La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament
 
Arreu del món hi ha 24 milions de donants de medul·la òssia, més de 26.000 d'ells són catalans
Dia Mundial del Donant de Mèdul·la Òssia
Amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia aquest matí s’han presentat en roda de premsa les darreres xifres sobre trasplantaments i donació d’aquest teixit. Durant l’acte s’ha incidit en la necessitat d’augmentar el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), especialment entre homes menors de 35 anys, el perfil idoni per efectuar una donació d’aquest tipus.
 
La presentació s’ha fet al Departament de Salut i hi han participat el conseller de Salut, Boi Ruiz; acompanyat del director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort. Durant l’acte hi ha intervingut el director mèdic del Registre de Donants de Medul·la Òssia de la Fundació Josep Carreras, Enric Carreras; el director de l’Institut de Malalties Hematològiques i Oncològiques de l’Hospital Clínic, Álvaro Urbano-Ispizua; i el cap del Servei d’Oncologia i Hematologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Josep Sánchez de Toledo; que han parlat sobre la donació de medul·la òssia i el trasplantament en nens i adults. Al final de l’acte hi ha intervingut un ex-pacient de leucèmia i receptor d’una donació de medul·la òssia anònima localitzada per REDMO, José Luis Gómez.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que cal fer "molta pedagogia" per acabar amb l’estigma que aquesta donació és un procés complicat, quan en el 80% dels casos és similar al d’una donació de sang comuna. En aquest sentit el director de l’OCATT ha incidit en la necessitat d’augmentar la sensibilització per què tothom tingui un millor coneixement de la donació de medul·la òssia i així aconseguir més donants.
 
Darreres dades
 
El programa REDMO de la Fundació Josep Carreras ha coordinat, des dels seus inicis, més de 6.000 trasplantaments de medul·la òssia de donant no emparentat amb el pacient. Gràcies als donants de medul·la òssia voluntaris els hospitals catalans han fet aquest any 73 trasplantaments de progenitors hemopoètics (medul·la òssia, sang perifèrica o sang de cordó umbilical), 53 dels quals eren pacients catalans (dades gener a 31 d’agost del 2014).
 
Durant el mateix període, 9 persones a Catalunya han fet efectiva la donació de medul·la òssia o sang perifèrica per a pacients estatals o internacionals (5 pacients espanyols i 4 de França, Alemanya i Eslovènia). A més, des de l’1 de gener fins al 31 d’agost, a Catalunya 3.725 persones s’han inscrit com a donants de medul·la òssia, un 30% més que l’any 2013. En total hi ha 26.000 donants registrats. A nivell estatal, a dia d'avui, els donants registrats des de principis de 2014 són 23.500, xifra que pràcticament duplica la de 2013 en el mateix període de temps.
 
Tot i que les campanyes promocionals que s’han fet darrerament han incrementat el nombre de donants considerablement, encara no s’aconsegueix trobar un donant compatible per a tots els pacients en recerca. En concret, prop del 35-40% dels pacients en recerca no obtenen un donant 100% compatible. A l’Estat espanyol, REDMO gestiona diàriament una mitjana de 250 recerques paral·leles de donant no emparentat.
 
El trasplantament al·logènic de progenitors hemopoètics és generalment el tractament d’elecció en pacients amb leucèmies d’alt risc i en pacients que han recaigut després d’un tractament inicial i que no disposen d’un familiar compatible. Molts pacients amb altres diagnòstics com les aplàsies medul·lars greus, immunodeficiències severes o altres hemopaties congènites també requereixen habitualment d’aquesta intervenció. A més, des de principis del 2014 s’han fet en hospitals catalans 95 trasplantaments al·logènics de medul·la òssia o sang perifèrica de donants familiars i 178 trasplantaments autòlegs.
 
La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament. Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang ja que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d'un trasplantament de moll d’os disposa d'un donant familiar compatible. En la resta dels casos s'ha de recórrer a la recerca d'un donant no familiar idèntic o una unitat de sang de cordó umbilical a través del programa REDMO, de la Fundació Josep Carreras, que treballa en coordinació amb l'OCATT des dels seus inicis el 1994.
 
Donants de medul·la òssia i sang de cordó umbilical
 
La Fundació Josep Carreras, en coordinació amb l‘OCATT i el Banc de Sang i Teixits, treballa amb els principals hospitals catalans que realitzen aquesta intervenció: Hospital Clínic, Hospital Vall d’Hebron, Hospital Sant Pau i ICO-Hospital Duran i Reynals, de Barcelona; Hospital ICO-Germans Trias i Pujol de Badalona. REDMO s'encarrega de la recerca dels donants de medul·la òssia o sang de cordó umbilical voluntaris per a qualsevol pacient espanyol que ho necessiti i gestiona les peticions dels registres homòlegs a l'estranger quan el donant idoni és espanyol. Des de principis del 2014 REDMO ha fet 154 inicis de recerca de donant compatible per a pacients d’hospitals catalans.
 
Leucèmia i les altres malalties hematològiques malignes
 
  • Cada any a l’Estat espanyol emmalalteixen 5.000 persones de leucèmia aguda, unes 7.000 tenen un diagnòstic de limfoma i al voltant de 2.000 de mieloma múltiple.

 

  • La leucèmia és el càncer infantil més freqüent, suposa un 30% dels càncers pediàtrics.

 

  • Pot inscriure com a donant de medul·la òssia o sang perifèrica qualsevol persona sana entre 18 i 55 anys, si bé són preferibles els donants menors de 35 anys.

 

  • La donació de medul·la òssia no suposa cap risc per al donant i el cos regenera les cèl·lules donades al 100% en pocs dies.