SC14
150.000 persones, entre elles 14.000 escolars d’ESO, participaran del 14 al 23 de novembre, en la 19a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’14), organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement. L’SC’14 pren com a eixos temàtics principals la cristal·lografia i la biotecnologia amb motiu de la celebració, enguany, de l’Any Internacional de la Cristal·lografia i l’Any de la Biotecnologia. Aquestes temàtiques es proposen com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altra àrea científica.
 
La Setmana de la Ciència ofereix prop de 300 activitats gratuïtes com ara conferències, tallers i jornades de portes obertes a centres de recerca, museus, universitats, associacions científiques, entre d’altres. Més de 60 municipis d’arreu de Catalunya participen d’aquestes activitats. El programa està disponible al web de l’FCRI  (www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia). L’edició actual compta amb el suport de Gas Natural Fenosa, Esteve, Obra Social ‘la Caixa’ i Movistar.
 
Acte inaugural
 
L’acte inaugural de l’SC’14 se celebrarà el dilluns 17 de novembre, estarà presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i comptarà amb l’assistència del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el director de l’FCRi, Enric Claverol; el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènech Ros; el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; i el director general de Recerca, Josep M. Martorell. La conferència inaugural anirà a càrrec de Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap de la Unitat VIH de l’Hospital Trias i Pujol, i portarà per títol Com eradicar la infecció per VIH en les persones infectades? Paper de la vacuna terapèutica.
 
Com a novetat, la inauguració anirà seguida d’un dels esdeveniments centrals de l’SC’14: la jornada “Vacunes, ciència i societat”, organitzada per l’IEC i l’FCRi amb el suport del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT). La jornada analitzarà el present, futur i transcendència social de la vacunació des d’un punt de vista científic, divulgatiu i polític, amb la participació d’investigadors, professionals mèdics, periodistes i diputats dels diferents grups parlamentaris del Parlament.
 
100 noves preguntes al joc RYM
 
Per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys, el Govern i l’FCRi promouen per tercer any consecutiu el joc RYM (Research Your Mind), de format pregunta-resposta disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook. El joc RYM permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents camps científics i en aquesta tercera edició incorpora 100 noves preguntes relacionades amb el Tricentenari i la commemoració del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya.
El dimarts 18 de novembre, diversos equips de les universitats catalanes competiran en directe a Barcelona jugant amb la versió web del joc (18.00 hores, Mobile World Centre Espai Movistar, c/ Fontanella, 2, Barcelona).
 
Altres activitats
 
Sota l’eslògan La ciència en primera persona, el dimecres 19 de novembre a les 11.30 hores, 100 investigadors –procedents de diverses institucions de recerca de Catalunya– realitzaran simultàniament conferències en centres d’Educació Secundària d’arreu Catalunya, així com en diferents locals adaptats per rebre l’alumnat, en una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles. L’objectiu d’aquesta activitat, que organitza l’FCRI –en el marc del seu programa Ciència i Aula– en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO i Batxillerat.
Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen dues passejades científiques per Barcelona i Tarragona per descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors. La primera ruta, Sciencia Romanorum (Tarragona, dissabte 15 de novembre, 11.00 hores), mostrarà, gràcies al patrimoni arquitectònic de Tarraco, algunes de les disciplines científiques clàssiques: medicina, arquitectura, enginyeria i la seva vinculació a aquesta ciutat.
 
El segon circuit, Dones de ciència (Barcelona, dissabte 22 de novembre, 11.00 hores), mostrarà el difícil camí que van haver de superar algunes científiques els darrers segles. La visita transcorrerà per algunes de les institucions barcelonines que van obrir les seves portes a les dones, com la Real Acadèmia de Medicina i Cirurgia, la Casa de Maternitat o la Universitat de Barcelona.
 
La Setmana de la Ciència a Catalunya compta amb el suport de nombroses institucions i entitats integrants del Sistema Català de Recerca i Innovació, prop de 100, entre elles les universitats de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Politècnica de Catalunya (UPC), Pompeu Fabra (UPF), de Girona (UdG), de Lleida (UdL), Rovira i Virgili (URV), Oberta de Catalunya (UOC), Ramon Llull (URL), de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC), Internacional de Catalunya (UIC) i Abat Oliba (UAO).

2  

Fitxers adjunts

Cartell SC14

Cartell SC14
PDF | 3304

Imatge

Imatge
JPG | 222