El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, ha presidit aquesta tarda, a Santa Susanna, la inauguració de les XVIII Jornades de l’Horta, que organitza el Departament, juntament amb Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) d’Horta.
El conseller ha obert la seva intervenció assenyalant que aquestes jornades es dediquen enguany a un tema viu com és la inspecció de la maquinària de tractaments fitosanitaris, i així “ens obre les portes a poder conèixer de primera mà els detalls d’una norma que voldria que ningú es prengués com una imposició més sinó com un factor de competitivitat. Passar les inspeccions a la maquinària agrícola, i en concret a la de tractaments fitosanitaris, és posar un segell de qualitat a la nostra feina i, per tant, poder aprofitar aquesta qüestió per a projectar millor les nostres produccions. És cert que revisar els equips de tractaments fitosanitaris representa una despesa per a, però ben mirat, aquesta no és tan una despesa sinó una inversió: segons el Centre de Maquinària, una bona posada a punt dels nostres equips de tractament representa a mig i a llarg termini un estalvi en la despesa de producte fitosanitari”.
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha fet constar que aquest és un tema estretament lligat als preceptes que estableix la normativa relativa a l’ús sostenible de fitosanitaris, que avui produir no només implica fer-ho amb totes les garanties de qualitat i seguretat alimentàries, sinó que també ho és fent-ho amb criteris de respecte pel medi ambient i sostenibilitat econòmica, i que, en aquest sentit, la Directiva 2009/128/CE, de l’ús sostenible dels productes fitosanitaris, estableix que els equips d’aplicació de fitosanitaris de cada Estat membre han de ser inspeccionats, si més no una vegada, abans de finals del 2016.
Així, Pelegrí ha explicat que a Catalunya hi ha més de 12.000 equips d’aplicació de fitosanitaris d’ús agrari registrats al Registre de Maquinària Agrícola, i als quals s’hi ha d’afegir els equips utilitzats en l’àmbit professional d’ús no agrari. També caldrà censar i inspeccionar els equips instal·lats en hivernacles i locals tancats, i els muntats a les aeronaus.
El conseller també ha fet palès que el sector de l’horta, tradicionalment intensiu i consumidor d’equips d’aplicació de fitosanitaris, és un dels sectors sobre els quals aquestes previsions tindran més impacte, “tant la relativa a la Directiva d’ús sostenible de fitosanitaris com a la que ens obliga a passar les revisions dels equips. I així ho vam reflectir en la primera edició del Congrés de gestió integral de plagues SmartFruit que vam fer a Barcelona el febrer passat, on a banda de poder conèixer de primera mà i dels principals especialistes mundials en gestió de plagues els problemes de les principals espècies, vam voler reconèixer el paper de les ADV en aquest procés, fent el lliurament d’un dels premis de l’SmartFruit que van recollir en nom de totes les ADV els representants de Selmar. I si bé en aquella primera edició de l’Smart Fruit no hi havia cap ponència dedicada als cultius d’horta, en aquesta segona edició que preparem per al proper mes de març sí que n’hem inclòs moltes, tant de cultius com de plagues hortícoles”.
D’altra banda, Josep Maria Pelegrí ha afirmat que “enguany també hem volgut fer unes jornades molt pràctiques i per això abans d’aquesta inauguració hem assistit a una demostració pràctica d’una inspecció en un polvoritzador hidràulic, dels utilitzats en les aplicacions de fitosanitaris al sector de l’horta, a càrrec del personal tècnic del Centre de Mecanització Agrària”. I com ha quedat palès – ha afegit Pelegrí - aquestes inspeccions permeten constatar, entre altres, el correcte estat de l’equip i el seu funcionament.
El conseller també ha remarcat que, d’acord amb el Reial Decret 1702/2011, “des del Departament d’Agricultura hem autoritzat a empreses (estacions ITEAF) a realitzar inspeccions dels equips d’aplicació de fitosanitaris a Catalunya. Actualment tenim 6 empreses, 3 d’elles han estat autoritzades pel DAAM en estar domiciliades a Catalunya, i 3 són autoritzades en altres comunitats autònomes.
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha subratllat que “la feina del DAAM és posar a l’abast de tots els agricultors les eines bàsiques que li permetin produir i dur a terme tots els seus processos productius de manera sostenible i segura, garantint, així, un plus en la seva feina i en els seus resultats”.
En aquest punt, Pelegrí ha afegit que també la formació és una part d’aquesta responsabilitat que pertoca des de l’Administració: “no oblidem que la Directiva de l’ús sostenible de fitosanitaris preveu la formació dels usuaris dels equips d’aplicació de fitosanitaris en les noves tecnologies (aplicació de conceptes d’agricultura de precisió, la incorporació de broquets d’injecció d’aire, per a disminuir la deriva, etcètera), i millorar la qualitat de l’aplicació fitosanitària mitjançant una adient regulació de l’equip.
El conseller ha clos la seva intervenció destacant que, “en tot plegat, doncs, mirarem de donar el màxim i millor servei, però no ho oblidem, amb l’objectiu comú de fer de les nostres produccions unes produccions que garanteixen el compliment de tots els paràmetres que marquen normatives i unes produccions que donen compliment a les exigències dels mercats”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.