La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que el projecte pilot d’estudi dels alumnes de 16 anys – els anomenats Programes de promoció professional- té com a objectiu preparar per a la professió “si no vol continuar estudiant però també el permet continuar formant-se”. Rigau ha fet aquesta reflexió en seu parlamentària i en resposta a una pregunta del grup de CiU.
 
“La nova iniciativa s’inclou en el marc del binomi feina i formació, formació i feina”, ha explicat la consellera, que ha recordat que en els darrers anys s’ha incrementat el nombre alumnes que han obtingut el graduat escolar, passant del 77% al 86% de graduats d’ESO; ha avançat també que s’està reduint l’abandonament prematur i s’ha incrementat l’oferta de la formació professional.
 
Amb tot, per buscar un nou front per ajudar als alumnes que no superen l’ESO, el Departament d’Ensenyament ha posat en funcionament un projecte pilot en què els alumnes faran un 60% de les matèries professionalitzadores i un 40% de secundària obligatòria. El projecte durarà dos anys i si se supera, s’obtindrà el graduat d’ESO i un títol d’FP de nivell 1. En aquest punt, Rigau ha explicat que aquesta formació de nivell 1 també s’inclou en la unificació de criteris entre l’FP inicial i l’ocupacional.
 
Aquest projecte pilot es farà a 4 centres educatius que fan tant ensenyament secundari com formació professional i estan situats a Premià de Mar, Salt, Tarragona i Lleida. Cada centre admetrà una quinzena d’alumnes i en total s’apliquen tres professions diferents: electricitat i electrònica, serveis administratius i perruqueria i estètica. L’alumnat, de 16 o 17 anys, podrà obtenir el graduat en ESO i a banda una acreditació professional de nivell 1 corresponent a la professió triada. El programa tindrà una durada de dos anys.
 
29 d’octubre de 2014