- El conseller Francesc Homs explica al ple la nova situació de la TDT
El ple del Parlament d’aquesta setmana que s’inicia dimecres celebrarà el debat a la totalitat dels projectes de llei de l’impost sobre els habitatges buits i de l’agència per a la qualitat del sistema universitari. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, serà l’encarregat de presentar aquestes dues iniciatives legislatives del Govern, que després de rebre el vistiplau de la cambra podran iniciar la seva tramitació parlamentària i quedar aprovades en els propers mesos.
El Projecte de llei per crear un impost sobre els pisos buits va ser aprovat pel Govern el passat mes de juliol i té per finalitat “incentivar” les entitats financeres propietàries d’una important bossa de pisos perquè els posin en el mercat de lloguer. Es calcula que afectarà com a mínim 15.000 pisos en mans d’entitats financeres en els 72 municipis amb major demanda d’habitatge. S’estima que l’impost tributarà una mitjana anual d’entre 850 i 1.650 euros per habitatge buit. La nova norma preveu aplicar l’impost en el cas d’habitatges desocupats durant més de dos anys sense causa justificada. “Aquesta és una mesura d’estímul que no té cap ànim recaptatori”, es va precisar durant la presentació d’aquest impost. Per aquest motiu, les persones físiques, les administracions públiques i les entitats del tercer sector de la xarxa d’inclusió social estaran exemptes de l’aplicació d’aquest gravamen.
El Projecte de llei de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) va ser aprovat pel Govern el passat mes d’agost i dota l’organisme dels instruments legals i organitzatius necessaris per afavorir la seva posició de referència a nivell europeu. El text reforça la independència de l’agència com a instrument estratègic per internacionalitzar el sistema universitari català i afavoreix la innovació en la docència, la recerca i la gestió universitària. Tot plegat perquè esdevenigui una institució de referència en el manteniment de la qualitat i l’excel•lència que caracteritzen el sistema universitari de Catalunya.
Col•legis professionals
El ple del Parlament també celebrarà el debat per aprovar la llei que amplia els períodes per associar-se als col·legis de periodistes, de publicitaris, de l’audiovisual i del disseny gràfic. Aquesta norma, que modifica els requisits per accedir a aquests col·legis professionals, està especialment destinada a aquells professionals que quan es van crear aquests col·legis exercien la professió però no disposaven ni la titulació requerida per col·legiar-se ni podien acollir-se al període transitori perquè havia acabat.
Sessió de control
El ple del Parlament s’iniciarà amb la sessió de control al Govern on la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, respondrà tres preguntes sobre el procés participatiu del 9 de novembre, que, tal i com es va saber ahir, ja compta amb 40.930 voluntaris que col·laboraran en el desenvolupament de la jornada. Ortega també respondrà una pregunta la situació de les retribucions dels treballadors públics, fent especial referència a la desaparició de la reducció de la retribució del personal interí.
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, també participarà en el ple del Parlament responent una pregunta sobre la nova situació de la Televisió Digital Terrestre (TDT) després que el govern espanyol hagi forçat Catalunya a desprendre’s d’un dels seus múltiplex, cosa que pot comportar la desaparició de canals catalans que actualment emeten per la TDT.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, explicarà els detalls de l’entrada en funcionament del portal Món.cat, una iniciativa pionera a Europa destinada a facilitar als ciutadans catalans les seves decisions migratòries. A més a més, el conseller Puig també respondrà una pregunta sobre el pla de reactivació econòmica de les comarques amb centrals nuclears.
Finalment, el conseller de Salut, Boi Ruiz, respondrà dues preguntes sobre la situació de les polítiques de Salut Pública; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, detallarà les actuacions del seu departament perquè els joves que no han acabat l’educació secundària obligatòria puguin obtenir una titulació de Formació Professional; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, respondrà una pregunta sobre el lliurament d’armilles lleugeres als Mossos d’Esquadra; i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, repassarà la relació entre la fiscalitat i la reducció de les prestacions socials.
Després de la sessió de control al Govern se celebrarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.