Per al conseller, la gestió dels boscos i els seus aprofitaments i productes són una gran oportunitat per a les zones de muntanya
Ha explicat que el nou consumidor ha tornat als orígens, i busca més la qualitat del producte i la seva proximitat
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha pronunciat aquest vespre la conferència titulada “El sector forestal i la internacionalització de l’agroalimentari: una oportunitat per consolidar el futur al Berguedà”, a Berga.
En el decurs d’aquesta conferència, organitzada per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB), el conseller ha parlat sobre “una comarca on, a dia d’avui, l’agricultura, la ramaderia i l’aprofitament forestal són activitats complementàries”. Unes activitats que amb una bona planificació empresarial poden generar moltes oportunitats.
Pelegrí ha volgut parlar en primer lloc sobre el sector forestal per explicar i fer entendre que el bosc és viu i humanitzat i que cal fer-ne una gestió. Ha posat 3 exemples que dinamitzen la comarca a partir dels productes del bosc: fusta, bolets i tòfona. Així, ha parlat sobre la proposta de regulació de la recol·lecció de bolets, que s’està promovent de manera divulgativa i pedagògica des del Departament d’Agricultura. La prova pilot que s’està realitzant des de fa 3 anys al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet està obtenint uns bons resultats i això, segons Pelegrí, “vol dir que la ciutadania accepta pagar per buscar bolets si els diners s’inverteixen en els mateixos boscos”. A més, les 3 noves zones activades sense pagament en boscos de titularitat pública aquesta temporada ha servit “per conscienciar a la societat sobre les bones pràctiques i gestió micològiques i permeten donar la importància de les superfícies forestals.”
La fusta i la gestió de la biomassa té a la comarca un bon exemple d’entesa i gestió a través de la Manacomunitat de municipis berguedans per a la Biomassa. El conseller valora la feina que es fa conjuntament des del Departament amb la Mancomunitat perquè “ la biomassa ha de ser una eina territorial perquè els ajuntaments puguin gestionar els seus propis boscos”. Precisament perquè “ es tracta d’un producte de proximitat, produït al territori i que genera activitat principalment dins del mateix entorn més rural.”
En definitiva, i des del Departament d’Agricultura, el conseller ha volgut deixar ben clar que “els boscos han de ser un model de bona gestió i d’oportunitats a les zones de muntanya”.
El sector agroalimentari i la internacionalització
El sector agroalimentari és un motor del país, ha resistit amb èxit l’embat de la crisi i és un dels puntals de recuperació econòmica a Catalunya. Pelegrí ha explicat que “tot això ens demostra que l’hem de promoure internament i externament, especialment quan encara són molts els que desconeixen la seva fortalesa”.
Així, després d’anys d’apostar per les grans marques i corporacions, el nou consumidor ha tornat als orígens, i busca més la qualitat del producte, la seva proximitat i el benefici que obté amb ell. I aquí és precisament on “comarques com el Berguedà entren en joc”. A dia d’avui, “la internacionalització comença per fer un bon producte, i un cop el tenim, fer-ho saber i fer-lo arribar”, ha afirmat Pelegrí.
Finalment, el conseller ha volgut fer un repàs de les principals iniciatives que es porten des del Departament que dirigeix i que contribueixen al manteniment de la població rural com a mesura de conservació de l’equilibri territorial. Pelegrí ha definit la importància de “la diversificació i dinamització econòmica de les zones rurals, donant suport al foment d’activitats econòmiques i l’emprenedoria que incrementin el nivell de les rendes en aquests territoris i contribueixin a la creació de llocs de treball”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2