El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presidit aquesta tarda l’acte de presentació del llibre “La Pujada. 59/89. Els primers 30 anys de la Pujada en Costa a Sant Feliu de Codines”, d’Oriol Vilanova i Josep Cassart, que descriu els detalls i les anècdotes de l’època daurada d’aquesta competició de referència del motor català.
L’acte s’ha celebrat al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, amb la presència dels autors, exparticipants i personalitats del món de motor molt vinculades a la prova, com el president del Circuit de Barcelona-Catalunya, Vicenç Aguilera, i el director de l'Àrea Esportiva del RACC Aman Barfull, que van córrer la cursa, a banda del director del CAR de Sant Cugat, Joan Fontserè, i el president de la Federació Catalana de Motociclisme, Josep Abad, entre d’altres.
“La Pujada. 59/89. Els primers 30 anys de la Pujada en Costa a Sant Feliu de Codines” recull unes 350 fotografies, classificacions i anècdotes de la millor època d’aquesta competició, en què es corria en cotxes i motos i amb una notable projecció internacional. Un dels protagonistes de la cursa va ser Joan Fernández, vencedor en 16 ocasions, al costat d’altres pilots reconeguts. El llibre, molt visual, combina l’aportació gràfica (fotos) amb el rigor documental.
La cita, creada per la Penya Motorista 10 x Hora, va ser pionera i de referència en aquesta modalitat de muntanya i de pujada, i era molt esperada pels pilots perquè era la primera prova després de l’estiu i els veïns de Sant Feliu de Codines s’hi bolcaven. Actualment, es disputa amb menys continuïtat que en el període 1959-89, i el passat 8 de novembre se’n va celebrar la 42 edició, només en cotxes, amb uns 50 participants, alguns vinguts de França, Santander o Andorra, organitzada per l’Escuderia Vall del Tenes i puntuable, entre d’altres, per al Campionat de Catalunya de Muntanya.
Després de felicitar el autors, el secretari general de l’Esport ha explicat que aquest llibre és “un magnífic exemple del poder del teixit associatiu esportiu a Catalunya” i representa una mostra de “l’essència de l’esport, en aquest cas materialitzada en el món del motor. La passió, el treball, l’esforç i l’estima per l’esport de dues i quatre rodes d’un grup de persones que durant 30 anys van fer de la Pujada a Sant Feliu una competició històrica i de referència, que va contribuir a fomentar els esports de motor a la comarca i el país”.
“Les persones que van idear la Pujada a Sant Feliu de Codines i els pilots que van participar-hi es mereixen un lloc destacat en la història del nostre esport”, ha afegit Ivan Tibau, alhora que es felicitava perquè aquesta cita encara es celebra –el cap de setmana passat es va disputar la 42a edició- i continua “engrescant molts pilots i molta afició”.