El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit, aquest migdia, l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 2014-2015 de les escoles i els centres de capacitació agrària (ECA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que s’ha celebrat a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, especialitzada en el món forestal i el de la jardineria.
S’ha aprofitat aquest esdeveniment per fer un reconeixement a dues entitats representatives del sector forestal de Catalunya per la seva contribució a la formació forestal de Catalunya. Concretament, han estat homenatjades la família Fornés Xifra i el Consorci Forestal de Catalunya. Ambdós han contribuït a la creació i l'impuls de l’Escola Agrària Forestal l’any 1985, que va esdevenir el primer centre formatiu en què, d’una manera estructurada, es va començar a oferir formació per a treballadors forestals.
La família Fornés Xifra eren els propietaris de l’edifici de la Casa Xifra i dels terrenys que l’envolten, i el Consorci Forestal de Catalunya, amb seu també a Santa Coloma de Farners, era i és l’organització que representa els propietaris forestals de Catalunya.
En el discurs inaugural, el director ha remarcat que “la formació i el capital humà són el vehicle per anar cap al futur” i ha insistit en la importància de la xarxa de les 14 escoles, “un sistema formatiu molt potent que existeix de fa gairebé 40 anys i al qual també vull fer un reconeixement, expressament a totes les persones que formeu part del sistema”.
Novetats destacades d’aquest curs que comença
El DAAM ha iniciat dos cicles nous per al curs 2014-2015 adreçats al sector agrari. Un grau superior de Ramaderia i assistència en sanitat animal, en la modalitat dual, és a dir, que una part de la formació ja es farà a les empreses ramaderes, on s’espera una elevada inserció laboral i també una major incorporació de dones professionals al món rural. Aquest cicle s’imparteix a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, que és l’escola, de les 14 que formen la xarxa d’escoles agràries, que està orientada a la ramaderia. Aquest curs ha tingut una demanda molt forta de tot l’Estat espanyol i més de la meitat de les peticions no s’han pogut atendre.
Enguany, davant l’increment de joves del món urbà o bé joves del món rural que no tenen tradició agrària i que veuen una oportunitat laboral i personal en el món agrari, s’ha desenvolupat una formació específica i amb una modalitat innovadora per donar resposta a la necessitat de formació que té aquest col·lectiu.
Nombre d’alumnes matriculats
En aquestes dates, el nombre d’alumnes totals matriculats a totes les escoles es de 784. A data d’avui, considerats per nivells d’ensenyament, es dóna la següent distribució:
· Als cicles formatius de grau mitjà (CFGM): 389 alumnes
La distribució per famílies professionals és la següent:
- Activitats agràries (inclou els cicles de producció agropecuària, producció agroecològica, jardineria i floristeria, i aprofitament i conservació del medi natural): 283
- Indústries alimentàries (olis d’oliva i vins): 58
- Activitats fisicoesportives: 48
· Als cicles formatius de grau superior (CFGS) 395 alumnes.
La distribució per famílies professionals és la següent:
- Activitats agràries (gestió i organització d’empreses agropecuàries; gestió forestal i del medi natural i ramaderia i assistència en sanitat animal): 240
- Indústria alimentària (processos i qualitat en la indústria alimentària i vitivinicultura): 119
- Gestió comercial i màrqueting: 36
Nivells d’ensenyament que s’ofereixen
Dels cicles formatius oferts per les escoles i centres del servei de formació agrària per al curs 2014/15 s’han de fer les següents consideracions:
Es poden cursar tots els cicles formatius de la família agrària, tant de grau mitjà com superior, en algun centre/escola del DAAM.
De la família d’indústries alimentàries es poden cursar el CFGS de processos i qualitat a la indústria alimentària, el CFGS de vitivinicultura i el CFGM d’olis d’oliva i vins.
D’altres famílies, es pot cursar CFGS de gestió comercial i màrqueting i el CFGM d’activitats fisicoesportives en el medi natural.
Grau d’ocupació de les escoles
Respecte de les places ofertes a les escoles als diferents cicles formatius, hi ha un grau d’ocupació del 90,32%. És una ocupació similar als anys anteriors, que, si tenim en compte l’increment en formació contínua o altres activitats de l’escola, és molt elevada, amb gran diversitat de tasques a part dels cicles formatius.
Formació semipresencial
La formació semipresencial és una nova metodologia d’impartició posada a punt pel Departament d’Ensenyament. A l’alumnat que no pot assistir a les classes convencionals dels cicles formatius per motius laborals o familiars se li permet que assisteixi al 50% de les classes presencials. Això obliga l’escola o centre que ofereix aquesta modalitat a assegurar el programa restant, de forma que l’alumnat el pugui cursar des de casa seva, mitjançant la utilització de material didàctic adequat. L’alumnat ha d’examinar-se de tot el contingut. L’oferta es fa per unitats formatives soltes o agrupades i no és considerada una formació a distància. Utilitzen aquesta modalitat, preferentment, els joves que s’incorporen a l’agricultura per a complir amb el seu itinerari formatiu.
Qualitat i millora contínua
El Servei de Formació Agrària (serveis centrals) va obtenir la certificació ISO 9001-2008 el mes de juliol de l’any 2010. Enguany, ha passat l’auditoria de renovació que es fa als tres anys.
Podem dir que des del curs 2011-2012 totes les escoles del SFA han entrat ja en un procés de certificació d’acord amb aquesta norma. L’Escola Agrària d’Amposta, la del Solsonès, la de Santa Coloma de Farners i la de Tàrrega ja estan avançant cap a l’excel·lència, que és el màxim nivell de la qualitat.
La resta d’escoles estan certificades en qualitat o en vies de certificació durant aquest curs 2014/2015.