• El conseller de Justícia situa la mediació en el centre de les polítiques del Departament i recorda que Catalunya ha estat pionera en aquesta matèria ja que va implantar la primera Llei de mediació familiar de tot l’Estat espanyol
  • Gordó ha reivindicat el diàleg, en l’entrega de premis de la primera edició del Premi Dialoga, tot recordant que “el diàleg sincer aproxima posicions i allunya la desconfiança entre les parts”  
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en el marc de l’entrega de premis de la primera edició del Premi Dialoga, impulsat per ESADE i el Col·legi de Notaris de Catalunya amb el suport del Govern de la Generalitat, ha reivindicat la mediació “com a mètode de gestió de conflictes voluntari per evitar l’obertura de processos judicials, així com posar fi als ja iniciats o reduir l’abast de les seves possibles conseqüències”. En aquest sentit, Gordó ha remarcat que, per al Departament de Justícia, la mediació és un dels eixos principals de les seves polítiques, i ha destacat que Catalunya, que ha estat pionera en aquesta matèria, ja va impulsar l’any 2001 la primera Llei de mediació en l’àmbit familiar de tot el territori de l’Estat espanyol.
 
Germà Gordó ha posat en relleu que “amb la mediació no hi ha guanyadors ni perdedors, sinó persones que col·laboren per trobar la millor solució. Permet estalviar temps i reduir desgast personal i material.” Tot i això, ha lamentat que la mediació no hagi obtingut els resultats esperats i ha remarcat que “menys de l’1 % dels litigis que es plantegen a la UE es resolen per mitjà de la mediació.”
 
Sobre el baix percentatge de mediacions realitzades a nivell europeu i català, el titular de Justícia ha dit que “es podria concloure que un dels factors que ha pogut influir en aquests resultats són culturals o bé la manca de prestigi que té el diàleg en determinades zones.” “Voldria reivindicar el diàleg. El diàleg sincer aproxima posicions i allunya la desconfiança entre les parts. I això val per a tot. El diàleg no té perquè pressuposar la renúncia a les conviccions o als plantejaments, sinó un acostament que té com a denominador comú el respecte a l’altre”, ha defensat Gordó en el transcurs del seu discurs.
 
El conseller de Justícia ha recordat que “la mediació s’inscriu en una relació horitzontal, mentre que la justícia estableix relacions verticals de poder entre l’autoritat judicial i els subjectes. Aquest és el canvi de paradigma que la mediació necessita per consolidar-se com a mètode de resolució de conflictes”, ha afegit, tot remarcant que aquest canvi “ens farà millors com a persones i com a societat”.
 
Germà Gordó ha clos la jornada agraint als diversos centres educatius del país la seva col·laboració en el projecte del Premi Dialoga, enguany basat en la mediació i destinat als alumnes de batxillerat, perquè, "certament, treballant la mediació entre els més joves, aconseguirem que aquesta no sigui quelcom aliè”.