- El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat inaugura el Primer Congrés Europeu de Custòdia del Territori
- Des de la creació de la Xarxa de Custòdia del Territori, la Generalitat ha invertit 1,8M€ en diferents projectes i iniciatives
- Els últims projectes subvencionats s’han dirigit a 11 entitats i fundacions que han afavorit 90 acords de custòdia en unes 5.900 hectàrees terrestres, 2.300 km2 marins i 76,7 km de rius
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha inaugurat aquesta tarda el Primer Congrés Europeu de Custòdia del Territori, que organitza la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) en el marc del projecte europeu LandLife (LIFE+), amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, i que se celebra fins dissabte al Cosmocaixa de Barcelona. L’objectiu del congrés és trobar un equilibri entre el valor de les diferents activitats humanes i la necessitat de preservar el medi natural.
Des de la creació de la xct, l’any 2003, la Generalitat hi ha col·laborat a través de diferents projectes i iniciatives, invertint-hi prop d’1,8 milions d’euros. Des del 2012, ha destinat més d’1M€ a projectes de custòdia. Els últims projectes subvencionats han anat adreçats a 11 entitats i fundacions que han afavorit 90 acords de custòdia que inclouen 5.894 hectàrees terrestres, 2.300 km2 marins i 76,7 km de rius. La custòdia del territori es basa en afavorir les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i públiques. Mitjançant acords, les entitats de custòdia assessoren els propietaris perquè adoptin una gestió del territori orientada a la conservació dels valors i els recursos de les finques en custòdia.
Llebot ha explicat que actualment s’està preparant el nou Pla de treball 2015-2018 per donar continuïtat al pla actual i ha recordat que el Govern ha iniciat els treballs de redacció de la Llei de biodiversitat i patrimoni natural, on la custòdia del territori hi tindrà un pes molt rellevant. El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat s’ha mostrat convençut que “la custòdia, més enllà de l’objectiu primordial de protegir el patrimoni, és també un element dinamitzador de l’economia local, un revulsiu econòmic i social que hem d’aprofitar si volem de veritat consolidar el desenvolupament sostenible de Catalunya”.
2