• Sota el lema Viu la Ciència!, diversos museus i jaciments d’arreu del territori organitzen, del 14 al 23 de novembre, iniciatives de divulgació científica
Activitats al MAC
Un total de 6 equipaments culturals gestionats pel Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural se sumaran a la celebració de la 19a edició de la Setmana de la Ciència, amb l’organització de tot un seguit d’activitats. Durant la Setmana de la Ciència, universitats, centres de recerca, associacions, empreses i equipaments culturals, organitzen diverses activitats adreçades a totes les edats amb l’objectiu de divulgar el coneixement científic arreu de Catalunya.
 
Així, del 14 al 23 de novembre, diversos equipaments culturals faran  jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, conferències i tallers científics, perquè els visitants accedeixin als espais on es desenvolupa el coneixement científic dels equipaments culturals i coneguin les darreres novetats científiques i tecnològiques.
 
El coneixement científic és indubtablement una de les bases perquè la nostra societat sigui millor, per avançar cap al benestar de les persones en harmonia amb el medi. Fomentar l’interès per la ciència, invertir en recerca, aconseguir resultats, compartir-los i fer-ne el millor ús són condicions necessàries perquè el nostre futur i el de les generacions que ens succeiran sigui més prometedor.
 
La Setmana de la Ciència és l'esdeveniment anual de divulgació de la ciència més important en l'àmbit europeu. A Catalunya, aquesta iniciativa és coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
 
Els temes centrals de l’edició d’enguany són la cristal·lografia i la biotecnologia, amb motiu de la celebració, aquest 2014, de l’Any Internacional de la Cristal·lografia i l’Any de la Biotecnologia.
 
 
La ciència als museus
Activitats programades pels museus del Departament de Cultura amb motiu de la 19a Setmana de la Ciència.

Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona (MAC) 
  • Tecnologies aplicades a la restauració del material arqueològic. Visita al taller de conservació i restauració del MAC Barcelona. Diumenge 23 de novembre a les 11 h i a les 12.30 h.
  • Taller de prehistòria. Activitat familiar.  Dissabtes 15 i 22 de novembre i diumenges 16 i 23 de novembre a les 11 h.
  • Visites guiades a l’exposició “Els Tresors de Vila Joiosa”. Dissabtes 15 i 22 de novembre i diumenges 16 i 23 de novembre a les 12,15 h.
 
Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona (MAC)
 
  • “Els secrets de l’ambre i el seu ús en la cultura dels Iapodes”. Visita guiada a l’exposició “Els Iàpodes. Un poble desconegut”, per parlar de l'ambre, l’única pedra preciosa d’origen vegetal que es coneix. Diumenge 23 de novembre a les 12 h.
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)
Diumenge 16 de novembre, jornades de portes obertes al MNAT, a les vil·les romanes de Centcelles (Constantí) i els Munts (Altafulla) i a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona.
 
  • Jornada de portes obertes a l’exposició “M. Ardan, gran viatges del segle XIX”. Diumenge 16 de novembre de 10 a 14 h.
  • Eventus. Experiments fotogènics al carrer”. Jornada divulgativa de fotografia al carrer. Diumenge 16 de novembre de 10 a 14 h.
  • Conferència “M. Ardan, gran viatges del segle XIX: pistes, referències, homenatges”. A càrrec de Xavier Mulet, fotògraf. Dimarts 18 de novembre a les 19 h.
 
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
Dissabte 15 i diumenge 16 de novembre, jornades de portes obertes
 
  • Jornada d’Història i Ciència. Dissabte 15 de novembre de 10 a 14.30 h.
  • Jornada d’acció educativa i eines tecnològiques del mNACTEC. Adreçat al professorat d’educació primària i secundària i a persones interessades en innovació tecnològica. Dijous 20 de novembre de 16 a 19 h.
  • Activitats familiars gratuïtes Diumenges 16 i 23 de novembre de 10 a 14.30 h.
 
 
Conjunt arqueològic d’Empúries
 
  • Cuinar i menjar a la ciutat antiga. Visita guiada al conjunt arqueològic des d’un punt de vista diferent: quins van ser els recursos animals i vegetals que destinaven els antics habitants de la ciutat a la seva alimentació. Dissabte 22 de novembre a les 11 h.
 
Conjunt arqueològic d’Ullastret
 
  • Els caps tallats d’Ullastret: metodologia i resultats dels estudis i anàlisis bioarqueològics. Conferència a càrrec de Maria Eulàlia Subirà sobre els estudis analítics (ADN, isòtops estables i anàlisi de greixos) que s’han realitzats als cranis humans localitzats l’any 2012 a l’assentament iber del Puig de Sant Andreu d’Ullastret i que es podran veure a l’exposició temporal “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual en el món iber”. Dissabte 22 de novembre a les 17 h.
 
Tota la informació a:
 
 
 
19a Setmana de la Ciència