• Pel portaveu del Govern, Francesc Homs, “el que fem és exercir competències que tenim des de punt de vista del foment de la participació ciutadana”
  • En una entrevista a Rac1, Homs ha insistit que “estem fent un acte de dignitat, hi ha uns que no volen que votem i nosaltres votarem”
El conseller Homs als estudis de Rac1
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que “tota aquesta estratègia per poder votar el dia 9 de novembre és perfectament plausible des del punt de vista legal”  ja que “el que fem és exercir competències que tenim des de punt de vista del foment de la participació ciutadana”. Homs ha considerat que “deu formar part de la participació ciutadana poder-se expressar mitjançant un vot. Si algú considera que no és això, realment serà sorprenent”  i per això ha reblat que “ho tenen molt difícil” per prohibir-ho.
 
En una entrevista a Rac1, el conseller Homs ha recordat que el mandat del Parlament és que “havíem de fer  una consulta d’acord amb marcs legals vigents. I això és el que farem”. A més, Homs ha afegit que “hi ha una cosa que alguns poden menysprear potser perquè tenen un concepte de la democràcia diferent del nostre, hi ha un mandat als poders públics de promoure la participació ciutadana. I l’exercici de la promoció de la participació ciutadana no requereix necessàriament un acte administratiu o un decret explícit a l’efecte”.  Per això, ha dit, “no hi ha un acte que ens el puguin desmuntar”.
                                                                                                         
El portaveu del Govern ha insistit que “estem davant d’un govern – en aquest cas del PP – que diu que a Catalunya no es vota” I davant d’això, ha dit Homs, poden haver-hi tres actituds: “La primera, que si no podem votar no es vota. Una altra actitud que si el govern del PP diu que no es pot votar, no hi estem d'acord però hi posem tantes pegues a tot que acabem no votant i, de fet, el resultat és el mateix que la primera. I la tercera actitud, el govern del PP diu que no es pot votar i fer mans i mànigues per votar i votem”.
 
El conseller ha precisat alguns dels aspectes logístics de la consulta. Hi haurà prop de 600 punts de votació, a partir fonamentalment d’aquells equipaments que són instituts de titularitat de la Generalitat, i unes  6.000 meses.  Pel que fa a personal, Homs ha explicat que els voluntaris per nodrir les meses són “la primera necessitat que tenim” i per això  a partir d’aquest dimecres s’engegarà una campanya informativa per poder realitzar el dispositiu. Segons ha detallat el portaveu, “són 18.000 a raó de tres per mesa més aproximadament uns 3.000- 3.500 de personal funcionari que ho seran voluntàriament, aquell personal de reforç”. En aquest punt, el conseller ha recordat que “la consulta, tal com estava prevista amb la llei de consultes també descansava en el voluntarisme de la gent que estava sortejada”, a diferència del que passa en unes eleccions en què és d’obligat compliment.    
 
El conseller també ha reiterat que no hi haurà cens previ sinó que es realitzarà un registre el mateix dia 9, a partir d’anotació manual i simultàniament mecanitzat per evitar la duplicitat de vot.
 
Homs també ha manifestat que aquest “és un procés de participació que comença el 9 de novembre, no hi haurà vot anticipat, però les persones que el dia 9 no puguin votar, en els 15 dies successius  podran fer-ho en les delegacions del govern de la Generalitat a les set demarcacions”.
 
Les persones cridades a participar seran les mateixes que hi havia al decret de convocatòria. Els documents acreditatius per poder votar seran el DNI i NIE que definirà el lloc on es vota.  Pels residents a l’estranger, es preveu el mateix mecanisme de punts establerts en el decret.
 
Després de detallar el dispositiu, Homs ha conclòs que “observant una societat com la catalana que és una societat mobilitzada i que, a més a més, es regira davant d’aquells que li diuen que vostès no poden votar.  Crec que la gent actuarà amb conseqüència, perquè la majoria de la gent del poble de Catalunya, almenys a data d’avui, davant d’aquesta posició de vostès no poden votar, diu jo vull votar i si tinc la possibilitat de fer-ho, ho faig. I això tindrà conseqüències polítiques molt grans.  Les definitives vindran amb unes eleccions”