També està oberta la convocatòria per a la concessió i repartiment de drets de nova plantació de vinya per a l’esmentada campanya, amb una superfície màxima de 335 hectàrees
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté obert, des del passat dia 15, el termini per a sol·licitar nous Plans de Reestructuració i Reconversió de la vinya, d'acord amb l’Ordre AAM/7/2014, de 16 de gener, per la qual es regula l'aprovació i els ajuts dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya, per al període 2014-2018, i es convoca els ajuts corresponents, modificada per l’Ordre AAM/88/2014. El període de sol·licituds dels plans per a la campanya d’enguany s’inicia el 15 d’octubre i finalitza el 15 de novembre de 2014.
L’Ordre preveu les següents especificacions:
1. Es pot presentar plans col·lectius (un mínim de 10 viticultors) o individuals.
1. La superfície inclosa en els plans col·lectius no pot ser inferior a 10 hectàrees i la corresponent a un pla individual a 0,5 hectàrees.
2. La superfície mínima de la parcel·la a reestructurar és de 0,5 hectàrees, un cop efectuada la mesura. Per a la comarca del Priorat, donades les seves especials condicions, la superfície es redueix a 0,1 hectàrees.
3. La superfície màxima a reestructurar o reconvertir és de 3 hectàrees per viticultor.
4. Les varietats a plantar han de ser autoritzades o recomanades, i tot el material certificat.
5. Les plantacions s’han de cultivar de manera sostenible i complir la condicionalitat.
6. La durada del pla és d’una campanya i les accions hauran d'estar finalitzades a 31/07/2015 (excepte bestretes).
Els plans han d’incloure actuacions de plantació de vinya, reconversió varietal o de millora de les tècniques de gestió de les plantacions de vinya. Les mesures subvencionables són: l’arrencada, plantació, emparrat, desinfecció del terreny, despedregat, anivellació del terreny, abancalament, abancalament amb murs de pedra en pendents superiors al 30%, protecció de planta jove contra conills, transformació de vas a emparrat, i reempeltat.
D’acord amb la mateixa Ordre, el termini per a sol·licitar els ajuts s’inicia el 16 de novembre. L’ajut de reestructuració i reconversió de la vinya és una mesura del Programa de suport al sector vitivinícola, amb finançament 100% de la Unió Europea (UE). Aquest programa té com a objectiu aconseguir l’equilibri entre l’oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors.
El pressupost per al finançament d’aquests ajuts s’assigna anualment en el marc de la Conferència Sectorial d’Agricultura. Així, la distribució de fons per a aquest any s’ha fet a la Conferència Sectorial que ha tingut lloc aquest mes d’octubre, assignant-se un total de 4.978.353 € per a Catalunya.
Aquests ajuts contribueixen a dinamitzar l’activitat econòmica de les zones vitivinícoles, amb repercussions positives no només per a les explotacions que els reben, sinó també sobre el conjunt del sector vitivinícola i el de les empreses que li subministren els productes i serveis. Igualment, donaran liquiditat al sector en un moment de crisi econòmica com l’actual, ajudant a compensar els preus dels productes agraris que reben els agricultors i ramaders.
D’altra banda, el mateix dia 15 d’octubre es va publicar al DOGC la Resolució per la qual es convoca la concessió i repartiment de drets de nova plantació de vinya, per a la campanya 2014-2015, amb una superfície màxima de 335 hectàrees, que seran distribuïts segons la tipologia dels viticultors (regulació en l’Ordre AAM/21/2013) amb un màxim de 3 hectàrea per sol·licitant.
D’acord amb l’Ordre AAM/21/2013, les sol·licituds es poden presentar fins el dia 30 d’octubre, i s’hi poden acollir tots els viticultors de Catalunya que disposin de superfície a plantar emparada en una Denominació d’Origen (DO). En la mateixa, es regula també la contraprestació econòmica en funció de la tipologia dels viticultors, essent gratuïta per als joves que s’incorporen a l’agricultura.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.