- El cap de l’Executiu demana “tranquil·litat i serenitat” en aquesta setmana decisiva i preservar la convivència, que “és la manera de fer dels catalans”
- Artur Mas diu que el 9N “no va en contra de ningú” i demana als ciutadans de l’Estat que “reflexionin sobre la qualitat democràtica a Espanya”
- El president ha intervingut aquest matí en l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest matí una crida “a no tenir por” de cara al 9N, perquè “estem fent el que toca i el que hem de fer, i en legítima defensa, no d’un partit o d’un govern, sinó de tot un poble sencer independentment de la seva ideologia”. I ha subratllat “estem lluitant i defensant, no només el dret a decidir, sinó drets fonamentals bàsics, com el d’expressió o participació de tot el poble espanyol, i que ens volen manllevar”.
El cap de l’Executiu ha volgut així donar un missatge de tranquil·litat, serenitat i “desdramatització” del moment actual. “Ara més que mai, calma i serenitat” ha dit, perquè “l’error més gran que podria cometre Catalunya aquesta setmana és perdre la calma, la serenitat i aquesta manera de fer les coses, que és un enorme patrimoni col·lectiu”. I ha afegit que actuant així “podem també conquerir aquesta setmana l’esperit de molts espanyols si ens veuen ferms en l’exercici dels nostres drets fonamentals, que també són els seus.”
El cap del Govern ha fet aquestes reflexions durant la seva intervenció en el Fòrum Europa Tribuna Catalunya, organitzat per Nueva Economía, i que ha tingut lloc aquest matí a l’Hotel Princesa Sofía davant d’uns 500 assistents a l’acte.
En el decurs del seu parlament, el president ha fet un repàs als antecedents que han portat a la celebració del procés participatiu, i ha dit que es basa en la defensa del dret a decidir, que “no és un dret formal i constitucional sinó un dret natural de qualsevol poble o nació”. Aquesta defensa, ha explicat Mas, té tres objectius: desenvolupar un projecte propi de país i societat; fer de Catalunya un país millor, que “no vol dir millor que els altres sinó millor per ell mateix” i defensar “la dignitat d’un país que ha resistit al llarg dels segles i s’ha mantingut dempeus i no es pot deixar humiliar”.
En aquesta línia, el cap del Govern ha posat en relleu que aquests objectius s’estan realitzant “amb majories àmplies, civisme exemplar, pulcritud democràtica i respecte legal”. Així, ha detallat que hi ha “una majoria política sorgida de les eleccions del 2012” i “una majoria social sense precedents” a favor del dret a decidir; i que el procés s’està desenvolupant “sense ni un cop, ni un insult”, i ha demanat que “si ho hem sabut fer d’aquesta manera durant dos anys, aquesta setmana és més important que mai fer-ho així”.
Ha defensat la pulcritud democràtica amb la qual s’està fent el procés, recordant que es va intentar negociar amb el govern espanyol sense èxit. I ha subratllat el respecte legal que sempre hi ha hagut, perquè, davant la suspensió del decret de convocatòria de la consulta, “el Govern va entendre que no es podia mantenir si es volia votar i va identificar una altra via per poder complir el mandat popular i que és el procés participatiu”. Així, ha insistit que el “decret no s’està aplicant”, ja que no hi ha una norma escrita, ni un cens, ni funcionaris que hi intervinguin sinó voluntaris, i ha reblat “no és un referèndum encobert, sinó un procés que intenta conèixer l’opinió de la ciutadania sobre el futur polític del país”.
Davant aquesta manera de fer, el president ha assegurat que “a Madrid només hem trobat un gran desconeixement i ignorància del que està passant a Catalunya, menysteniment i intolerància, i fins i tot algun episodi de males arts” i ha subratllat que hi ha “sobretot, una gran incapacitat política, perquè davant d’un gran tema d’estat com és Catalunya, no hi ha ni una sola iniciativa”.
Mas ha descrit aquesta situació com la contraposició de dues mentalitats: la de Catalunya, que fa un plantejament més del segle XXI, i la de l’Estat, que el fa més propi del segle XX o XIX. “L’Estat es defensa a ell mateix amb els seus plantejaments, i Catalunya defensa la seva gent”, ha destacat, i ha afegit “o els grans projectes polítics neixen de la societat o no es podran liderar per les elits només; per tant, és aquesta comunió íntima entre institucions i societat la mentalitat del segle XXI”.
“Absolutament decidits i determinats a dur a terme el procés”
En el decurs de col·loqui posterior, el president ha afirmat que el Govern està “absolutament determinat i decidit, en tot allò que depèn de nosaltres, a dur a terme el procés, i tot està a punt“. I ha afegit “què ens trobarem d’aquí a diumenge? Jo no ho sé. En el que depèn de nosaltres va endavant, que ja és molt”.
En aquesta línia, i adreçant-se a l’opinió pública espanyola, el president ha recordat que “no anem contra ningú, intentem perfilar un projecte propi, i, passi el que passi, el concepte de convivència entre els pobles d’Espanya i els europeus, la setmana que ve és tan important com aquesta“. Tot i això, ha demanat als ciutadans del conjunt de l’Estat “que reflexionin també sobre la qualitat democràtica a Espanya”.
Escrit al president Rajoy
Preguntat sobre qui faria el primer pas després del 9N, Artur Mas ha tornat a estendre la mà al diàleg i ha explicat que enviarà una carta al president Rajoy “per fer un balanç del que hagi passat el dia 9N i oferir, un cop més, la nostra disposició a parlar, a dialogar, i a seure a la taula, com a gent que volen trobar solucions que puguin ser beneficioses per a tots”.
I ha afegit “li recordaré, un cop més que, a banda dels 23 punts que li vaig presentar al juliol, quedarà pendent que a Catalunya es pugui fer un referèndum de manera definitiva i, si pot ser, com volem, de manera acordada amb ell, és a dir, a la manera britànica o canadenca.“
Prèviament al president, hi ha intervingut el president de Nueva Economía, José Luís Rodriguez, que ha fet la introducció. El cap d'informatius de Rac1, Joan Maria Morros, ha estat el moderador del col·loqui.