Avui s'ha fet a la seu del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona, la V edició de les jornades de Transferència i Innovació Forestal, que han aplegat prop de 70 assistents.
La jornada ha estat organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el CTFC, amb la col·laboració de l'INCAFUST, el Centre de la Propietat Forestal i el projecte MEDLAND 2020.
Les presentacions de la jornada s'han agrupat en tres blocs, i com a novetat d'enguany, s'han obert les presentacions a altres entitats i organismes que també treballen en recerca, innovació i transferència forestal i mediambiental a Catalunya, com ara les Diputacions de Barcelona i Girona, la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals BOSCAT, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l'Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals.
En el primer bloc, s'ha parlat de producció forestal i biomassa, i s'han tractat els avenços en el camp de la biomassa forestal, les proves d'aprofitaments mecanitzats de biomassa amb capçat tallador apilador, i dels avenços en l'àmbit de l'ús tecnològic de la fusta catalana.
El segon bloc s'ha dedicat al funcionament d'ecosistemes i gestió forestal. S'ha parlat de l'aplicació i transferència dels models ORGEST, de les eines per a la planificació i conservació de la biodiversitat, de la fusta morta com a recurs en els hàbitats forestals, l'optimització de la gestió forestal per a la producció de bolets mitjançant models de producció i gestió silvícola, i s'ha presentat i s'ha presentat la iniciativa de gestió forestal públic-privada a escala municipal d'Argençola.
Respecte als boscos i societat, el tercer bloc, s'ha presentat el catàleg formatiu en incendis forestals, les adaptacions de la Mediterrània al canvi climàtic i la recerca socioambiental a Catalunya.
Altres presentacions que s'han inclòs són el coneixement i la transferència sobre la gestió dels recursos naturals al Mediterrani, i els reptes i la visió de futur per la gestió i conservació dels recursos naturals a Catalunya.
El director general del CTFC, Denis Boglio, ha presentat les perspectives 2015 en línies estratègiques R+D forestal, en relació amb el Pla de Recerca i Innovació.
En començar la jornada, el subdirector de Boscos de la Generalitat de Catalunya, Xavier Clopes, ha anunciat que a partir de la propera edició, prevista per l'any vinent, la celebració la jornada serà itinerant, i la ciutat que l'aculli tindrà el reconeixement de Ciutat Forestal de l'Any. La propera jornada es farà a Girona, escollida per la tradició que té en temes forestals i ambientals.