- Actualment hi ha 21 Centres Especials de Treball que donen feina a més de 2.000 persones
- Aquests centres, amb un objectiu productiu com el de qualsevol altra empresa però amb funció social, són una peça clau de l’economia social, sostenible i competitiva
Dijous, 16 d’octubre de 2014.— La Generalitat ha destinat 7,5 milions d’euros durant l’any 2013 per garantir la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat a través de Centres Especials de Treball (CET) de la demarcació de Girona. Així ho ha anunciat aquest matí el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, durant una visita a la Fundació Ramon Noguera.
Els CET són empreses que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.
Aquestes empreses, amb un objectiu productiu com el de qualsevol altra empresa però amb funció social, són una peça clau de l’economia social, sostenible i competitiva.
Actualment a la demarcació de Girona hi ha 21 centres que donen feina a més de 2.000 persones amb discapacitat.
Amb aquests recursos, el Departament d’Empresa i Ocupació ha subvencionat les següents partides:
- Subvenció del cost salarial: subvenció del 50% del salari mínim interprofessional per la persona contractada amb discapacitat amb jornada a temps complet.
- Subvencions per desenvolupar accions relatives a les unitats de suport a l’activitat professional (USAP) en aquests centres: subvenció del salari de així com el salari dels tècnics que donen suport als discapacitats en l’adaptació a la feina. Aquests tècnics permeten ajudar a superar les barreres, els obstacles o les dificultats que les persones treballadores amb discapacitat dels centres esmentats tenen en el procés d’incorporació laboral, així com la permanència i la seva progressió.
- Programa d’orientació i acompanyament a la inserció (POIN) de la xarxa d’orientació per a l’ocupació fomenta la contractació de persones amb discapacitat a l’empresa ordinària mitjançant la col·laboració de les entitats sense afany de lucre que el porten a terme. Entre les actuacions que s’han inclòs hi ha accions d’orientació professional, de suport i assessorament en la recerca de feina, de formació (tant bàsica com tècnica i específica), i de pràctica en entorns laborals.
- Treball amb Suport (TAS) per inserir en l’empresa ordinària a persones amb discapacitats i/o malalties mentals. El treball amb suport s’entén com una metodologia d’inserció laboral al mercat ordinari de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental a través del desenvolupament d’accions d’orientació i acompanyament individualitzat en el lloc de treball que presta un tècnic.
Aquest tècnic d’acompanyament i de suport a la inserció ha de facilitar l’adaptació de la persona amb discapacitat al nou entorn de relacions laborals que es trobarà, i de forma complementària, ha de facilitar als companys de la persona a integrar una millor comprensió de les seves necessitats específiques. Aquesta fórmula facilita a ambdues parts –empresa i persona treballadora- l’acolliment de la persona amb discapacitat al seu nou entorn per a que pugui maximitzar el seu rendiment en un règim laboral no protegit.