Interior
El secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez, i el director general d’Infraestructures d’Enagás, Claudio Rodríguez, han signat avui un conveni marc entre el Departament d’Interior i Enagás en matèria de coordinació davant situacions d’emergència i un segon conveni per a l’adhesió d’aquesta empresa a la Xarxa RESCAT de radiocomunicacions d’emergències i seguretat de la Generalitat.
 
El secretari general d’Interior ha destacat  que “la col·laboració público privada, engegada pel Departament des de fa temps, incorpora empreses de subministrament de serveis bàsics essencials”, i ha remarcat que l’acte d’avui no és puntual, sinó que està en la “línia d’establir convenis amb els principals actors públics i privats en les polítiques de seguretat i protecció civil” ja que el “sector privat és indispensable per a la seguretat de les persones”.
 
Martínez ha posat èmfasi en la tasca que realitza Protecció Civil de la Generalitat en “la revisió de la normativa i dels acords i protocols amb les empreses per tenir tot a punt en cas d’emergència”.
 
Per la seva banda, el director general d’Infraestructures d’Enagás ha afirmat que Catalunya és exemple en la gestió d’emergències i la coordinació público privada, atès que és la primera administració pública autonòmica amb què signa un conveni d’aquestes característiques en matèria de protecció civil.
 
Aquest marc de col·laboració ha estat impulsat pel Departament d’Interior que pretén que les principals empreses estratègiques i subministradores de serveis bàsics entrin a formar part de la xarxa digital de radiocomunicacions d’emergència de Catalunya, en la qual participen també altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya, incloses les d’àmbit local.
 
Enagás és TSO (Operador de Sistemes de Transmissió o Transmission System Operator) homologat per la UE com operador europeu i la principal companyia de transport de gas natural. A Catalunya, compta amb més de 700 kilòmetres de gasoductes, dos estacions de compressió a Tivissa i Arboç i una planta de regasificació, situada al Moll de l’Energia del Port de Barcelona.
 
L’acord busca establir mecanismes de coordinació entre Protecció Civil de la Generalitat i l’empresa Enagás que garanteixin la millor gestió de les possibles emergències. La principal motivació del conveni és garantir la interlocució d’Enagás amb el Departament d’Interior, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, amb l’objectiu de disposar d’una operativa que garanteixi la gestió coordinada entre empresa i Administració Pública.
 
Aquest conveni, signat a la seu del departament d’Interior, s’emmarca en el desenvolupament d’un sistema de protecció civil adaptat a la societat actual i, més concretament, el desenvolupament d’una estratègia de resposta logística de la Generalitat de Catalunya en situació d’emergència greu per reforçar la gestió coordinada d’aquestes situacions amb les empreses gestores de serveis bàsics. Aquesta estratègia es va iniciar amb els convenis signats pel Departament d’Interior amb Endesa i Gas Natural en matèria de Protecció Civil per a la coordinació d’emergències, i es va reforçar posteriorment amb la signatura del conveni amb Repsol Butano i s’amplia avui amb el conveni amb Enagás.
 
Conveni d’adhesió a la Xarxa RESCAT
 
Al mateix temps, i com una de les línies de desenvolupament simultani d’aquest conveni marc, s’ha signat el conveni d’adhesió d’Enagás a la Xarxa RESCAT de radiocomunicacions d’emergències i seguretat de la Generalitat.
 
La Xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya. Actualment són usuaris de RESCAT tots els seus serveis d’emergències de seguretat: Protecció Civil, Mossos, Bombers, Agents Rurals i Sistema d’Emergències Mèdiques. També ho són altres organismes públics vinculats a la gestió dels riscos com ara l’Agència Catalana de l’Aigua o la Direcció General de Qualitat Ambiental.
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la Xarxa pretén arribar a tot arreu on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat més gran per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La Xarxa RESCAT està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en situacions d’emergències, atès que no se satura per trucades de mòbils i té més cobertura que la telefonia convencional. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i les dades.
 
Entre les característiques de la Xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, la qual cosa permet visualitzar en tot moment on són cada una de les unitats operatives.
 
Xarxa Rescat i els ajuntaments
 
El Departament d’Interior ha ofert als ajuntaments catalans que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions, de manera que les policies locals de Catalunya es vagin incorporant progressivament a RESCAT. Tanmateix s’han facilitat dos terminals a tots els alcaldes dels municipis sense policia local de Catalunya, que d’aquesta manera i com autoritats locals de protecció civil estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol situació de risc greu o d’emergència i coordinar-se amb la Generalitat de Catalunya a través de Protecció Civil.