El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ambdós organismes del DAAM, Jordi Bort, així com dels directors dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona i Lleida, Anton Ballvé i Jaume Fabà, respectivament, ha presidit aquest migdia, a Reus, la cerimònia de lliurament dels guardons de la tercera edició dels Premis DOP catalanes d’oli.
Així, el Premi a l'entitat, institució o grup, s’ha lliurat a Fèlix Riera, com a director de Catalunya Ràdio, per la seva tasca de comunicació i difusió que ha contribuït a difondre l'oli verge extra amb DOP i la defensa dels productes locals i del territori, demostrada al llarg de la seva trajectòria com a director de Catalunya Ràdio, a més de la posada en antena i programació de l'espai “Mans” en aquesta emissora. Aquest espai està dedicat a la cultura popular i tradicional dels Països Catalans i aquesta temporada ha visitat i donat a conèixer diferents DOP catalanes d'oli.
El Premi a l'investigador, professional o dirigent ha correspost a Jordi Salas-Salvadó per la seva tasca d'investigació i difusió que ha contribuït a difondre l'oli verge extra amb DOP i la defensa dels productes locals, demostrada al llarg de la seva destacada trajectòria com a científic i docent, i en treballs com el Predimed. L'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) és un assaig clínic aleatoritzat d'intervenció dietètica que pretén esbrinar si la dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge o fruits secs evita complicacions cardiovasculars majors (mort d'origen cardiovascular, infart de miocardi i / o accident vascular cerebral) en subjectes d'alt risc vascular, comparat amb una dieta baixa en greix segons les recomanacions actuals de la dieta en la prevenció cardiovascular. El projecte PREDIMED està considerat un important estudi arreu del món, que pot canviar les recomanacions dietètiques actuals per a la prevenció de malalties cròniques.
I el Premi al cuiner, restaurador o gastrònom ha estat per a Pep Nogué, cuiner i gastrònom defensor dels productes locals. Gràcies a la seva professió, ha participat en diferents fòrums, programes de televisió, a la revista Cuina, o al programa de Pere Tàpias. Es va formar en l’Escola d’Hostaleria de Girona i poc després va entrar a treballar al Celler de Can Roca, on va estar-hi tretze anys. Nogué és autor dels llibres ‘La millor cuina d’estiu’, ‘Menjar per 1 euro’, o ‘Menjar bé en família per menys de 9 euros’, amb els quals es pot aprendre a fer receptes saludables, enginyoses i econòmiques. També col·labora en l’Espai del Consum de Bonpreu i Esclat.
Un cop lliurats els guardons, el conseller Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció fent palès que l’oli d’oliva a Catalunya es produeix majoritàriament sota els estàndards de qualitat de les 5 Denominacions d’Origen Protegides (DOP) que hi existeixen, i que es tracta d’un producte que assoleix unes propietats organolèptiques excepcionals, té uns beneficis per a la salut àmpliament contrastats, són el resultat del treball i de la dedicació de milers d’agricultors/es i de les cooperatives, i que enguany s’espera una bona campanya i de gran qualitat.
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha volgut felicitar als premiats i l’encert de la seva elecció, perquè toquen 3 aspectes clau com són: comunicació, rigor científic/ Dieta Mediterrània, i gastronomia/restauració. Així, en el cas de la comunicació, ha remarcat que “és imprescindible donar a conèixer allò que fem, s’estima allò que es coneix, i no tots els olis són igual; les DOP donen un valor afegit que cal que el consumidor conegui, comunicar-ho és feina de tots, i la millor forma de valoritzar-lo és diferenciant-lo, mitjançant les DOP i la Venda de Proximitat. Cal conèixer i reconèixer les bondats de l’oli’.
Quant al rigor científic i en referència a l’estudi Predimed, Pelegrí ha remarcat que es tracta d’una “fita històrica en la investigació biomèdica a l’Estat espanyol, un macro estudi per a saber les bondats de la Dieta Mediterrània i en què, en una de les seves parts, ens parla del beneficis de l’oli d’oliva i de la Dieta Mediterrània, complementada amb oli d’oliva verge extra”. En aquesta línia, el conseller ha reiterat que “la Dieta Mediterrània és referent internacional de salut i qualitat de vida, és quelcom de sentit comú, es basa en productes frescos, locals i de temporada, una valuosa herència cultural que configura el territori”.
I pel que fa a l’àmbit de la gastronomia/restauració, Josep Maria Pelegrí ha tornat a remarcar que “els restauradors són grans ambaixadors, grans coneixedors i grans prescriptors dels nostres productes”, així com a incidir en el trinomi alimentació – nutrició – salut: “som el que mengem i tal i com mengem vivim i construïm el nostre entorn”. En aquest punt, Pelegrí ha destacat que el programa ENPI és una gran oportunitat per a promoure experiències lligades al producte i a la gastronomia (vi i oli), i que “ara cal que s’hi afegeixin les cooperatives i altres empreses per a aprofitar-lo”. Cal recordar que el conseller va presidir, el passat mes de maig, la presentació del projecte de cooperació “Desenvolupament i promoció dels sectors de l'oli i el vi a la Conca Mediterrània” (CoMeDPro), que s’emmarca dins del programa European neighbourhood Partnership Instrument (ENPI) Cross Border Cooperatation in the Mediterranean (CBCMED), de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions situades al llarg de les costes de la Mediterrània, i finançat per la UE en un 90%; i que el DAAM lidera el projecte i té com a socis la Regió de Sardenya, d’una banda, i de l’altra, Israel.
El conseller ha tancat la seva intervenció subratllant el suport del Departament al sector oleícola català, i incidint en què “des del DAAM impulsem una intensa tasca per a la millora de la qualitat dels olis de Catalunya per mitjà del Panell de tast d’olis, les 5 DOP dels olis, el Laboratori Agroalimentari, el control de la qualitat, el foment de la comercialització de proximitat, així com donar suport a la internacionalització, i incentivar el sector, i l’oleoturisme, entre altres.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
3