El conseller Pelegrí i el president de la VCF signant el conveni aquest migdia
El conseller Pelegrí i el president de la VCF signant el conveni aquest migdia
El trencalòs (Gypaetus barbatus) és una espècie en perill d’extinció que en vint anys i gràcies a les mesures de protecció i recuperació ha aconseguit passar de 4 a 42 parelles a Catalunya
 
El conseller Pelegrí lloa la col·laboració amb la VCF que ha contribuït a recuperar la població dins de l’àmbit europeu
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí  i el President de la Vulture Conservation Foundation (VCF),  Daniel Hegglin,  han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà mantenir el programa de cria en captivitat del trencalòs ( Gypaetus barbatus), una espècie catalogada en perill d’extinció. Aquest conveni permet donar continuïtat al programa de cria en captivitat i recuperar efectius d’aquesta espècie a nivell europeu.
 
El Departament d’Agricultura té en marxa des de fa 20 anys el Pla de recuperació del trencalòs a Catalunya que estableix una sèrie de mesures de protecció de l'espècie encaminades a aconseguir la recuperació de les poblacions. El conveni signat avui permet donar continuitat, a una de les accions incloses en el Pla de recuperació que és la cria en Captivitat que es va iniciar l’any 2003 dins del marc de programa europeu de conservació del trencalòs.
 
En virtut del conveni signat avui el Departament d’Agricultura posa a disposició les instal·lacions, els equipaments i el personal dels centres de fauna de Vallcalent i de Torreferrussa amb la doble finalitat de reproduir exemplars per la Programa internacional de cria en captivitat i també per recuperar exemplars procedents de la població salvatge pirenaica. Per la seva banda la VCF disposarà d’un tècnic especialista per fer el seguiment  d’aquest projecte. El document, que també estableix la propietat dels exemplars, serà vigent fins al 30 de juny 2016.
 
En 20 anys la població ha passat de les 5 a 6 parelles que hi havia a principis de la dècada dels 80 del segle XX a les 42 que es van censar l’any passat. Així el conseller Pelegrí ha explicat que “els recursos humans i econòmics emprats han aconseguit que actualment el trencalòs als Pirineus catalans hagi passat de ser una espècie escassa, que només la podíem veure en els Pirineus més occidentals, a ocupar totes les comarques pirinenques i prepirinenques, des de l’Aran fins a la Garrotxa”
Trencalòs que forma part del projecte de cria a Vallcalent
Trencalòs que forma part del projecte de cria a Vallcalent
El conseller Pelegrí s’ha mostrat molt satisfet de poder donar continuïtat ara a aquest projecte iniciat l’any 2003 i dels bons resultats obtinguts . “Hem contribuït a la conservació de l’espècie dins l’àmbit europeu, ajudant a consolidar la reintroducció de l’espècie en llocs d’on havia desaparegut com els Alps o la serra de Cazorla a Andalusia” ha afirmat.
 
La VCF és la coordinadora del Programa internacional de cria en captivitat (EEP) de l’espècie, programa en el qual participen centres especialitzats, parcs zoològics i col·leccions privades, situades dins i fora de l’àmbit Europeu.
 
Estreta col·laboració amb la VCF i resultats de recuperació de l’espècie
 
L’any 2005 el centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) va rebre el primer exemplar cedit per la VCF. Fins l’any 2013 la VCF ha cedit 8 exemplars a la Generalitat de Catalunya, dels quals 7 estan ubicats al Centre de Fauna de Vallcalent i un al Centre de Fauna de Torreferrussa.
 
Gràcies a la bona col·laboració entre ambdues entitats, durant els darrers 7 anys el nucli captiu ha obtingut una tassa mitjana de reproducció de 1.23 polls/parella reproductora, molt superior a la mitjana dels centres especialitzats de cria en captivitat de l’espècie (0.96 polls/parella/any) que hi ha a Cazorla i a Viena i dels Parcs Zoològics (0.39 polls/parella/any).
 
La majoria dels polls reproduïts en el Centre de Fauna de Vallcalent han estat utilitzats en projectes de reintroducció als Alps i a Andalusia. La resta s’han incorporat a la xarxa de cria del EEP-trencalòs europeu (European Endangered Species Programm).
 
Addicionalment també, la unitat de cria del trencalòs del Centre de Fauna de Vallcalent té una funció molt important en la recuperació d’ous i cries procedents de la població salvatge pirinenca, la més important d’Europa, funcionant com centre de rehabilitació i suport per a projectes de conservació in situ del trencalòs als Pirineus.
 
En aquest sentit, dins les tasques anuals que el Departament d’Agricultura du a terme per a monitoritzar la població d’aquesta espècie amenaçada a Catalunya, quan es detecta una parella que abandona la posta es posa en marxa un protocol de rescat mitjançant la Unitat de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals. Els ous es traslladen immediatament al Centre de Fauna on es comprova si són viables i es procedeix, en cas afirmatiu, al seu procés d’incubació per part de les parelles del programa de cria en captivitat.
 
Per a més informació sobre la Vulture Conservation Foundation (VCF): http://www.4vultures.org/
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 

3  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí i el president de la VCF signant el conveni aquest migdia

El conseller Pelegrí i el president de la VCF signant el conveni aquest migdia
JPG | 3601

Fotografia de grup després de formalitzar la signatura

Fotografia de grup després de formalitzar la signatura
JPG | 4129

Un altre moment de la signatura

Un altre moment de la signatura
JPG | 3575