moment de la intervenció de Trasobares
moment de la intervenció de Trasobares
El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha fet balanç de la gestió de la prevenció del foc dels darrers 20 anys a la Jornada Forestal de Sant Francesc 2014
 
També ha assegurat que s’ha donat un tomb a les polítiques forestals en focalitzar-les molt més a recuperar la producció sostenible
 
El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha clausurat avui a Sant Feliu de Buixalleu (la Selva) la Jornada Forestal de Sant Francesc 2014. Enguany, l’esdeveniment ha dut per títol: Recordant l’incendi de 1994. On érem i on som?, i ha tingut com a principal objectiu aportar experiències del que hem après i ens pot ser útil de cara a la gestió forestal des de tots els àmbits implicats en aquesta qüestió.
 
Trasobares ha recordat que “l’any 1994 va ser un any desastrós pel que fa als incendis en el territori català, el pitjor de les tres darreres dècades. Es van encadenar successivament episodis de grans incendis (més de 500 ha) en diferents indrets de Catalunya, quasi 76.000 ha, de les quals 55.000 eren arbrades. Els governs successius no han estalviat recursos pel que fa a la dotació de mitjans humans i materials dedicats tant a la prevenció com a l’extinció, i com a director del Medi Natural i pel que fa a les meves responsabilitats us puc assegurar que en relació amb els boscos són molts els temes que em preocupen, però el foc és un dels més importants.”
 
Trasobares ha conclòs que “malgrat que no podem aturar tots els focs, s’ha avançat molt en la política preventiva. Avui, és força més difícil que un foc com el de 1994 de Santa Coloma de Farners, que va arribar fins aquí a Sant Feliu de Buixalleu, sigui causat per una línia elèctrica, per posar un exemple d’unes obligacions imposades per la normativa a les companyies que s’han d’esmerçar en el bon manteniment de les línies i de les franges que han d’executar”.
 
I ha insistit en que “no podem deixar de remarcar els progressos, no solament en termes normatius, sinó en el dia a dia de la gestió del risc. Hem millorat en la predicció i els mapes de risc, en la planificació municipal i en l’àmbit dels massissos (PPP), la vigilància, investigació de causes, conscienciació i autoprotecció, i, sobretot, en l’establiment mitjançant les inversions adequades de les infraestructures (xarxa viària, punts d’aigua, àrees estratègiques) que conformen en tot el seu conjunt un model català de gestió preventiva que voldria qualificar d’eficient; i, com que està sent sotmès a una revisió continua, té alhora un full de ruta clar.”
 
Tomb de les polítiques forestals
 
Finalment, el director ha explicat que “durant aquest mandat, s’ha donat un tomb a les polítiques forestals en focalitzar-les molt més a recuperar la producció sostenible i l’economia del bosc, i, per tant, incidint en tot allò que ha de comportar una major gestió dels boscos, evitant alhora la seva dependència absoluta dels ajuts públics.”
 
I ha assegurat que “en aquests temps recents, amb el vostre consens, hem arribat a simplificar els plans de gestió (octubre de 2013), hem definit l’estratègia de la biomassa (febrer de 2014) i hem aprovat el Pla general de política forestal (juny de 2014). Alhora, tenim endegades moltes més accions com la promoció de l’agrupació de productors mitjançant associacions o cooperatives per facilitar el vincle entre propietat i indústria, i donar així suport a la  indústria forestal per a què produeixi diversos productes amb més valor afegit, cosa que finalment ha de tibar de la demanda i estructurar millor el conjunt de la cadena forestal”.
 
Per ampliar-ne informació, podeu consultar: http://www.gencat.cat/agricultura/dun.
 
 

1  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 8570