Coincidint amb la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH i el Dia Mundial de la Sida, l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol reforçar la prescripció de la prova en diferents àmbits assistencials
 
Una quarta part de les persones infectades pel VIH no saben que ho estan i el 42% dels diagnòstics són tardans
Avui comença la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH (21-28 de novembre) amb l’objectiu de promoure la prevenció del VIH i d’incentivar-ne la realització de la prova. Es calcula que a Catalunya hi ha 33.000 persones infectades i una quarta part no ho saben. Aquests són els objectius de la Setmana:
 
  • Animar els grups més vulnerables a fer-se la prova de detecció del VIH.
  • Animar els professionals de la salut a oferir la prova.
  • Donar suport a les diferents entitats perquè difonguin la prova.
  • Conscienciar dels beneficis individuals, socials i econòmics de la prova.

  

És per això que l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol continuar reforçant la prescripció de la prova en àmbits assistencials mitjançant la difusió d’una guia per a la realització de la prova de detecció del VIH en adults en entorns sanitaris. Aquesta guia ha estat promoguda per HIV in Europe, que també és l’entitat promotora de la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH. En aquesta guia s’estableixen les recomanacions de realització de la prova segons uns criteris clínics i conductuals preestablerts.
 
Les proves diagnòstiques en l’àmbit sanitari
 
D’acord amb les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), el nombre de proves realitzades a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d’atenció primària va ser de 263.882 el 2013, amb una taxa de proves positives del 0,7%, que representen 35,7 proves diagnòstiques per 1.000 habitants i any.
 
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública, continua reforçant l’oferta de la prova de detecció del VIH. Des de l’any 2008 ha format més de 2.000 professionals dels equips d’atenció primària i té previst la realització d’un curs en línia per continuar oferint aquesta informació.
 
La detecció del VIH en l’àmbit comunitari
 
A Catalunya hi ha 12 centres comunitaris finançats pel Departament de Salut que ofereixen recomanacions i la realització de la prova de detecció del VIH de manera voluntària, gratuïta i confidencial. Durant el 2013 se’n van realitzar 9.905, amb una taxa de casos positius del 2,09%.
 
En els darrers anys l’experiència a la xarxa de centres comunitaris s’ha traslladat a Europa mitjançant dos projectes finançats per la Unió Europea i coordinats pel CEEISCAT. Gràcies a aquests projectes s’ha engegat la xarxa europea COBATEST de centres de cribratge comunitaris, que compta amb 59 centres en 16 països diferents.
 
L’oferta de la prova ràpida a les oficines de farmàcia
 
Durant l’any passat, a les 46 farmàcies de la demarcació de Barcelona, Tarragona ciutat i Reus acreditades per realitzar la prova de diagnòstic ràpid del VIH, s’han realitzat 1.338 proves, amb una taxa de casos positius de l’1,05%.
Al gener de 2014 en van incorporar 14 farmàcies de les comarques de Lleida i a finals de 2014 està prevista la incorporació de farmàcies de la demarcació de Girona.
 
El diagnòstic tardà
 
Dels 754 diagnòstics de VIH declarats l’any 2013 el 42% dels casos complien criteris de diagnòstic tardà. El diagnòstic tardà és superior en les persones de més de 45 anys de tots dos sexes.
 
El VIH i la sida a Catalunya
 
Des de l’inici de l’epidèmia l’any 1981 i fins a finals del 2013, s’han notificat un total de 17.293 casos de sida a Catalunya. L’any 2013 la taxa de casos de sida ha estat de l’1,9 casos per 100.000 habitants. Pel que fa als diagnòstics d’infecció pel VIH, des de l’any 2001 i fins a finals de 2013 s’han notificat un total de 9.783 casos. L’any 2013, la taxa de diagnòstic del VIH ha estat de 10,4 casos per 100.000 habitants, i s’ha mantingut globalment estable. El 87% dels diagnòstics del VIH notificats l’any 2013 han estat homes amb una mitjana d’edat de 36 anys. Pel que fa a la via de transmissió, el 60% ha estat en homes que tenen relacions sexuals amb homes.