- Els cabals han començat a decréixer força respecte ahir, però Protecció Civil de la Generalitat manté la recomanació d’evitar acostar-se i travessar rius i rieres
- El pla INUNCAT passa a fase de prealerta, ja que les pluges que es preveuen a partir d’ara i fins al vespre han de ser menys intenses però podran afectar qualsevol punt del país
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha rebaixat a prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la millora dels cabals dels rius de la zona de Girona, i també perquè les noves previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les noves tempestes d’aquesta tarda han de ser menys intenses però afectar qualsevol punt del territori.
L’Agència Catalana de l’Aigua ACA, ha informat que els cabals dels rius es mantenen per sobre dels habituals amb una tendència decreixent, si bé, es preveu que s’incrementin durant les properes hores en resposta a les pluges que s’estan produint.
En aquests moments l’estat de les conques és el següent:
- Foix: la presa encara es troba sobreeixint lleugerament. Cabal sobreeixit uns 0,2 m3/s,
- Baix Llobregat i Anoia: ara mateix hi circulen 24 m3/s per Castellbell, 32 m3/s per Sant Vicenç dels Horts, 33 m3/s per Sant Joan Despí i 1,5 m3/s per l'Anoia a Martorell.
- Besòs: ara mateix hi circulen 4 m3/s per Santa Coloma de Gramanet
- Tordera: ara mateix hi circulen 24 m3/s per Fogars de la Selva
- Baix Ter: el cabal circulant al riu Onyar al seu pas per Girona continua amb tendència descendent (ara mateix hi circulen 8 m3/s; ahir van arribar a circular 240 m3/s). Tot i així, encara és un cabal superior a l’habitual.
- Ter: el cabal al seu pas per Girona es manté estable (28 m3/s; ahir a la tarda hi circulaven 82 m3/s). A Torroella en aquests moments hi circulen 102 m3/s amb una lleugera tendència decreixent (ahir circulaven 265 m3/s). El nivell encara es manté per sobre del llindar d'alerta.
- Fluvià: ara mateix circulen 1 m3/s per Olot i 27 m3/s per Esponellà.
- Muga: ara mateix circulen 24 m3/s per Castelló d’Empúries (ahir a la ttarda circulaven 130 m3/s). Els cabals a la conca de capçalera de l’embassament de Boadella encara es mantenen per sobre dels cabals habituals.
D’altra banda, Endesa Generación ha informat que continuen les maniobres ordinàries a l’embassament de Lleida (Riu Segre) desguassant 24 m3/s.
Pel que fa a les previsions meteorològiques, el Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha actualitzat l’avís per superació de llindar d’intensitat de pluja de 20 l/m2 en 30 minuts. Per aquesta tarda i fins al vespre s’esperen precipitacions localment acompanyades de tempesta i que podran afectar qualsevol punt de Catalunya.
Aquest matí i migdia també hi ha hagut una línia de tempestes intenses a la zona del Segrià, Garrigues i també comarques de Tarragona, amb superació del llindar en alguns municipis com Vilanova de Segrià amb 26 l/m2 en 30 minuts.
Entre les 10.30 del matí i les 13.00 hores, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 44 trucades que han derivat només en 18 incidents, la majoria a la comarca del Segrià (24 trucades) i Baix Camp (8) i Vallès Occidental (5).
Aquest migdia s’ha reunit al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, el comitè tècnic del Pla INUNCAT pel que fa als components del grup d’avaluació hidrometeorològica, per analitzar els episodis més recents de pluja i les condicions de risc d’inundacions de cara a la campanya de tardor. El comitè ha estat dirigit pel director general de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), Jordi Aurich, i ha comptat amb la presència dels dos subdirectors de Protecció Civil, del cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i del cap de la Unitat de Riscos Geològics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). S’ha establert una conferència telefònica amb la cap de l’Àrea d’Hidrologia de la Confederación Hidrográfica del Ebro CHE, amb seu a Saragossa.
El representant de l’ACA ha explicat que han observat com últimament s’han produït diversos episodis en que es produeix una crescuda molt ràpida del cabal dels rius on hi ha més precipitacions. Les lleres han respost bé de moment i no hi ha hagut cap incidència rellevant però la major part dels embassaments estan plens, a excepció del de Boadella que estaria al 55%, i per tant hi ha una limitació en la capacitat de desguàs. La CHE ha indicat que els nivells generals són superiors a la mitjana però no ha destacat cap risc específic. El representant de l’ICGC ha comentat que el terreny es troba força saturat d’aigua, fet que dificulta la capacitat de drenatge. De moment no s’ha detectat cap incidència rellevant ni cap situació de risc específic de reblaniment de terrenys, etc. per la pluja acumulada, però les condicions actuals afavoreixen aquesta possibilitat sobretot a la zona de muntanya. El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat dels registres assolits en els mesos d’agost i setembre, amb valors molt alts en la part nord del país i al nord-est a les comarques de Girona. En aquest període i zona s’han acumulat pluges molt superiors a la mitjana (entre un 150% i un 200% superior). Fins i tot, en l’episodi del passat cap de setmana s’han registrat rècords històrics a estacions SMC de Girona, Santa Coloma de Farners, Vilobí d’Onyar, Barcelona, Terrassa i Vallirana, superant els 100 l/m2 en poques hores. En totes elles es van enregistrar precipitacions en 24 hores que no es registraven en dècades (a Girona des de 1982). Amb tot, les lleres (Onyar, Muga, Fluvià, Llobregat, Besòs) han desguassat bé cap a les desembocadures sense incidències importants. D’acord al representant de l’ACA van arribar-se a cabals de 300 m3/s en rius que poc abans baixaven amb cabals mínims. Cal destacar que estem a l’inici de la tardor i per tant tot just ara s’enceten els dos mesos de mes pluja: octubre i novembre.
La conclusió del Comitè tècnic és que caldrà reforçar la situació de vigilància durant tota la tardor, atès l’estat general de saturació del terreny i per tant de dificultat de drenatge i major probabilitat d’inundacions i atès que de moment es preveuen dies de pluja continuats i algun episodi important a mig termini. Caldrà estar especialment vigilants de la situació de les torrenteres, cons de dejecció, etc, en cas que es tornin a produir pluges intenses perquè la seva resposta serà molt més ràpida de l’habitual i amb possibilitat de cabals superiors als habituals per aquest tipus de precipitacions. Per part de la DGPC s’ha manifestat que es mantindrà una situació de vigilància preventiva junt als altres organismes per fer els avisos pertinents als municipis davant episodis de risc per pluja i que s’agilitarà la comunicació a les autoritats municipals per tal que aquests puguin reforçar i posar en marxa els elements preventius en cada cas, com ara tancar els accessos a les lleres dels rius i guals, emetre avisos o altres accions quan sigui necessari.
Protecció Civil de la Generalitat recorda extremar precaucions especialment en la mobilitat a les zones on descarregui amb intensitat, i seguir les indicacions i consells del Servei Català de Trànsit a l’enllaç http://conducciosegura.gencat.cat/ca/situacions_meteorologiques_adverses/
També es recomana a la ciutadania que es mantingui informada de l’evolució de les pluges i adapti les activitats de muntanya i de lleure a la situació meteorològica. Eviteu acostar-vos a lleres, rius i guals a les zones afectades pel risc de fortes pluges. Comproveu també que la bateria del telèfon mòbil està ben carregada per si heu de demanar ajuda. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions