o ampliar la informació sobre cadascuna d’aquestes dones, així com compartir i divulgar aquest coneixement a través de les principals xarxes socials.
L’aplicatiu www.carrersdones.cat, realitzat amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, vol promoure l’interès dels ens locals i les entitats d’àmbits educatius, empresarials, comercials, culturals, esportius, etc., per incrementar el nombre de carrers que homenatgen les aportacions de dones a la societat, i que en aquests moments és molt baix.
Aquesta actuació s’emmarca en el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 del Govern de la Generalitat de Catalunya, que estableix que actualment ja no és possible negar la participació de les dones al llarg de la història en la construcció, el manteniment i la transformació de la societat. Aquest document determina que cal avançar en el reconeixement de les aportacions de les dones a tots els àmbits de la societat i garantir la presència i la veu de les dones en el procés de construcció d’un model de societat equitativa que posi en el centre la vida humana, en la qual les capacitats i habilitats, tant dels homes com de les dones, siguin reconegudes com a necessàries i valuoses per a tota la ciutadania.